Till och med jag själv glömde bort...

2009-01-31 | 22:07:02

... Att det är min födelsedag på torsdag?!

Efter julens paketfiasko har jag tagit det säkra före det osäkra den här gången, jag önskar mig bara pengar! Det smarta med att jag önskar mig det, och att min födelsedag är innan Göteborg Horse Show, är att jag förhoppningsvis får pengar så att det räcker till att shoppa upp hela GÖTEBORG HORSE SHOW-MÄSSAN! Vilket självklart leder till att jag får vad jag vill ha denna gång:

TRÄNS: Jag ska leta reda på Stübben-tränset eller ett som ser ut ungefär likadant, huvudsaken är ju att det är ett svart aachenträns med flätat pannband!FÅRSKINNSPAD: Åt Liva. Är så himla trött på hennes gamla, gråa och tuffsiga som hon har nu, hon behöver en ny så att vi slipper skämmas ute på tävlingar!

Dessutom är kravet att den inte ska vara som en "vojlock", utan vanlig pad-form. Kravet gäller särskilt till hennes dressyrsadel! Jag kan inte rida i den p.g.a. att fårskinnet där nere är alldeles för tjockt och hindrar skänkeln från att komma åt...STIGBYGLAR: Just nu har jag stigbyglar med en "gummisnodd" på sidan, problemet med dem är att gummisnodden töjer ut sig och blir slapp, vilket gör att den helt plötsligt kan lossna! Samma sak har hänt med läderfästet som "gummisnodden" är fäst vid, bl.a. hände det under Gymkhanan på Julshowen. Mindre kul.

Jag tänkte leta efter de "böjbara" stigbyglarna, som tillverkas av bl.a. Sprenger.


SADELGJORD: Samma sak här som med fårskinnspadden; Just nu har Liva en gammal trasa till sadelgjordstunnel! Den är vit (!), eller rättare sagt grå eftersom hon nog har haft den i 10 år, och allmänt ful. Jag kan heller inte ta av den eftersom hon får skav annars... Vilket dilemma!

Eftersom jag inte är någon "klä-in-din-häst-i-tunnlar-och-fårskinn-överallt"-ryttare så vill jag ha en sadelgjord som är fodrad med fårskinn, på det viset slipper jag skämmas över den mögliga trasan till tunnel OCH det blir inte särskilt mycket ludd som kommer synas! Perfekt!


Dock kommer jag inte att köpa en med hopplatta, det behövs inte.

SCHABRAK: I massor!BENSKYDD: Vilka vet jag inte riktigt, även om jag har kollat in vissa mer än andra... Veredus verkar många ha, men Dy'on har ett par helt vanliga som jag funderar på om Liva passar bättre i? Hon är svår att köpa saker till, det får inte vara saker med för mycket på, då ser hon överdriven ut. Samtidigt ser hon ut som en gammal promenadhäst om hon har lite för vanliga saker...- - -

Där har ni ett litet smakprov på några saker som definitivt ska inhandlas! Jag har självklart miljontals andra saker som jag vill köpa, men dem får ni se först efter de har kommit i min ägo!

HEMLIGT!

2009-01-31 | 20:43:36Nuförtiden skriver jag "ursäkta för dålig uppdatering på bloggen"-inlägg för jämnan tycker jag, saken är den att jag verkligen är helt tom på sånt just nu! Alla idéer jag får är antingen för tråkiga eller för jobbiga...

Dock så har jag faktiskt fått en strålande idé som snart ska införas, jag tror att många kommer ha nytta av det, det kommer nog jag själv till och med.
Men vad det är förblir en hemlighet, tills jag orkar införa den...

Ett steg till för en ridbar Amber

2009-01-31 | 20:26:43Stolt kan man nog kalla mig nu. Jag red nämligen alldeles själv på min unghäst idag!

Det var första gången som mamma knäppte loss linan, så att jag kunde rida runt själv på banan. Det gick superbra, hon är väldigt lyhörd på rösthjälperna, vilket kändes skönt när hon ökade takten lite för mycket. Jag är chockad över att hon ännu är så himla cool och förståndig! Jag som föreställt mig varenda gång att "den här gången blir det nog rodeo", men inte en enda gång! Men såklart kommer dagen, jag får väl passa på och njuta sålänge det varar?

Jag längtar verkligen tills hon är "klar" och vi kan åka ut på tävlingar, spännande och se vad hon går för!
Dessutom så mätte vi henne idag igen, 160 låg hon på nu, alltså 1 cm högre än vad hon var vid förra mätningen! Två framsteg! Vi börjar fundera på om hon verkligen kommer bli så liten trots allt, Liva är ju bara 164 och hon är ju ändå ganska normalstor?
Nej, det ska bli kul och se vad hon är för en om några år!


2007
PS. Täcket är sönder, jag vet. Hon är specialist på det.

Göteborg Horse Show it is!

2009-01-27 | 22:22:59Nu är det bestämt, Göteborg Horse Show blir det!

Vi kommer lämna klubben tidigt på morgonen för att vara framme i Göteborg lagom till kl. 10, då showen börjar.
Tyvärr har vi bara biljetter fram tills "kvällsprogrammet" börjar, vi kommer alltså bara vara där från 10.00 - 18.00... Då gäller det att shoppa snabbt!


Programmet för "dagsshowen".

Vad säger ni, ska vi kanske ha en liten hästblogg-träff?
Hade inte det varit en rolig idé?

Fungerade Äppelcidervinägern?

2009-01-27 | 22:05:57

Några av er undrar kanske hur det har gått med äppelcidervinägern? Jag tyckte i alla fall att det var dags att recensera den nu!

Jag har använt den i nästan en månad nu, till alla tre hästarna, vi ska se om den höll vad den lovade:

Underlätta pälsfällningen: Mina hästar brukar inte vara särskilt annorlunda under fällningstiden, men Liva har i alla fall börjat fälla redan nu! Dock tror jag inte att det har något att göra med vinägern utan för att det har varit lite vår i luften ett tag nu.

Hjälpa äldre hästar till smidigare rörelser: Check! Liva ser inte lika lufsig ut i rörelserna längre, och hon gör lika viga sprattelsaker i hagen som Amber brukar göra. Men jag har ju också börjat rida henne annorlunda än vad jag gjorde förra året, nu vill jag ha mer aktivitet i bakdelen och form, så det är möjligt att det bara är detta som har avgjort?

Hålla flugor, knott etc. borta: Lite för kallt för flugorna och andra småkryp att komma fram så det går inte att svara på just nu. Dock har jag sett enstaka små mygg som utan problem var i närheten av Liva...

Få hästar med dålig aptit att börja äta: Amber och Tuffe har aldrig haft problem med aptiten, men Liva är lite kräsnare av sig. Sedan jag började med äppelcidervinägern tycker jag att kvarlämnad mat i Livas krubba blir allt mer sällan, hon ser också ut att tugga på lite "gladare" nu!

Motverka fång: Ännu en sak som jag inte kan svara på ännu men det är inte ofta vi har en häst med fång hur som helst.

Vara bra för tarmar och ämnesomsättningen: Liva är väldigt fin i hullet nu, men å sin sida så är hon ingen häst som har problem med en för rund mage, tvärtom.

Motverka klåda hos hästen: Jag har inte haft en häst med klåda sedan min lilla shettis fanns, så det blir ännu en fråga utan svar!

Minska biverkningar från mediciner: Hästarna går inte på några mediciner så det är omöjligt att svara på (Det blir fler och fler svar-lösa frågor tycker jag?).

Hjälpa njurarna att ha en renande effekt i hästens kropp: Knappast något jag kan se...

Ge glänsande hårrem: Inte särskilt märkbart glansigare men definitivt mjukare!

Haha, mot slutet blev det ganska tunt om svar! Jag tycker definitivt att äppelcidervinägern fungerar bra, något jag kan rekomendera. Kanske är 1 månad lite för kort tid för att märka av ytterligare några av punkterna, det återstår att se. Jag tycker att ni alla ska prova, det är ju inget skadligt, tycker ni inte att det fungerar så är det bara att sluta!

På jakt efter det perfekta tränset

2009-01-27 | 21:30:51

Ända sedan förra året har jag varit på jakt efter det perfekta tävlingstränset till Liva, men har ännu inte hittat det. Hon är ingen häst som passar i vilket träns som helst, låt oss säga att i det här fallet måste tränset göra hästen. Vad jag letar efter är ett svart aachenträns, med inte för tjocka nos- och pannremmar, ganska höga krav alltså!
Men igår hittade jag faktiskt ett som jag tror hade förvandlat Liva till askungen på balen, nämligen det här:Ett Stübbenträns som finns i Höökskatalogen!

Just det här med flätade remmar är jag ganska svag för, det är så himla fint! Och kring 1500 kronor är ju heller inte så jättefarligt? Om man nu ska jämföra med andra märkesträns som Dy'on och liknande som nog kostar något på 3000 kronor?! Sen är det ju inte så viktigt att det är ett märke heller, tycker jag. Märkessaker avgör ju inte hur väl man presterar på banan, men det är ändå något speciellt med märkesgrejer... De har liksom en annan glans över sig än de billigare sakerna har?...

Sen har jag ju hittat ett annat magiskt träns, problemet är bara att jag inte hittat det när jag suttit och spanat i webbutiker, utan på bilder av ett annat ekipage:Har ni tips på var detta mystiska träns kommer ifrån eller på något annat snyggt träns, varsågoda att kommentera!

Bombning pågår!

2009-01-27 | 16:08:11Nu har bloggen stått tom några dagar, har inte haft någon lust till att blogga, inga idéer för den delen heller!...

Liva har utvecklats från lunkande gamling till nybliven unghäst, tror hon i alla fall! Bockningar och glädjesparkar är nästan en daglig träningsrutin nu, men så länge hon gör det för att hon tycker att träningen är kul, så har jag inget emot lite bus!

Nu får ni allt förbereda på en inläggsbomb! Alldeles strax...

Vårshopping, snääälla?

2009-01-23 | 12:04:01

I flera dagar nu har jag varit så jäkla sugen på att webbshoppa lite nya våriga ridkläder och hästsaker, problemet är bara att jag inte har så mycket pengar och mamma lär väl bli galen om jag shoppar för hennes utan att fråga, jag vet nämligen vad hon kommer svara om jag frågar... Vågar man chansa, och berädd på 1 veckas tjurande och 2 månaders slavgöra?

Skulle inte tro det!Denna bild satte igång mitt shoppingsug, se bara på färgerna! Jag har dock inte ens vågat klicka mig in på en webbutik ännu med risk för att jag skulle köpa upp hela deras lager, så jag vet inte ens om det har börjat säljas några våriga saker ännu?

Förresten, detta är väldigt svårt för mig att erkänna... Jag har hittat en till inspirationskälla som Tina Lund får står ut med att dela 1:a platsen med... Nämligen självaste Malin Baryard! Men låt inte era chockade och bekymrade tankar vandra iväg för långt nu, det är hennes ridstil och hennes beundransvärda smak för färg och ridkläder, inte hennes personlighet!

Vem är din inspiration i hästvärlden?

Upptäckter

2009-01-22 | 21:31:26

Årets bästa markarbete, änsålänge, skedde idag runt 16.00 på en häst som heter Liva!...

Är riktigt stolt över henne idag, jag tror faktiskt aldrig att vi har haft ett så bra dressyrinriktat pass tillsammans, någonsin!

Under passet kom vi fram till:

1. Enda sättet att få Liva till att gilla något som involverar lite dressyrarbete är att fylla hela banan med en massa bommar, cavalettis och koner, på så sätt hinner hon inte tänka på några dumheter så som "Jag vet inte ens hur man stavar till form?..." och "Men jag har bara 2 ben och de sitter här framme?...".

2. Livas svaga sida är höger! Under galoppdelen på uppvärmningen sprang hon gärna snabbare i höger varv, medans hon hade en lugn och sansad galopp i vänster.

3. Jag lade märke till hur lätt det är att skaffa sig hårda händer... Jag brukar annars vara en väldigt mjuk och följsam ryttare, men under hennes skrittperiod tänkte jag "Nu jävlaride ska hon gå ner!" och tog till hårdhandskarna eftersom hon brukar ha lika svårt att gå i form ute som på banan. Visst gick hon i form, men det var ingen god idé att vara så hård. Nu har jag nämligen vant mig vid det! Även om jag känner mig illa till mods vareviga gång jag gör det/gjorde det så har det satt sig i bakhuvudet och kommer liksom automatiskt utan att jag tänker på det...

Men det ska det bli ändring på igen, för jag vill inte vara någon hård ryttare, det är inte min stil. Dessutom så märkte jag under dagens pass att jag faktiskt kan få henne i form, utan hårda händer! Jag försökte återgå till min normala ridstil idag, lätt på handen och att bara ha roligt. På köpet fick jag en häst som strålade av livsglädje och bus! Så som jag vill ha henne alltså.

Liva verkade även väldigt positiv till denna sortens markarbete, både jag och hon känner oss lite gladare av att se en fylld ridbana, då är det liksom bara att välja och vraka bland en massa olika övningar! Särskilt roligt tyckte Liva det var att få hoppa alla bommarna i galopp, vissa hade hon racing på!

Det blev alltså inte mycket till lydnadsövningar idag men det gör detsamma. Vi hade i alla fall roligt tillsammans igen, och det är huvudsaken just nu!


Flyinge Ungdomsdag

2009-01-20 | 12:19:02


Jens Fredricson - Lunatic

På lördag åker jag och många andra ÖSRK:are till Flyinges årliga Ungdomsdag!

Mest vill jag dit eftersom Jens Fredricson ska hålla i en hoppclinic, för även om jag inte är något större fan av honom så är det ju alltid intressant att höra andras teori om träning, eller hur?

Är det någon annan som ska åka dit?

FAS II

2009-01-18 | 10:32:15

Så var det sista dagen igen innan vi trappar upp träningen ytterligare ett snäpp! Vi är så himla nära slutet nu, en enda vecka kvar innan vi är redo för "normala" träningar! Jag blir glad bara jag tänker på det, inte för att igångsättningen är klar, utan för att vi nu inte kan ha bättre förutsättningar inför tävlingsstarten! Allt känns så himla perfekt.

FAS II innebär att man nu kan lägga till galopp under passen och ha ett mer varierat schema. Denna fasen är även den sista, kan man säga, eftersom man bara använder sig av FAS III när det börjar närma sig tävling.

Första veckan på FAS II ska man självklart inte rivstarta med att köra långa och intensiva pass. Nej, första veckan ska bestå av ganska lugna och korta träningar, med två dagars promenadridning. Veckan efter däremot, då kan man börja med sitt "riktiga" schema! Självklart får man ju tänka på att inte köra hårdare än hästen klarar av, och trappa upp efterhand som kondition och muskler byggs upp.

Det är alltså bara EN vecka som står ivägen för oss nu, innan vi kan börja göra såhär ute på tävlingar:


 

Ridsport > TV > Idag

2009-01-18 | 09:59:36Yesss, så var det äntligen dags för lite ridsport på TV:n igen, det var ju faktiskt ett tag sen nu?

Det är hoppningen från Leipzig som kommer sändas, med ett sammandrag från Ryttargalan i pausen.

SVT2 - 17.05

Dåligt / Bra

2009-01-17 | 18:20:49

Jag tänkte börja med att berätta om gårdagens pass, eftersom jag inte hann det igår.
Det hände en störande/läskig sak, och sedan en hysteriskt rolig sak!


Susanne på Liva, 2007.

Jag hade ju planerat att rida en långrunda med klättring, men så det blev det inte, för en stor lös hund kom springande mitt över åkern! Jag är inte rädd för hundar, sålänge jag känner dem eller ser att den har en ägare vid sin sida. Kommer den springande helt ensam så blir jag däremot helt paralyserad! Man vet ju aldrig om den är snäll eller ilsken...

I alla fall så valde jag det säkra före det osäkra, vände tillbaka och tog en kortare på runda, vilket innebar bara skritt eftersom den är så kort, plus att grusvägarna var stenfrusna.

Till det roliga: På åkern som vi red bredvis hade bonden precis varit och gjort något på, så där fanns en hel skock med kråkor och andra fåglar. Gissa vad som hände? Någon av dem sket Liva mitt i pannan!... Jag skrattade nog hela vägen hem!
Man säger ju att får man fågelskit på sig betyder det tur. Hur det nu kan betyda det, efter att ha oturen att få det på sig?!


Moby Dick, och Catrines hand...

Dagens ridtur gick suveränt! Jag drog med mig Catrine och Moby på rundan till Kåsebergabackarna (Äntligen fick hon sitt klättringspass!), 15 minuters trav där gjorde susen. Hon var inte riktigt medgörlig till form idag, men det gjorde inte så mycket idag, hon jobbade på bra i backarna.

OLD PICS

2009-01-15 | 18:52:41


Haha, roligare bild får man leta efter! Fatso...
Bästa ridpasset på länge!

2009-01-15 | 17:57:20Idag var nog den bästa rundan som jag ridit på länge! Vi tog en ganska lång runda, med mycket skritt och 10 minuters trav på en gräsremsa längs en å. Allting gick perfekt; Trampa på bra i skritten och en fin trav, men det absolut bästa var nog att hon gick i en skitbra form, både i skritt och trav!

Jag vet, jag tjatar om hur fantastiskt det är att hon går i form, men det är fantastiskt för att vara henne! Hon är inte lätt att få mjuk i nacken, och har dessutom en hals som behöver "lite" fler muskler, så det är därför jag nästan hyperventilerar varje gång hon gör det, om ni undrar alltså?

Resten av veckan tänkte jag som sagt köra på i samma stil, långa rundor och längre travpass. Imorgon funderar jag på att rida ner till backarna vid Kåseberga, så att hon får klättra lite... Det är så synd att det är så brant ner till havet, där är aldrig några människor så det hade varit relativt nära och bra att kunna rida ner där, men om man inte vill riskera att rulla ner så gör man nog bäst i att låta bli att försöka...
RSS 2.0