Visste ni att...

2009-08-31 | 11:33:43
... Man bör inte låta hästen dricka kallt vatten direkt efter ett ridpass, hästen är då så varm/svettig att den dricker för häftigt, och det kan i sin tur orsaka bl.a. kolik.

PROVRIDA på lördag!

2009-08-30 | 22:40:41Catrine och Moby i somras. Hästen jag ska provrida är faktiskt lite lik Moby, och bara 2 cm mindre!

Jag ska äntligen få provrida en häst! Sedan förra gången, så har jag lärt mig att inte hoppas på för mycket, allt kan hända innan Dagen D! Sen ska ju kemin mellan mig och hästen stämma också. Denna hästen låter i alla fall ganska bra, 174 hög och älskar tydligen att hoppa!

Dock blir jag alltid så nervös/försiktig de första gångerna jag rider en häst, det tar oftast några ridpass innan jag känner att jag kan ta för mig på hästen. Men, då har jag något att träna och tänka på under lördagen då!
Wish me luck!

Busy

2009-08-30 | 11:21:30
Oj oj, så dålig min uppdatering har blivit! Jag skyller på att jag har haft 1000 andra saker att göra, fixa allt inför skolan, gå i skolan, hinna med hästarna, fotografera på tävlingar, heldagsjobb helt enkelt. Och däremellan ska man hinna att uppdatera bloggen!...

Jag ska försöka återgå till den bättre versionen av bloggen, där ni fick flera nya inlägg om dagen. Men nu väntar hästarna, så länge kan ni kolla in några av fotona jag tog under Knockoutdressyren igår!

PS. Jag har varit dålig på att svara på era kommentarer, och nu har jag väntat så länge att jag inte kommer ihåg om jag HAR svarat på dem... xP Har jag glömt att svara er så ber jag om ursäkt!

Ny ponny på G?

2009-08-28 | 20:05:53Idag åkte vi och tittade på en ny ponny, till Julia alltså. Det var en liten D-ponny, korsning arab/fullblod/fjording/new forest, jättehäftig och ett riktigt energiknippe! Född 2001, och tävlad några lätta klasser i hoppning men hoppade som en katapult!

Jag hade absolut valt den om det var jag som letade, den hade en väldigt positiv inställning mot hinder, och sådana hästar är såklart mycket roligare och lättare att samarbeta med under vidareutbildningen.Vi får se hur allt blir, både Julia och ägarna ska ju trivas!

Jag blev så himla sugen på att få hitta något intressant jag med... På princip alla ponnyannonser vi har skickat fodervärds-mail på har ägarna mailat att de kan tänka sig att låna ut, men INGEN vill låna ut stora hästar?! Den enda vi fick napp på åt mig var ju från den tjejen som mitt i alltihopa slutade att höra av sig, alltså ett riktigt bottennapp...


Inför höstsäsongen...

2009-08-27 | 14:59:00

 HÄSTARNA STÖDFODRAS, nu när gräset börjar ta slut. Hö ges till alla om kvällarna, Liva och Moby får även foder eftersom de har lätt för att magra.

 DJÄVULSKLO. Jag tänkte börja ge Liva djävulsklo i fodret! När hästfysioterapeuten var här och kände igenom Liva i våras så tipsade hon just om djävulsklo för äldre hästar, det skulle tydligen vara jättebra för knackiga leder etc.! Tidigare har vi gett henne bioglucomin, men tycker inte att det hjälper särskilt mycket. Det skadar inte att testa!

 JAG FUNDERAR på att börja täcka mina hästar om natten. Våra hästar går ju ute dygnet runt i åtminstone några veckor till. Dock så har dem under de senaste höst/vintersäsongerna dratt på sig långvariga förkylningar med riktigt tjockt slem i lungorna, inte vidare kul och hela tävlingssäsongen går åt skogen. Jag vet inte vad det kan bero på, de andra hästarna går ju också ute under samma förutsättningar, men blir aldrig sjuka?! Kanske beror det på att mina är så gamla? Plus att det kanske blir lite lättare för Liva att hålla sig fin i hullet...

Någon som har några bra tips på hur man botar häst-förkylningar? Vitlökspulver fungerar inte...

Sändningar från EM!

2009-08-27 | 10:22:46

 

FREDAG 28/8:
 17.00-17.55 - EM Nationshoppning omg. II

LÖRDAG 29/8:
 23.20-00.05 - EM Dressyr, GP Kür

SÖNDAG 30/8:
 13.55-14.40 - Repris från lördag
 16.30-18.20 - EM individuell hoppning

WebbTV: Klicka här

1:a gången tömkörd

2009-08-26 | 15:24:34


Tycker att hon hade trevligt steg på denna bilden, ser även avslappnad och intresserad ut i ansiktsuttrycket!

Nu är Amber tömkörd för första gången också! Kattiz kom som sagt hit idag och hjälpte till lite med träningen, hon lärde även mig att tömköra. Det var väldigt kul, lite svårt att hålla reda på vilken töm man skulle "dra" i, men ju längre man höll på desto mer började man lära sig. Absolut något jag kommer att fortsätta med, kändes som att man fick bättre kläm på hästen och det är roligt att kunna variera passet lite mer än vad man kan med t.ex. longering.Amber var jätteduktig, reagerade inte ett dugg på linorna! Jag trodde att hon åtminstone skulle busa lite, men icke sa nicke. Just nu är hon världens underbaraste!


Första varven med Kattiz

Amber på god väg!

2009-08-25 | 21:56:51

Amber fortsätter att utvecklas! Just nu är vi verkligen inne i en riktigt bra fas, såklart kommer hon att genomgå fler "tonårsfaser" de närmsta perioderna men det får man räkna med, med tanke på hur underbar hon är i nuläget så kan jag nog stå ut!

Idag longerade jag henne helt själv, med sadel på. Hon gick som en klocka! Är jättenöjd och stolt, både över Amber och mig. Jag har förändrats otroligt mycket i min hantering till unghästar, jag är oftast inte osäker längre och ställer inga frågor, som hon kan ta chansen att smita undan från. Jag kräver mer nu, och behandlar henne som jag gör med mina äldre hästar.

Guldstjärna till oss båda! Imorgon kommer Kattiz förresten, och ska hjälpa mig att tömköra Amber!

Red ut barbacka på Tuffe tillsammans med Julia/Sunny, endast i trav, annars hade de börjat tävla... Skumpigt värre var det i alla fall, och jag tror att det kommer kännas en del i mina lår imorgon... Liva fick vila idag.

Uppdrag: Balans i sadeln

2009-08-25 | 19:24:26


Alla ryttare har brister som behövs tränas på, vare sig man rider på ridskola eller tävlar på elitnivå. Min är att jag är ganska ostabil i sadeln, på äldre och lugnare hästar märks det inte, men på busiga unghästar och storhoppande Preston-varianter som behöver stöd, märks det.

Därför, ska jag göra något åt problemet genom massor av träning! Att rida barbacka tränar balansen, gör dig mer stabil i sitsen och lär dig samordna dina olika hjälper bättre. Man kan även rida utan stigbyglar i sadeln.
Förhoppningsvis så kommer jag att sitta som ett berg i sadeln fortsättningsvis! ;)

Maggie

2009-08-25 | 19:00:14


Jag tog en hel bunke med minnes-bilder till Kattiz, som hon ska få imorgon

Resan till Båstad (Inte Borås som jag skrev innan, snurrig...) tog hela dagen, närmare bestämt 7-8 timmar! Jag var helt slut när jag kom hem, somnade nästan i bilen på vägen hem...

Stallet som Magpie skulle stå i var ganska charmigt, inget flådigt och stort men väldigt hemtrevligt. Hagarna var jättefina med mycket gräs, träd och andra hästkompisar. Jättemysiga ridvägar och 5 minuters skrittavstånd till ridhus (Båstad Ridklubb)! Den nya ägaren var en äldre dam, pratglad och trevlig.


Söt-Mag i sin nya hage!

Hon var väldigt lugn när vi lastade ur henne, stod helt stilla och tittade. När vi släppte henne i hagen så strosade hon några meter och hälsade på några andra hästar, rullade sig, och släppte sedan inte gräset för en sekund!
Jag tror att Maggie kommer trivas jättebra!

Vad ska du göra i veckan?

2009-08-24 | 10:02:03

  

MÅNDAG 24/8:
Åker med Kattiz till BoråsBåstad-trakten för att lämna hennes häst Magnolia, som har blivit såld. Jag har ingen aning om hur lång tid det tar att köra dit?... Kameran åker med, Kattiz ville gärna ha några minnes-bilder innan hon lämnar ifrån sig Magpie.ONSDAG 26/8: Voltigeträning! Det är mycket roligare att gå till voltigen för träningens skull och inte känna pressen inför tävlingar att man måste klara vissa saker perfekt. Kondition och styrka ska det vässas på!

FREDAG 28/8: SKOLAN BÖRJAR! Snälla, rädda mig!...LÖRDAG 29/8: Knockoutdressyr! Klubbens LC-lag har gått vidare till 2:a etappen, slår vi dagens motståndare så är vi till final! Förmodligen kommer jag att vara där och fota.

Tävlingsutstyrsel á la Freja!

2009-08-23 | 19:05:11

Att leta tävlingskläder är något bland det roligaste som finns! Utstyrseln speglar så väl hur man är som person; Märkesgalen, klassisk, "bryr-mig-inte"...

MINA GYLLENE REGLER:
 Se inte ut som alla andra, stick ut, var galen, vad man nu vill kalla det!
 Matcha!

Jag har alltid hatat att se ut som alla andra, göra som alla andra, det är inget för mig! I vissa fall kan det till och med vara så att jag avstår från att ta på mig vissa saker just för att alla andra har det, trots att jag kanske egentligen tycker att saken är skitsnygg. Jag gillar att sticka ut från mängden och vara lite egen. Tänka själv och vara självsäker med det man gillar, inte köpa något bara för att alla andra har det.


Min favoritkombination änsålänge! Olivgrönt med fuxhäst kan inte gå fel.

För vissa är "märkessaker" ett absolut måste, någon statussymbol. Om Kingsland hade designat en rosa grishjälm med knorr där bak, så hade dem ändå köpt den, just för att det är Kingsland... Visst, ibland är det kul att köpa någon dyr märkessak om den är extremt snygg, t.ex. John Whitaker-hjälmen som jag i flera år har spanat in. Men överlag så tycker jag att det här med märken är överhypat, varför skulle man se coolare ut med dyra saker från topp till tå? Man kan se precis lika dum ut ändå, som någon med "billiga" kläder.


Rött på en skimmel är också en hit!

För mig sitter inte "statusen" i märket, inte ens i några som helst kläder faktiskt, utan först och främst i hur väl man rider! Kläderna kan inte påverka hur bra eller dålig man är i sadeln, och hästen bryr sig inte om du har en grå trasa eller välskräddade guldbyxor på dig.
För att komma till saken, märkeskläder behöver inte vara snyggare än "vanliga, okända" kläder, och är absolut inte bättre på något vis!

Matchningen då? Jag är match-galning! Allt ska matcha, t.o.m. bettet och stigbyglarna... Vilket jag själv håller med om att det är en överdrift, som jag håller på att jobba bort (Och lyckats ganska bra på senaste tiden!). Det jag går efter är framförallt att kavajen och schabraket ska ha helst samma färg, eller matcha med någon annan kavaj som jag har. Trots att jag gillar "galna" kläder så håller jag mig ändå ganska klassisk, GPA Speed Air och TreTorn skulle jag aldrig ta på mig (Jag hoppas att ni som har dem inte tar illa upp, de är inte min stil bara...)! Att ha en vanlig svart kavaj med ett helvitt schabrak är inte heller i min smak, jag vill ha färger!


Flughjälmen, inte min favorit precis...

Slutligen, det som krävs för att se snygg och "proffsig" ut enligt mig är en prydlig stil, såväl kläderna som uppförandet ;) Kom ihåg att framgångarna inte sitter i kläderna på varken dig eller hästen.

Vad har ni för typisk tävlingsstil?

Vikten av V A R I A T I O N

2009-08-23 | 12:11:01

 

Det finns så många ryttare som bara gnor runt i en paddock/ridhus, av rädsla för hästens bus, eller helt enkelt för att "hästen skulle gå i sönder om jag red ut på den". Detta tycker jag är ett helt fel tankesätt! Man får inte vara rädd för att använda hästen, den består av 600 kg massa, vilket betyder att den inte behöver behandlas som silkespapper, den går inte sönder av att variera träningen! De blir inte mer ömtåliga än vad man gör dem till.

Många har också ursäkten att "om jag skulle rida ut, då lär sig hästen bara en massa hyss!". Nej, man kan träna disciplin precis lika bra ute i det fria, som man kan göra i en inhägnad. Kanske till och med bättre, eftersom man då verkligen ser hur pass mycket hästen lyssnar på sin ryttare när den inte har väggar att följa!


Bild lånad från: www.grevlunda.com

Vikten av variation, med betoning på "vikten". Att variera hästens träning innebär att man får ut "maximal effekt", många fler muskler, sinnen och ligament blir delaktiga, till skillnad från att bara nöta runt på en volt dag ut och dag in.

Varierad träning innebär att hästens senor och ligament stärks, eftersom den får gå på väldigt varierande underlag. I vissa fall lär den sig kanske att hålla koll på var den sätter fötterna bättre, t.ex. i skogen. Man får en glad och harmonisk häst. En mer "komplett" häst också, eftersom man inkluderar både styrka, kondition, dressyr och hoppning (Med allt vad det innebär).

 
Och nej, uteridning är inte bara för hopphästar, Ulla Håkansson är en av dem som fattat galoppen!

Skriv på en lista vad din häst behöver träna mer på och vad den behöver för att bibehålla det den har i nuläget, ta reda på vad för slags träningssätt eller övningar som stärker det din häst behöver arbeta på, plussa ihop alla grejerna till ett välanpassat och varierat schema; Vipps! Så har du en snygg, vältränad och framförallt välmående häst!
Jag utarbetade ett eget schema för mina två äldre och rutinerade hästar och kom fram till att varannan dag uteritt, varannan gymnastikträning, var det perfekta schemat för dem! Det var så Liva gick från this to that...

Det viktiga är att träna efter hästens individuella behov, först och främst måste hästen få ha kul! Om hästen sedan kanske måste bli mer rutinerad inom hoppningen, då är kanske gymnastikhoppning ett smart drag att tillföra schemat. Om hästen behöver träna ryggmusklerna, då är kanske backträning det bästa!

LÄSVÄRDA ARTIKLAR:
http://www.hippson.se/cldoc/36084.htm
http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/Agria/text.nsf/id/2633Gottfolk, sitt inte och harva inne på ridhusunderlaget, genom variation får ni en bättre och trevligare häst på köpet, det kan jag lova!

Varierar ni era hästars träning? Diskutera gärna i kommentarsfältet!

Stolt unghästägare!

2009-08-22 | 22:41:50I väntan på att inridningspoliserna ska börja vakna upp ur sin dvala, så får man väl rasta sin unghäst själv... Idag var hon verkligen en riktig pärla, jätteduktig! Vi longerade henne med sadel och gummisnodd. Hon lyssnade perfekt på alla kommando och gjorde precis vad man sade åt henne! Vi har tidigare funderat lite på om vi skulle sälja henne, för att jag skulle se för stor ut på henne (Hon ligger på 160-snäppet, i det minsta laget för mina 174...), men enligt mamma så såg vi väldigt proportionerliga ut idag, hon är ju rätt så maffig. Så nej, någon saluhäst blir hon inte på ett bra tag i alla fall!Red även ut på Liva tillsammans med Catrine och Moby. Hon är inte halt längre, men väldigt stel, vilket kanske inte är så konstigt eftersom hon fick stå några dagar i väntan på hovslagaren. Så om några dagar bör hon vara genomriden och fin igen! Tuffeluff kom också ut på en runda.

Visste du att...

2009-08-22 | 11:11:29... Vissa har en medfödd talang för att känna avståndet till hindret, medans vissa måste träna i åratal?
Mitt bästa trix för för att komma rätt på hinder är att räkna galoppsprången, när du kommer till 3 så börjar man om igen. På så sätt kommer man in i rytmen och känner om hästen behöver tryckas på eller kortas innan avsprånget.

Mer ingående tips och trix ang. ämnet kommer inom det snaraste!
RSS 2.0