Nyheter bland kategorierna:

2010-07-31 | 19:40:58Nu har jag lagt till lite nya kategorier! Det verkar vara ganska stor efterfrågan på vad för ridövningar jag gillar och vad jag brukar köra för några med Tage. Det kommer ni alltså att kunna läsa där så småningom.
Den andra nya kategorien heter utrustning, där kommer ni att få läsa recensioner om min nuvarande ridutrustning samt kanske även om saker som jag vill ha.

?

2010-07-31 | 10:29:09Såg inte förrän nu att jag råkade sätta understa meningen utanför, det får vara så... xp

Jag ska bort idag och hinner nog inte skriva något förrän tidigast ikväll, men under tiden jag är borta tänkte jag att ni kunde få tipsa om vad ni vill läsa framöver? Något speciellt inlägg ni önskar eller någon fråga ni har som platsar i ett svarsinlägg? Chambon-inlägg har jag redan noterat... ;)

JAG VILL TRÄNA!

2010-07-30 | 18:14:37


Nu har jag letat verkligen ÖVERALLT på internet efter lite info om vad det finns för dressyrtränare här nere i syd-Skåne, var dem brukar hålla träning och när dem brukar hålla träning. Men jag hittar ingenting! Var det inte Skåne som var Sveriges hästmecka? Det kanske det är, men vi är i alla fall jäkligt dåliga på att informera om saker och ting.

Därför tänkte jag vända mig till er läsare, om ni kanske har något tips? Det måste vara en dressyrtränare som bor här nere i syd-Skåne (eller som gör besök här nere med jämna mellanrum) och som vill hålla träning även för oss som inte är så långt komna med dressyren. Vem tränar ni dressyr för? TIPSA!


Brukar inte Flyinge ha lite roliga tränare som kommer då och då?

Jag vill så gärna hålla igång med dressyrträningen nu men för tillfället har Kattiz semester och sen när riskolan startar så kommer hon att gå upp som ridskolechef, så jag får nog vara glad om jag ens får träna för henne 1 gång varannan vecka i fortsättningen... :/ Därför vill jag få lite "hum" om vad finns för andra träningsmöjligheter så att jag kan hålla igång även de veckor som Kattiz inte kan. För jag behöver verkligen någon som hjälper mig minst 1 gång/vecka, eftersom jag inte är så rutinerad själv på dressyr än. Plus att det kan vara både kul och nyttigt att variera mellan lite olika tränare, jag älskar ju att träna för Kattiz men hon har så mycket annat att göra så det hade varit bra att ha några "extra-tränare" som håller regelbundna träningar på annat håll så att vi inte behöver klänga och pressa på Kattiz hela tiden... :) Som sagt, tar mer än gärna emot all info som ni vet!

Svar på dem vanligaste frågorna för tillfället!

2010-07-28 | 19:37:05CHAMBON: Folk har frågat innan om chambon-inlägg men det har jag alldeles glömt bort!... Självklart ska ni få ett chambon-inlägg! Jag vet dock inte när för Tages träningsschema går före ett blogginlägg och jag longerar honom inte särskilt regelbundet längre både p.g.a. lathet och för att jag tycker att han har lagt på sig mycket rygg/gumpmuskler på sistone och satsar hellre på att rida då. Men jag ska försöka fixa någon gång i veckan!

BLOGGDESIGN: Många har frågat om tips till bloggdesign/koder och sånt, jag säger bara DESIGNADINBLOGG.SE! :) Hade aldrig klarat mig utan den sidan, där finns koder/tips/förklaringar på nästan allt! Det enda du behöver veta själv är hur du vill att din design ska se ut och hur man fixar headerbilden i Photoshop, sen kan du klura ut resten med hjälp av designadinblogg... :)


Bild från vår första dressyrtävling i Maj!

Sen, vi kommer att berätta för Skånes Ridsportförbund om domarincidenten från helgen. Dem kommer nog inte att göra något men om en lämnar in klagomål så är det i alla fall en början, personen verkar ju vara väldigt o-omtyckt och har gjort liknande saker förr -Så efterhand kanske det kommer nya klagomål och då blir det ju mer intressant för Ridsportförbundet att kolla upp vad hon är för någon. För jag tycker inte att man borde få vara domare om man inte klarar av att hålla sina egna åsikter utanför arbetet, hon bör i alla fall få en varning och en uppläxning.

Jag tror att jag har svarat på de flesta frågorna som ställts just nu, om jag har missat någon så ställ den gärna igen så ska jag svara! :)

Plugga dressyrens grunder

2010-07-28 | 11:19:08
Dessa två böcker har jag beställt! "Dressyr med Kyra" och "Ridlära", här ska det minnsann pluggas dressyr från grunden! Jag har aldrig direkt varit intresserad av dressyr förr, och eftersom både jag och min syster är hemmaskolade vad gäller ridningen så har jag aldrig direkt blivit tvingad till att lära mig dressyr heller. Visst har jag tagit regelbundna dressyrlektioner, men jag lyssnade aldrig direkt eller tog åt mig av instruktionerna. Därför känner jag att jag egentligen inte kan så mycket om dressyr mer än att hästen ska gå i form och ryttaren ska sitta lodrätt, resten har jag inte en aning om. Hur ska man kunna rida bra i dressyren när man inte ens vet grunden?

Jag har alltid älskat både Bo Tibblin och Kyra Kyrklund, sättet de ser på hästen och jag har hört att dessa böcker ska vara jättebra. Så jag ser verkligen framemot att paketet ska anläda så att jag kan sätta mig och läsa direkt! Jag beställde dem från adlibris.com.

Dags för ny sadelprovning!

2010-07-27 | 18:45:44


Har precis varit och hämtat hem en dressyrsadel som vi lånat hem från Maria-Preston (alltså Prestons ägare och Prestons sadel). Det är en Edinburgh. Hoppas innerligt att det ska ligga bra på Tage och passa mig, börjar bli trött på att leta sadlar!... :p Har fått rida i den några gånger på Preston men då var jag ju inte särskilt intresserad av dressyr och allt därtill så jag kommer faktiskt inte alls ihåg hur den kändes.

Jag har försökt läsa mig till lite bra information på nätet om just Edinburgh, men det står ju inte allt för mycket får jag säga... Jag har hittat att den skulle vara väldigt bekväm och har en djup sits, den har ju inte särskilt stora knästöd men å sin sida ska man klara av att rida ändå. Tydligen ska den ha "bred kanal så att hästen tillåts komma upp med ryggen och arbeta", och det låter ju bra! ;) Har faktiskt inte hittat riktigt vad den passar för typ av ryggar? Den hade inte jättemycket cutback med tanke på Tages höga manke...

Om någon av er läsare har eller har provat en Edinburgh så vill jag gärna veta vad ni tyckte om den? :)

NY DESIGN!

2010-07-26 | 14:02:19


NY DESIGN! Vad tycker ni? Finare/fulare än den förra? Är det något som ni saknar eller inte gillar på den nya? Säg till så kanske det går att lösa!

Gamla designen


Nya designen


Själv gillar jag den nya designen bättre, den förra var ganska kladdig och mörk. Jag älskar min nya header! :)
Den är ganska stilren och enkel, precis som jag vill ha den OCH det är ganska praktiskt eftersom den nu bör se ungefär likadan ut i de flesta datorer (ser den inte ut som på bilden ovan, säg till!).

Förresten, nu har jag en ny och ganska rolig funktion! Om ni kollar under raden där det står "Permalink", "Kommentarer" osv. så ser ni att där finns en Facebook-knapp? Så om ni i fortsättningen gillar något inlägg jag har skrivit (t.ex. detta/designen... ;) och är inloggade på Facebook, tryck på GILLA! Men jag hoppas att ni fortsätter att kommentera ändå?!... ;)

Hästarna har rymt idag!...

2010-07-25 | 20:05:24


Hästarna har rymt från hagen nästan precis! Vad sur man blir, ibland undrar man vad dem tänker med? ;( Vägen bredvid hagen är ganska traffikerad eftersom det är turistsäsong, dem hade sprungit både på det ena och det andra hållet längs vägen. Får VERKLIGEN hoppas att Tage inte lyckats skada sig (inte dem andra heller för den delen), han hade tydligen varit först ut ur hagen... Dem är infångade nu igen men jag väntar på att mamma ska komma och hämta mig så att vi kan ner och laga staketet, annars hade jag såklart inte haft tid att sitta här och skriva... ;p

Håller för övrigt på med en ny design till bloggen.

Hemma från tävlingen!

2010-07-24 | 17:35:40


Vad sur jag blev, igår skulle det ju spöregna hela dagen när det var hopptävling så vi bestämde att om det regnade när klockan ringde så ställde vi in och somnade om -Vilket det gjorde, men sen visade det ju sig vara perfekt tävlingsväder utan något regna alls?! IDAG däremot, då kom regnet! Fast det gör inte så mycket om det regnar när det är dressyr, mer än att man inte ser så prydlig ut kanske.

Vad ska jag säga om dagen?... Jag tyckte att Tage skötte sig jättebra utifrån de förutsättningar vi hade och utifrån det jag kan få honom att prestera änsålänge! Stora framsteg i LC:2 tycker jag, han brukar ju alltid vara spänd och struttig i första klassen innan han känner sig "bekväm med miljön" -Men idag var han faktiskt väldigt mycket mer kontaktbar! Tror vi fick något mellan 53-54% eftersom han inte gick så mycket i form, men det är snarare så att det är jag som spänner mig och blir lite kantig i rörelserna och då får han ju inga som helst chanser att gå i form. Dressyren har typ tunnelseende på formen bara, ibland känns det som att det kvittar om man rider slarviga vägar etc. bara hästen går i form. Förmodligen kommer det vara så att när jag väl kan rida honom så kommer vi att höja oss ett enormt steg, för domarna gillar verkligen honom!

LB:2, första gången jag rider detta programmet. Jag tyckte att det gick lite sämre än i LC, men å sin sida hade jag typ bara 5-10 minuter på mig att värma upp honom innan det blev min tur. Han blev lite struttig, och jag blev spänd men ändå en helt okej debut i ett svårare program. Red fel väg en gång och sen flög min plastrong upp. Men vilken jävla idiotdomare! När jag var klar med programmet gick hon fram till mig och sa "Man behöver inte tävla dressyr om man inte kan rida sin häst i form"?! Vad är hennes problem? Jag får väl lov att tävla dressyr oavsett om min häst går i form eller inte? Jag är ju inte blind, jag vet att min häst inte går i form och jag kan väl hålla med om att man inte har en chans om inte hästen går i form -Men det får man väl vara medveten om när man anmäler sig. Just nu tävlar jag ju inte heller dressyr för att jag tror att jag ska kunna placera mig, utan för att jag behöver lära mig att rida Tage dressyrigt, Tage behöver allt som dressyrridningen tillför OCH för att vi båda behöver ut och känna att tävling inte är så "farligt". Jag blev bara så himla ledsen och besviken, sådär säger man inte...

Det "roliga" var att vi snackade med en annan person efter sista starten som sa att jag inte skulle bry mig om det som domaren sagt, den domaren brukade nämligen alltid vara elak mot dem som inte var så rutinerade än. Men det är sjukt ändå. Jag kommer ALDRIG att starta en tävling till där hon ska dömma, inte förrän jag är riktigt bra och då ska hon allt få! :(

Så, förutom den korkade domaren så tyckte jag att det kändes bra. Tage är så FIN! Ibland blir jag så less bara för för tillfället är han för fin för mig, jag är inte tillräckligt bra för att han ska kunna visa hur pampig han egentligen är. Jättemånga tycker att han är fin och exakt alla domare har skrivit i protokollen att det är en snygg häst, jag ser även att många spanar på honom på framridningen. Det känns som att dem blir besvikna när dem ser att han t.ex. inte går i form eller tycker att jag förstör honom eftersom jag inte kan plocka fram det bästa ur honom, och det är jobbigt. Men, någon gång (förhoppningsvis snart) ska det väl lossna för mig med!...

Har tyvärr inga bilder, däremot filmer -Men datorn är ju överfull och kan inte ta emot mer...

Why does it rain?!

2010-07-22 | 23:32:42


Känns som att jag är dömd till att alltid hopptävla i regn, imorgon ska det nämligen regna hela dagen! Tävlingen är på gräs och eftersom vi bara har korta broddar så tänker vi inte starta om det nu skulle vara så att det regnar, det är ju något som vi får se imorgonbitti. Det som är bra är att jag inte kommer mista några pengar om vi väljer att inte starta, arrangörerna hade nämligen glömt att sätta anmälningsavgift på min klass så alla vi som startar 1 meter ska betala på plats istället... :p

För övrigt så har vi varit och handlat jättefina saker idag: Ett marinblått allroundschabrak med guldband i kanten, som jag hade tänkt ha imorgon om vi kommer iväg. Ett vitt dressyrschabrak som jag tänkte ha på lördag. Ett par nya tyglar eftersom Tage trampade sönder sina igår. Ett superfint pannband, svart läder med några silverkristaller på OCH ett nytt flug/insektsspray från UltraShield(?) som tydligen ska vara jättebra.
Ni kan få bilder på allt imorgon!

Jag måste träna upp min sits!

2010-07-22 | 11:00:40Minna Telde och Ulla Salzgeber har fina sitsar

Det MÅSTE vara någon liten brist i min sits som gör att Tage inte vill arbeta i form med mig, för jag försöker verkligen med alla trix och knep som jag kan, blivit tipsad om eller läst/sett -Men ändå händer det inget med "formen".

Att bli longerad av någon annan ska tydligen vara jättebra. Ibland utan tyglar, ibland utan stigbyglar etc. Jag tycker bara att det är så jobbigt med longering/tömkörning och liknande -Mycket klyddigare än att bara hoppa upp i sadeln och rida iväg. Särskilt i det här fallet, då man blir beroende av en annan person som ska lina också! Plus att jag tycker att det är så störigt att jag ska behöva vänta på att min sits ska bli bra innan jag kan rida ordentligt överhuvudtaget -Jag vill kunna rida bra NU så att man kan få något ut av sina träningspass... :p

Jag vet dock att bl.a. Jan Brink har behövt träna sin sits med hjälp av longeringslinan och ärligt talat så tror jag att dem flesta duktiga ryttarna har behövt det mer eller mindre -Även inom hoppningen.


Jag ÄLSKAR den här tjejens sits, riktigt fin!

Har ni gjort något för att förbättra er sits? Vad i så fall?

Mycket som händer idag!

2010-07-21 | 12:19:14Gammal bild!

Idag kommer det en familj och ska provrida min systers C-ponny Hootch, som är till salu! HÄR hittar ni annons. Ska som alltid bli väldigt spännande. Innan dem kommer ska jag försöka hinna med att rida ett dressyrpass på banan med Tage! Hittade den här övningen på Hippson.se och tyckte att den skulle passa till idag:Senare ikväll kommer det kanske en ny häst till betet och semestrar, nämligen Preston! Han ska nog bara gå där 1 vecka eller så. För er nya läsare som inte vet vem han är; Det är våra kompisars häst som jag red ett tag förra året. Jag har planer på att rida 2 gånger idag, så det blir en uteritt ikväll, men det är viktigt att inte störa flocken de första timmarna med en ny häst tycker jag -Så vi får se om jag hinner rida innan Preston kommer annars får det räcka med bara 1 pass idag.

HEJ IGEN!

2010-07-20 | 17:50:22


Känns som att jag inte bloggat på åratal, fast jag såg precis att det bara gått en dag... ;O

Jag har haft min kompis Bella här så då fick det bli både vila från hästarna och datorn. Vi har sovit nere i stugan, spelat minigolf (jag vann för typ första gången i mitt liv!), ätit pizza, kollat på en massa filmer och sen varit nere på stranden. Första gången jag badat det här året! Tycker det är svintråkigt att bara ligga och dra sig bland en massa sandkorn en hel dag -Därför har det inte blivit något förrän nu... ;)


Sist jag var hos Kajsa :)

Vet ni vad jag gjorde i förrgår? HOPPADE! Det har vi inte gjort på minst en månad tror jag och jag kan faktiskt inte säga att jag saknar det så mycket. Lite språng då och då för att göra något nytt och roligt tycker jag är kul, men själva "allvaret" om att träna hoppning för att bli världsmästare i det är inget som jag vill hålla på med faktiskt. Jag tror att det är lagom för Tage också, han tyckte att det var superkul och framförallt så STÄLLDE HAN UPP -Ibland blev det tillfällen då han fick chansen att stanna men dem chanserna tog han inte, han hoppade allt. Så tycker jag att det ska vara, det ska vara så kul att dem vill hoppa även om dem ibland får chanser att inte behöva... :) När jag tränade markarbete och hoppning som mest så märkte man att han tappade gnistan.

Vi hoppade inte mer än 90 cm, och det får räcka innan Ystad-tävlingen på fredag. Jag ska bara hoppa 1 metersklassen, strök mig nyss från 1,05. Tror det blir för mycket med 2 klasser, vill behålla hans hoppglädje plus att han måste ha ork till nästa dag då det är dressyrtävling.Förresten, IDAG FYLLER VÄRLDENS BÄSTA "SYSTER"/TRÄNARE ÅR! KATTIZ! :D Grattis till henne!

Hur det gick när Kattiz red Tage:

2010-07-18 | 15:40:33


Ursäkta att det tar en sån jäkla tid innan ni får veta hur det gick när Kattiz red Tage, har som vanligt strul med filmerna -Men denna gång genom att vår dator håller på att bli överfull... xp Ni kan få veta i textform hur det gick sålänge, så visar jag videosarna när jag lyckats lägga in dem på YouTube!

Som jag skrev tidigare, Kattiz hoppade upp på Tage och fick honom mjukt i form på typ 2-3 minuter medans jag kan försöka ett helt ridpass utan större framgång... Jag såg dock direkt vad jag brukar göra för fel! Kattiz red inte så mycket längs fyrkanten utan "lekte" hela tiden med hans form och olika ställningar, flyttade för skänklarna, skänkelvikningar, öppnor/slutor. Ja, hela tiden något för att hålla honom koncentrerad och uppmjukad. Hon behövde inte ta mycket alls i tyglarna och var supermjuk och flexibel med sina händer.
Det JAG gör fel är att jag är alldeles för seg och o-närvarande, gör för mycket raksträckor längs fyrkanten så att han hinner lägga sig i handen. Han blir uttråkad, får chansen att lata sig, blir inte mjuk och vi börjar bråka, sen är hela ridpasset förstört. Jag har heller inte fått den här tuggummiliknande kontakten med hästens mun än, jag spänner mig lite och blir stum. Det såg man tydligt på Kattiz att hon hade den här fina kontakten, tog och gav -Inbjöd till att sänka formen hela tiden och man såg att Tage trivdes och löd då. Det såg enkelt och samspelt ut. Något annat som hon gjorde var att "tvinga" honom att gå ställd (och därmed lite rundad i formen) när hon flyttade honom, man såg riktigt hur hans stela bogar började lossna! Jag är alltid för snäll med det eftersom han gärna vill gå rakställd och upp med huvudet när jag flyttar honom, har nöjt mig bara med att han flyttade.


Litet smakprov sålänge, stillbild från filmen -Kattiz som rider

Jag fick i bakläxa att träna mig på att inte bli hängande i innertygeln. Jag har inte riktigt hittat min balans i en dressyrsadel än, men när jag gör det så kommer det också bli enklare att få händerna fria. Har tränat på att rida så som Kattiz gjorde och det funkar jättebra, än är jag inte riktigt invand men det kommer nog bara att bli bättre och bättre ju mer jag tränar! :)

Kattiz tyckte i alla fall att han var himla fin i munnen och lättflyttad nu, och det har han faktiskt blivit -Bara jag som inte alltid märker det eftersom jag gör allting så himla svårt... ;) Nu är det bara lite mer muskler, sen kommer Tage vara riktigt pampig! Jag har ju inte riktigt fått hans form att bli en självklarhet och därför tror jag att han fortfarande ser lite klen ut, men nu när jag börjar anamma Kattiz-ridningen mer och mer så kommer jag nog även att kunna rida honom i låg form så småningom. Jag tror att man MÅSTE träna honom i det om man vill ha rygg/gumpmusklerna... :p

Lånar inte ut bilder!

2010-07-18 | 14:39:17
FREJA SVARAR: Tack så mycket! Snällt att ni frågar men tyvärr har jag, och kommer alltid, att tacka nej till att låna ut bilder till sidor som t.ex. stallet.se.

När jag var mindre så var jag själv medlem där, så jag vet på ett ungefär hur saker och ting går till. Ett tu tre så har halva stallet.se's medlemmar tagit bilden utan att fråga och dem alla säger att det är dem som fotat bilden... xp Jag vill heller inte bli "uppmärksammad" med bilder på stallet.se för dels så kommer jag att få hundra frågor om dagen av ungar som vill låna bilder och dels så blir det lätt för dem att bara gå in här på bloggen och sno bilder som jag publicerat.

Men jag vet att det finns djurfotografer som gärna lånar ut sina bilder, så det är bara till att fortsätta leta vidare och fråga på tjejer! :)

RSS 2.0