Talang till Topp-tips

2009-11-30 | 13:35:31
En jättebra liten dator-bok (Eller vad man ska kalla det?) hittade jag på Svenska Ridsportförbundets hemsida; Talang till Topp!

Jag tror att det är Johan Fyrberg som bidragit med fakta och råd till den, jag vet att han bl.a. har hållt föreläsning för Talang Skåne-teamet om mental träning. Kolla igenom den vet jag, jag fastnade speciellt för sidorna om mål och delmål!

HÄR finns boken!

Uppladdning > Talang Skåne

2009-11-30 | 13:09:07


Hysteri, det är endast 2 veckor kvar till Talang Skåne-mönstringen! Självklart kommer jag inte hinna förvandla Tage till "drömhästen" på så kort tid, men med hjälp av ett genomtänkt schema ska vi nog hinna finputsa kanterna på det som vi redan har i alla fall!

RÖD TRÅD FÖR "MINI-UPPBYGGET":
 Lösgöra, lösgöra, lösgöra!
 Gymnastik/benföring -"Var sätter jag fötterna?"
 Kondition/muskler

SCHEMAT SER UT SÅHÄR...


 UTERITT:
Varannan dag
- Lösgörande
- Avslappnande/kul
- Framåtbjudning
- Muskelbygge och kondition


 GYMNASTIK(HOPPNING):
Varannan dag
- Lösgörande
- Lyfta och bli kvickare i benen


 SKRITTPASS:
1-2 dagar/vecka
- Vila
- Bygger muskler
- Större chans att bli ordentligt genomriden


 "UPPFRÄSCHNING":
Efter var och vart annat pass
- Massage
- Stretching


Liknande schema har jag länge använt mig av till de flesta av mina hästar, det fungerar lika bra på alla!

Tage är inte i toppform än, men i precis lagom flås för att klara av de krav som ställs på honom för tillfälligt. 2010 har vi en tävlingsäsong framför oss och en del högre mål att klara av, det är då "drömekipaget" ska vara fullföljt. Det målet kommer jag däremot inte att påbörja förrän efter Talang Skåne-mönstringen, då har vi avslutat vad vi planerat för detta året och kan helt och fullt koncentrera oss på förberedelserna inför nästa år.

Självklart är det inte bara Tage som ska få arbeta; Även jag går på träningsschema! Kondition i form av hopprep eller liknande, styrka/bålstabilitet/balans med hjälp av min pilatesboll och balansbräda.

Jag tror att detta, inklusive själva mönstringen, kommer att gå kalas! Jag mönstrar ju för att jag självklart vill komma med i teamet, men jag tror att det viktigaste för mig är att göra ett gott intryck och få en bra känsla, då är jag nöjd!

Highlights of KM Dressyr:

2009-11-30 | 11:57:43


Nu har jag kollat på en av filmerna från KM Dressyr och kan säga att jag inte tänker visa den på bloggen, främst för mitt eget självförtroendes skull... Ni kan däremot få se några stillbilder, självklart tagna från rundans få highlights! :P


En liten millisekunds form precis vid halten!


Nej men, lite form igen?! :P

Tur att man har en snygg häst i alla fall, domaren hade blivit helt förälskad och frågat efter stammen och allt möjligt! Han ser ju extra pampig ut när han går i form, det är bara för mig att fortsätta jobba på tills han kan gå sådär ett helt pass. Jag såg på videon att mina händer störde honom rätt mycket, hm...

Höst/Vinter-mys med Tage

2009-11-29 | 17:08:36


Jag och Tage har myst ordentligt idag! Först blev det en liten skrittur där han var jätteduktig och lossnade ganska mycket på endast lätta hjälper. När vi kom hem så fick han skön massage med en av massageborstarna, läppen dallrade... Till sist en ordentlig rykt med superbra naturborstar som verkligen tar bort allt stöv!

Just det, han fick sina favorit-äppelgodisar -Ett måste efter varje ridtur! ;)


Dressyr är inte min stil... Än?...

2009-11-28 | 21:58:43


Dressyrtävlingen gick väl som förväntat. Hehe, om man nu kan kalla det dressyr som vi red, ibland var det lite odisciplinerat...

Jag hade ju inte förväntat mig några strålande resultat eftersom varken hästen eller jag är på det stadiet än, men eftersom det gick rätt bra på träningen igår så byggs det omedvetet upp lite förhoppningar. Jag kan säga att det gick sämre än igår, och procenten var lägre än vad jag någonsin fått på Tuffe, till mitt försvar kan jag åtminstone säga att domaren var otroligt hård, ALLA fick låga procent!Till första klassen, LC, hade jag knappt kunnat rida fram. Framridningsbanan var inte så trevlig, tjock lerpöl, och så många andra alternativ fanns inte. I nuläget kräver Tage väldigt lång framridning och uppmjukning för att ens kunna gå okej, så ni kan tänka er hur det såg ut inne på banan... Till råga på allt så spelade han rädd för dressyrstaketet och läktaren, då blev det snarare racergalopp... Jag hatar att skämma ut mig sådär och var rätt "lack" när jag kom ut, till en början ville jag stryka mig från KM-klassen (LB) men efter några djupa andetag så blev jag arg på rätt sätt och bestämde mig för att rida LB:n ändå, det är denna "ilskan" som behövs i min ridning, jag blir mer aktiv och fjöntar inte rundor med hästen utan sätter den i arbete och där ska den gå. Efter mycket lösgörande så började han lossna lite och blev till sist riktigt fin kändes det som, tills vi kom in på banan igen... Då blev det i princip samma visa.

Men, även om det inte är kul att få dåliga resultat så... Jag vet inte hur jag ska skriva det? Jag bryr mig helt enkelt inte om hur det går på en dressyrtävling, dressyr är grunden för alla ridgrenar men jag vet att Tage kan gå bättre än så och jag är också medveten om att vi har långt kvar på just dressyrdelen. Det är väl det som är det roliga med den här sporten, att arbeta och finslipa mot slutmålet! Den som vann KM för stor häst var faktiskt Preston och Kajsa, så det var lite roligt i alla fall!

Tyvärr så filmades vi inte med vår egen kamera idag, så jag kommer troligtvis inte att få filmerna förrän imorgon. Om det ser förfärligt ut så kommer dem ändå inte att läggas upp på bloggen!...

HIT eller SHIT-sko?

2009-11-27 | 22:43:51Jag och Tage har dock en bit kvar innan vi ens är i närheten av något sånt här...
JAG STARTAR KM-DRESSYR IMORGON, på Tage. Gud, jag tror att det var miljontals år sedan som jag tävlade dressyr bara för min egen skull, annars så har ju jag och Tuffe bara agerat lag-uppfyllnad när det behövdes. Jag har absolut inga krav, jag förväntar mig inga strålande resultat, det här gör jag endast för skojs skull! Varken jag eller Tage är i topptrim, Tage är inte på långa vägar så mjuk som jag vill ha honom och jag har tappat rätt mycket dressyrkunnande själv eftersom jag inte kunnat träna seriöst på mina äldre hästar.

Vi åkte och tränade i ridhuset idag, med några dressyrstaket framme bara för att se hur Tage reagerade. Han tar ju gärna chansen att tönta sig om han får, men när han hade fått kolla ordentligt på dem så var det inga problem!
DET KÄNNS SOM ATT JAG HAR LITE MEDVIND JUST NU?... Livet känns rätt roligt, det mesta går som jag vill, hur underbart är inte det? Jag har hittat lite balans på saker och ting, inget är särskilt tungt längre. Det börjar kännas som det gjorde förr, och ni anar inte hur skönt det är!


TALANG SKÅNE! Jag är fortfarande jätteglad! Dock så tar jag det lite kyligare den här gången, jag förväntar mig ingenting, det är bäst så för att inte bli besviken. Jag kan dock inte låta bli att drömma mig bort ibland, hur det skulle kännas att se mitt namn på listan för de uttagna... Vi hinner såklart inte att bli något "drömekipage" innan mönstringen, det är lite synd eftersom vi nog hade haft en större chans då, men jag ska rida som jag brukar och hoppas på att domarna kan bli charmade ändå!


Bli bra!
TUFFES BEN ÄR INTE BRA ÄN... Vi vet inte vad det är med honom eller hur vi ska behandla, det har gått minst 1 månad sedan hovbölden och allt är läkt och fint nu, men under tiden han hade bölden så har antagligen senan blivit kraftigt överbelastad och det svullnade upp ordentligt. På 1 månad har det varken blivit bättre eller sämre, senan är fortfarande lika svullen som innan. Vissa dagar går han helt normalt, just när man börjar tro att han är bättre så haltar han. Visserligen så vet jag en annan häst som haft exakt samma symptom efter en hovböld, och fick stå upp till ett år... Någon som varit med om något liknande och kan dela med sig av sin erfarenhet?
REGN, REGN, REGN, REGN... När ska det bli lite behagligt väder? I flera veckor har det varit mulet, regn och obehaglig blåst, någon gång borde det väl ta slut? Det är visserligen december, men t.o.m. för en sådan månad så är det här skitväder! Inte ens hästarna uppskattar att gå utanför stallet.
BLOGGEN SACKAR EFTER... Jag har visserligen sagt att jag skulle ta det lugnt ett tag, men kan ändå inte låta bli att känna skuld när den inte uppdateras... Jag har bara ingen ro till att sitta och skriva just nu, för mycket saker händer i mitt liv och jag känner mig väldigt fokuserad på Tage, vår utveckling tillsammans. Jag vill ju ha en bra blogg, men ännu hellre vill jag ha en bra häst. Jag hoppas att ni läsare förstår och håller ut, någon dag kommer blogglusten att explodera igen!

JAG SKA MÖNSTRA!

2009-11-25 | 21:05:36
JAG ÄR UTTAGEN FÖR MÖNSTRING TILL TALANG SKÅNE!
Uttagningen kommer att ske på Flyinge den 12/12, jag är superglad!

Dock många duktiga ryttare med så jag förväntar mig inget, jag ska rida som jag brukar och hoppas på att de gillar mig som jag är. Tages hoppteknik är det i alla fall inget problem med, så det är i alla fall ett orosmoment mindre.

Veckans TV-tablå:

2009-11-24 | 07:13:43


 

ONSDAG 25/11:

20.10 - Hoppning, Världscupen Tyskland
21.10 - Riders Club

LÖRDAG 28/11:

18.00 - Stockholm Horse Show

SÖNDAG 29/11:

14.30 - Stockholm Horse Show, Dressyr

Tage, the red-nosed reindeer

2009-11-23 | 22:46:47
Tage, the red-nosed reindeer
had a very shiny nose
And if you ever saw him,
you would even say it glows

Haha, vad sägs om Tage i julkostym? Hur mycket hade vi fått för att rida ut såhär och sprida lite julglädje i byn? ;)


Älskade Preston

2009-11-23 | 18:20:14
Preston har varit ett tag på tillridning, idag passade vi på att åka och kolla när Kajsa, som är dotter till ägaren, skulle rida honom lite.
Jag tyckte att det såg bra ut, definitivt mycket mer lösgjord än han varit förr!

Gud vad jag saknar honom... Tänk att man kan fästa sig så snabbt vid någon, det var ändå inte särskilt länge som jag red honom innan operationen. Jag har absolut ingen aning om hur det kommer bli i framtiden, om han ska bli ren dressyrhäst eller vem/vilka som ska få rida honom, men oavsett hur det slutar så är en sak säker; Han kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta!

Klubbmästare!

2009-11-22 | 20:29:36
Gissa vem som vann KM idag? Jag och Tage!
 Eller rättare sagt så fick vi dela vinsten med ett annat ekipage, vilket går precis lika bra.FÖRKLASS, 90 CM: Vi hade ett rätt dåligt grundtempo och jag gav inga riktiga "klartecken" när det var dags för avsprång, vilket resulterade i att vi hamnade i botten på flera hinder. 4 fel blev det, men räckte ändå till en 2:a plats! De sista två hinderna är jag dock väldigt nöjd över, det blev ett bra flyt över dem!

KM STIL, 1 METER: Några sådär jättevackra ekipage syntes det knappt till, både hästar och ryttare hade lera på ett eller annat ställe! Jag tänkte egentligen inte så mycket på att rida extra fint, med rättställd häst i form och allt vad det nu ska vara, utan fokuserade mest på att hålla ett bra tempo och att komma runt felfritt. Jag är inte helnöjd med någon utav rundorna, ibland brister det i komunikationen, men denna rundan är i alla fall en av våra bästa för tillfälligt! Vi fick väldigt lite poäng jämfört med ponnyekipagen tycker jag, bara 88. Men det skyller jag på att vi inte känner varandra till 100% än!
This weeks duties:

2009-11-18 | 20:52:15Några från dressyrlaget! Kajsa Kjellson, Julia Lindskog, Julia Persson, lagledare Sara Kellersson

ONSDAG: Hästarna har fått vila idag, det är nämligen storm här! Känns lite konstigt, är inte det väl tidigt?... Egentligen hade jag behövt rida åtminstone Tage, med tanke på att han ska tävla i helgen, men det kändes inte särskilt kul att behöva bindas fast i sadeln... Det får bli imorgon istället! Jag har dock varit ute och kelat med dem, och ska strax ut igen och ge lite extra hö så att dem har något att göra inatt, de fick gå in tidigt idag nämligen.

LÖRDAG: Dressyrallsvenskan Div. II FINAL! Min lillasyster ingår i klubbens lag som tagit sig enda fram till finalplats! Dem kommer vara borta hela dagen, enligt arrangörernas tidsberäkning så kommer tävlingen inte vara slut förrän 21.00(!), och sedan tar det 1 timme att köra hem. Jag ska passa hästarna och förbereda allt inför morgondagen då det är...SÖNDAG: ... KM HOPPNING! Jag ska ställa upp med Prins Tage, både förklass och KM-klassen, som går i 90 och 1 meter. Hoppas att Tage är laddad, han brukar annars kännas lite "strunt-samma" när det är för lågt. Jag har ingen koll på vilket motstånd jag möter och jag vet inte hur pass höga förväntningar jag har, självklart vill jag vinna KM-pokalen men först och främst vill jag nog få bra ritter. KM:et avgörs dessutom i stilhoppning, älskar det!

Western gör underverk på Tage!

2009-11-18 | 13:17:52Tage och jag?

Gårdagens dressyrpass började i katastrof, men slutade i en genomarbetad häst och en glad ryttare! 

Första halvan av passet gick verkligen skit, ingenting fungerade. Tage vägrade att ställa sig och gick som en planka, han kändes stel i bakdelen och gjorde lite som han ville.
Anledningen till att han var stel tror jag är för att vi i söndags körde ett långt skrittpass där han verkligen fick trampa under sig och lösgöra kroppen, han var svettig när han kom hem så det var minnsann effektivt. I måndags kom jag hem sent från skolan så det blev ingen ridning, så han hade säkerligen lite träningsverk och stela muskler.

Jag var rätt frustrerad och nästan ledsen vid det här laget, jag vill verkligen inte sitta och dra hästen i munnen för att få lite ställning, det är inte min stil. Det är taskigt mot hästen, det ska inte behöva vara så, och jag vill inte själv lägga till vanan att vara hård i handen. Jag hatar det!

Efter lite förklaring från mig varför det inte fungerar, så kom Kattiz på en superb idé:
SLÄPP INNERTYGELN HELT!

Herregud, att en så liten detalj kan förändra en hel häst! Jag har berättat förut att han är ganska så "seg" i munnen, det är svårt att förklara i ord hur det är att rida honom men han förlitar sig verkligen på innertygeln (Som egentligen ska hållas mjuk och endast leda), mjuknar man i den så flyter han ut och tappar ställningen. Vilket är det mest irriterande eftersom det blir en ond cirkel...

När jag däremot släppte tygel helt och hållet, då hade han ju ingen "vägg" att stödja sig mot och var helt enkelt tvungen att arbeta själv och lyssna på mina små signaler! Åh, det kändes helt underbart! Vi liknade nog mer ett westernekipage när vi red runt där på halvlånga tyglar, men fy satiken vad allt släppte! Helt plötsligt var vi flera punkter närmre att bli "Drömekipaget"!

LÖSGÖRANDE
DÅ:
Seg och ovillig, lösgörande övningar fungerade inte riktigt
NU: Så mjuk, så mjuk!

MUNNEN
DÅ:
Seg i munnen
NU: Mjuk och känslig

REAKTION VID HJÄLPER
DÅ:
Körde lite sitt eget race, tyglarna behövdes
NU: Flyttar sig som en ängel för vikt och skänklar!

REAKTION VID TEMPOVÄXLING
DÅ:
Tog lång tid på sig och krävde mycket tyglar
NU: Saktade av med hjälp av sätet! Igångsättning var lite segare eftersom han behövde göra allt själv, vilket var jobbigt... ;)

RYTTARENS HÄNDER:
DÅ:
Krävdes rätt hård tygelkontakt
NU: Behövdes knappt!

Allt detta förändrades till det bättre, endast för att jag släppte innertygeln?! Helt otroligt!

Plötsligt så var han inte så överpigg heller, nu fick han ju jobba ensam! Då hade han helt plötsligt glömt hur man bl.a. fattade galopp... ;) Han fick en helt annan bärighet, bakdelen kom in och hjälpte till, trots att han inte gick rättställd så var han mjuk i kroppen och gick i (låg) form, flyttade sig exakt dit jag ville med endast vikthjälper, öronen var avslappnade och intresserade av mig, hela hästen var så känslig för minsta lilla tryck från mig! Kan ni förstå vilken lättnad det var för mig, att kunna rida med mina mjuka händer och ändå få ut såhär mycket?! Det kändes verkligen att han arbetade korrekt, jag kom nog 10 cm högre upp eftersom han började arbeta med ryggen!

Eftersom jag inte höll i innertygeln så gick han inte ställd på volten, då och då var han även utåtställd (Det är så som han går om man inte håller upp honom i innerhanden, ovanpå det är han inte särskilt frivillig till att gå inåtställd, tänk er då hur mycket häst man behövde hålla i...). Vi lät honom göra så med teorin att han så småningom kommer att upptäcka själv att det är jobbigare att gå utåtställd än att lyssna på sin ryttare och ställa sig inåt. Mot slutet dock började jag leda inåt lite, men endast lätta och små tygeltag så att han inte fick chansen att fuska igen.


I think someone needs a bigger ass!...

Efter att ha upplevt detta passet och skritturen för några dagar sedan, så är jag rätt säker på att han behöver fler rygg- och rumpmuskler, det är antagligen därför som han fuskar och hänger sig på ryttaren, han orkar helt enkelt inte bära sig själv på rätt sätt. Att rida på halvlånga tyglar, utåtställd, är självklart ingen långsiktig plan men jag tror att det kommer göra honom gott tills han har byggt upp sina muskler. Först då kan han arbeta korrekt med korta tyglar. Det handlar också om att han ska förstå rätt och fel, hamna i en god vana. Vi är definitivt på rätt spår!

PS. Mitt
ögonbryn mår bra! Jag är dock hemma från skolan idag eftersom jag inte får lov att blöta ner limmet än, så det ser rätt grisigt ut just nu...

Spräckt ögonbryn...

2009-11-17 | 20:19:49


Har precis kommit hem från sjukhuset -Med ett limmat spräckt ögonbryn. Tage knockade mig när jag skulle stretcha hans hals.

Vi red ett dressyrpass för Kattiz, riktigt lyckat! Vi har kommit på ett svinbra sätt på hur man kan få honom att bära upp sig själv på andra sätt än i tyglarna. Jag berättar mer sen, får inte lov att sitta upp ordentligt för börjar det blöda igen.

2010 är vi ett "Drömekipage"!

2009-11-14 | 21:25:58


Sitter just nu och planerar för fullt kring allt möjligt, men speciellt saker som rör Tage. Nästa år har jag ett "drömmål" för oss, det är absolut inte omöjligt att uppnå men vi måste verkligen visa oss från vår bästa sida för att ha så stor chans som möjligt. Vad det är däremot, får ni veta när det börjar närma sig och såklart endast om det visar sig positivt för vår del! Det ger respekt i alla fall ;)

Vad jag planerar nu, är vad som krävs för att förbättra prestationen från Tage, hur jag själv kan bli bättre och hur vi kan mötas på vägen för att få ett så bra samspel som möjligt. Vi är båda starka individer, jag vill ha det på mitt sätt och Tage vill göra på sitt. Jag är mjuk och Tage är hård. Det är väl helt enkelt hans personlighet, kanske i kombination med att han är van vid tuffare tag sedan han var unghäst? Personligheten går inte att göra något åt, men att göra honom lite mer finkänslig ska absolut gå -Samtidigt får jag tuffa till mig lite, och det är det som jag menar med att vi ska "mötas på halva vägen"!

 
Liva var perfekt under våren/sommaren! Mycket tack vare riktlinjerna och planeringen därefter...

För att få en röd tråd genom min planering och träning så har jag skrivet upp lite riktlinjer för hur jag vill ha mina hästar, samt hur jag upplever att en duktig ryttare ska vara. Vad som ska planeras efter detta är vad för slags övningar/träningar som hjälper mig att uppnå dessa riktlinjerna, och på så sätt är det lättare att få en översikt på träningsschemat och verkligen fokusera på att ta tag i det som behöver förbättras.

RIKTLINJER HÄST:
 Mjuk och lösgjord i hela kroppen
 Mjuk mun
 Lätt att samla upp
 Flyttar sig snabbt för skänkeln/vikthjälperna
 Snabba reaktioner vid tempoväxlingar
 Välmusklad och i bra kondition

RIKTLINJER RYTTARE:
 Mjuka händer
 Stadiga och aktiva skänklar
 Välbalanserad i sadeln
 En god mental inställning
 Bra kondition/styrka (God hälsa)

RSS 2.0