Det där med att rida rakt fram...

2010-11-02 | 11:07:06



bildkälla

Har ni läst Ridsport's nya träningstips om hur man rakriktar sin häst? På tal om rakriktning, något av det svåraste som jag vet i ett dressyrprogram är att rida längs medellinjen. Inte nog med att domaren har full uppsikt över en, så brukar Tage alltid vilja titta upp på domaren/domarbordet/sakerna som finns på bordet. Det känns riktigt kasst att inleda sin uppvisning på det sättet. Jag vet inte riktigt hur jag ska korrigera det heller, hur tusan rider man rätt rakt fram egentligen?! Ska man hålla stödet i den tygeln som kommer att bli yttertygel på spåret sedan, eller lika stöd i båda? Gud, ibland blir man verkligen påmind om hur lite jag fortfarande kan om dressyr...



För övrigt så hade jag tänkt att börja träna på programmet till KM (LB:1) denna veckan, i små delar á la Kyra Kyrklund-style. Om jag tränar på dessa små delar tills det blir bra, så lär jag mig förhoppningsvis hur jag gjorde för att det skulle bli så bra -Vilket i sin tur förhoppningsvis gör så att jag kan göra mitt bästa hela programmet under tävlingen. Jag ska vara benhård mot Tage inne på banan också, han brukar inse allvaret och skärpa sig då (oftast). Hade varit kul att få avsluta tävlingssäsongen med en någorlunda bra dressyrprestation... :)

Postat av: Ida

fin blogg :)

var med och tävla om veckans blogg på http://idanoorling.blogg.se/ :)

2010-11-02 @ 11:33:14
URL: http://idanoorling.blogg.se/
Postat av: Rosanna

jag tyckte också det var svårt när jag red dressyren i fälttävlan! men jag tror man ska hålla jämnt i båda tyglarna, och så ska man alltid tänka framåt! Om man fibblar med tyglarna brukar de bli ostadiga och vingla :)

2010-11-02 @ 12:36:56
URL: http://hastdiggaren.blogg.se/
Postat av: Rosanna Zimdahl

jag tyckte också det var svårt när jag red dressyren i fälttävlan! men jag tror man ska hålla jämnt i båda tyglarna, och så ska man alltid tänka framåt! Om man fibblar med tyglarna brukar de bli ostadiga och vingla :)

2010-11-02 @ 12:37:38
URL: http://hastdiggaren.blogg.se/
Postat av: emma fors / forzi.blogg.se

hej freja :) den ridskolan som du är medlem på, är den bra? :) mejla mig gärna, behöver lite information. [email protected]

2010-11-02 @ 12:50:03
URL: http://forzi.blogg.se/
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Rakriktning är jättesvårt :( Dock ska man ha lika stöd i båda tyglarna :)

2010-11-02 @ 13:24:29
URL: http://cathie.se
Postat av: jenny

När jag kör dressyr med shettisen brukar jag titta på något rakt framför mig och så bara köra, än så länge har jag alltid kommit rakt in ;) Haha det är nog det vi lyckas bäst med när vi tävlar, inkörningen...

2010-11-02 @ 14:01:10
URL: http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se/
Postat av: sara

fin blogg. :)

2010-11-02 @ 15:00:02
URL: http://theponnyryttare.blogg.se/
Postat av: oliviawestern.blogg.se

Tack för svaret ;)

Har du ridit western någon gång? :)

2010-11-02 @ 15:06:22
URL: http://oliviawestern.blogg.se/
Postat av: Emily

Att rakrikta hästen tillhör ju grunderna men är även bland det svåraste ändå! Vi har tränat mycket sånt på ridskolan som jag brukar tillämpa hemma med för att få hästen rak. På dressyrprogram är det ju något läskigt längst bort vilket får många hästar lite fundersamma eller som min - tror att han ska göra halt hela vägen så det blir massa små halvhaltliknande saker.. inte så bra haha. Jag tycker det är jättenyttigt att träna hemma på att rida på kvartslinjen, eller ja, ett mindre fyrkantspår och göra övergångar & halter, rygga och fram i trav osv utan stöd av väggarna. Lika stöd på båda tyglarna, växla mellan att rakställa hästen och ställa den inåt och utåt. Se upp så den inte petar iväg bogen åt nått håll. Håll om med skänklarna, blir det svajigt så är det ju oftast så att hästen går i undertempo. Så då är det bara att driva på! Och träna. :) Ha alltid ett ögonmärke dit du ska och sitt mitt över hästen :)



Det var vad jag hade som tips typ haha hoppas det lät någolunda förståeligt! ^^

2010-11-02 @ 15:15:07
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Sara

Har man hästen mellan handen och skänkeln så är det nemas problemas! Och du ska ha ett jämnt stöd förstås.



Lycka till på KM! :D

2010-11-02 @ 15:17:08
Postat av: MLI

härligt, dressyren är riktigt roligt sen när man kan det:), jag har ju också precis börjat sätta mig in i det:)

2010-11-02 @ 15:32:56
URL: http://mlidahlgren.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Sara: Änsålänge är det bara ytterst få tillfällen som jag verkligen lyckats få Tage mellan handen och skänkeln, och jag har ännu inte lyckats klura ut vad jag gör för något speciellt när det händer... :P Men tack för tipset, uppskattas alltid!



Hihi, tack så mycket! :D

2010-11-02 @ 16:20:58
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: anni

jag brukar gasa på lite, så upplever jag att de går rakare, o sedan höja innerhanden något innan kortsidan o forma runt skänkeln! känns som att hästen slutar trycka åt sidorna lika mkt om jag rider på framåt :)

rakriktning kommer faktiskt ganska sent på utbildningsskalan, jag läste en bok "the wiew from C" har jag för mig den hette, superbra ang rakritning o lösgjordhet o deras samband enligt mig!



såg filmen nu med från när kattiz red (ganska sent ja, men har varit iväg några dar) o kom på en övning jag ridit ganska mkt som kanske passar tage. man rider skänkelvikning o så fort hästen börjar stå emot/rakrikta sig går man in i framdelsvändning för samma skänkel som för skänkelvikningen, när hästen känns bra i framdelsv fortsätter man i skänkelvikn o sedan in i framdelsv igen o skänkelvikn till hästen är mjuk o rund :)

2010-11-03 @ 22:16:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0