SLUT!

2010-11-30 | 18:00:00


Nu är bloggtävlingen AVSLUTAD!

PS. Detta är mitt första tidsinställda inlägg, hoppas att det funkar men det lär vi väl se... ;p

Snygga fötter på Tage

2010-11-30 | 17:07:13Rivstart, eller något?... Tage har en mycket säregen springstil när han busar i hagen, kan visa er när jag har fixat klart bilderna! 

Nu är jag glad! Tage har äntligen fått fixat hovarna, han tappade ju en sko för några dagar sedan! Hehe, det är visst lätt att göra mig glad... ;p Det känns alltid extra bra att rida när hovarna är nyverkta och fräscha. Vi bestämde faktiskt för att ta av den skon som satt kvar istället för att sätta på en ny där han hade tappat den, så nu är han barfota för första gången sedan vi fick honom! Anledningen är för att han hade fnasat upp en bit på hoven där han hade tappat skon, så vi tyckte att han lika gärna kunde få "vila" hovarna lite och låta dem läka. Blir det inte bra, om han skulle ömma för mycket eller liknande, så kommer hovslagaren igen inom 1-2 veckor och fixar våra andra hästar så då kunde han i så fall slå på nya skor på Tage.
Jag hoppas dock att han går bra barfota och att hans framhovar blir lite finare då... Dessutom är det väl är lättare att undvika snöstyltor utan skor?

Idag har hästarna förresten kunnat vara ute största delen av dagen, snacka om att dem var glada! Har busat rundor i den höga snön hela tiden så dem lär nog sova gott inatt... Bra träning för dem.

Sista dagen att vara med och tävla!

2010-11-30 | 10:22:23
Hm, var det någon snäll som länkade mig igår? Nära 400 besökare igår, vilket är en liten höjning mot vad jag brukar ha annars. Hoppas att några av er fortsätter att läsa bloggen i alla fall!

Efter 18.00 idag kan ni inte längre vara med i bloggtävlingen, så skynda er att maila in er bästa bild om ni vill ha en chans att vinna GHS-biljetter och hästprylar! Om jag hinner gå igenom alla bidrag idag så hade jag tänkt lägga upp dem 10 bilder som går till omröstning, senare ikväll. Då får ni vara beredda på att locka röster!


VINTERTRÄNINGSSCHEMA

2010-11-29 | 17:28:46


Vinterns träningsschema ser egentligen inte mycket mer annorlunda ut än vad det varit under övriga året, dvs. fokuset ligger på att bygga så mycket rygg och rumpmuskler som möjligt. Målet med träningen nu över vintern är att ha blivit bättre till dressyrtävlingarna våren 2011, så det kommer att bli mycket dressyrträning och jag ska försöka att utnyttja denna tävlingsfria perioden så mycket som möjligt.Detta hade jag tänkt göra för att nå målet:
* Försöka hinna klättra i backar så ofta som möjligt
* Galoppträna (både bara rulla på i längre sträckor och intervaller)
* Införa chambon-longeringen igen
* Traggla dressyr (med bra och givande övningar i rätt svårighetsgrad)
* Markarbete/hoppning för att variera och motivera för Tage
* Tömköra några enstaka gånger om någon duktig kan hjälpa mig

Eftersom vi siktar in oss på att bli bättre på dressyr så har jag kollat igenom våra dressyrprotokoll och sett vad som är återkommande problem och vad som önskas förbättras på oss. Dessa sakerna är -Lägre och rundare form, mer noggranhet med vägarna, eftergiften samt mer framåtbjudning/energi.

Träning för tränare vill jag såklart göra så ofta som det går, dock är det ganska omöjligt för tillfället med tanke på all snö och hala vägar. Det viktigaste är att vi hinner få någon dressyrträning innan vi startar första tävlingen 2011.
Jag tror inte att det ska vara några större problem att följa schemat och se resultat, om vädret inte strular till det alltför mycket vill säga. Att rida i snö är ju ganska bra och rolig styrketräning, jag hoppas dock att vi inte behöver göra det enda till februari-mars!... För övrigt så är mitt nya motto att "hålla det enkelt" vilket jag tror är gynnande för mig i alla sammanhang, jag har lätt för att överanalysera men saker blir bäst när man bara gör dem istället.

Låter det bra? Har ni tips på fler träningssätt/övningar som kan hjälpa till att bygga muskler och kondition så får ni gärna dela med er!

Klass 1-varning

2010-11-29 | 10:06:38
Klass 1-varning för snöstorm idag = Ingen skola, wiho! Enda tråkiga är att det nog inte går att rida, vi får se framåt dagen. Fasen vad praktiskt det hade varit med ett eget ridhus precis invid stallet...

Hade i alla fall tänkt fortsätta lite på min vinterdesign, har lite mer pill kvar att göra... :)

Har ni också snöstorm idag?

Vad är ni ute efter?

2010-11-28 | 16:31:53
Nu får ni faktiskt ta och ge er! Beter er som om vi vansköter våra hästar bara för att dem fick stå inne största delen igår, när det var SNÖSTORM?! Jag tycker bokstavligen synd om hästarna till er som håller på och tjatar, om ni tvingar era hästar att stå ute hela dagen utan skydd i sånt väder? Om ni dessutom ser att dem vill in. Det tycker jag är rått om något.

For your information, "anonym", så kollade jag upp din s.k. tidsregel på jordbruksverkets hemsida och den fanns inte. Här är det jag kunde hitta:
"
Från och med den 1 augusti 2010 gäller följande nya regler för hästhållning:

 • Stallinredning ska tåla hästsparkar och boxväggar, boxdörrar och skiljeväggar mellan spiltor ska vara utformade så att hästarnas sociala behov tillgodoses.
 • Hästar ska dagligen få möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.
 • Hästar får inte stå uppstallade i spilta mer än 16 timmar per dygn."

  1. Stallet är godkänt och hästarna ser/hör/kan hälsa på varandra när dem vill.
  2. Dem fick röra på sig i hagen igår, dock mindre än vad dem brukar eftersom det som sagt var SNÖSTORM. Vanligtvis får dem vara ute ca. 8 timmar/dag och på somrarna går dem ute dygnet runt.
  3.
  Vi har inga spiltor och oavsett så stod dem inte inne 16 timmar/dygn.

  Så kan du släppa det nu?
  Jag hörde någon säga "Jag låter mina hästar stå ute i det vädret som jag själv hade velat stå ute i" och det tycker jag är en bra regel som jag mer än gärna följer. Visst gör inte lite småregn något, eller om det skulle snöa NORMALT, eller om det skulle råka blåsa lite extra än vad det brukar. Men jag tycker banne mig inte att det är rättvist att låta hästarna stå ute i storm (utan skydd) bara för att?
  Tycker att det är otroligt tråkigt när ni gör en höna av en fjäder, vad är det ni vill bevisa egentligen? Våra hästar mår utmärkt, trivs, är lyckliga, fina i hullet med glansiga pälsar och hanteras av kunniga människor. Vi lägger alltid hästarnas välfinnande före vårt eget, och lägger hellre pengarna på att se till så att våra hästar har det dem behöver än att köpa något till oss själva. Det finns många olika sorters hästhantering och jag/vi anser att vi gör rätt i att låta hästarna komma in när det är storm, även om ni uppenbarligen inte tycker detsamma. Men för det betyder det inte att något av dem är fel, däremot väldigt fel av er att inte acceptera det faktumet, särskilt när det handlar om EN dag!

  Ursäkta för ett väldigt tråkigt inlägg, men jag blir så himla arg och besviken när jag spenderar timmar framför bloggen för att underhålla er när vissa av er inte ens kan uppföra er? Ni behöver inte alltid hålla med mig, men när det rör något så personligt som vad vi har valt att göra med våra hästar så tycker jag att det är oförskämt att ifrågasätta vårt val om det inte hade varit så att det hade varit väldigt, väldigt fel och skadligt för hästen. Vilket jag hoppas att ni alla vet och ser att vi behandlar våra hästar väl!

Första advent!

2010-11-28 | 10:55:24
Redan första advent... Det snöar fortfarande men jag tänkte se om det går att rida ut i drivorna på min lilla råtta, har en känsla av att han kommer tycka att det är kul! :) Oavsett så ska han nog få en ordentlig borstning och frisering innan.

Hoppas att ni alla får en trevlig första advent!

Vad menas med mer energi?

2010-11-27 | 22:13:11
Nu har jag suttit och fixat lite med vinterträningsschemat. Bl.a. kollat igenom alla mina protokoll och sett vad som behöver jobbas på mest (förutom det som jag själv känner kan bli bättre). Men det är en sak som jag har funderat på och vill ha lite förklaring för innan jag visar er schemat... Har fått en del kommentarer om det av domarna men förstår inte riktigt vad som menas med det eller hur jag ska göra. Det är det där med framåtbjudningen/energin.

Det jag inte förstår är för att Tage är verkligen ingen häst som visar sin lathet genom att sega och vara trög, tvärtom så springer han hellre snabbare för att slippa undan arbetet. Dem gångerna jag fått påpekan om det har jag inte tyckt att han varit särskilt utmärkande slö, utan snarare ganska normal. Vad betyder det då? Att han ska bli lite flashigare och liksom mer samlad?

Han kan nog bli mycket mer flashigare och "renare" i gångarterna än vad jag rider honom i nu. Jag och min tränare har diskuterat om att hålla ett lägre tempo på honom under denna terminens tävlingar (inte fistempo dock, bara inte låta honom själv bestämma tempot för då går det jättefort), dels för att jag hade svårt att sitta på honom när han gick snabbare och dels för att han "rann iväg" och fuskade i ett högre tempo. Han gymnastiserade liksom inte kroppen när han fick välja tempo själv.


Den här hästen ser ju ut att ha bra framåtbjudning? Men hur får man en framåt häst som fortfarande kan hålla sig avslappnad?

Så, nu undrar jag -Vad tusan menas med mer energi eller framåtbjudning? HUR gör man det på ett riktigt sätt? Jag förstår ju att det inte bara kan vara att ge hästen fria tyglar och bestämma själv. Ska det vara mer "tryck" i stegen? Mer framåt/uppåt, eller?
Halvhalter gör jag, men det måste fattas något mer?... Sen tycker jag att det är konstigt också, några ord ur Kyra Kyrklunds bok som jag tänker på när jag skriver om det här. Enligt henne ska man använda sin kroppskraft så lite som möjligt, alltså inte slösa med kraften så att du därmed ska orka mer. Därför ska man enligt henne bara behöva göra en hjälpgivning, t.ex. driva, och sen ska hästen behålla det tempot tills man ger en ny hjälp. Om jag tänker logiskt så skulle mer flashig gång både behöva drivning och uppsamling, men Tage skulle aldrig i hela livet göra något så "krävande" om inte jag höll igång det med mina hjälper exakt hela tiden?! AH, det här är överkurs för mig än!

Haha, kanske väldigt konstiga funderingar på något som är snabbt åtgärdat. Vad vet jag. Ibland känner jag mig som rena nybörjaren när det handlar om dressyr. Jag skulle i alla fall väldigt gärna vilja få hjälp att förstå hur man kan fixa till det!...

Min och Tages dressyrutveckling 2010

2010-11-27 | 19:06:11


Woho, jag har lyckats klura fram något så när bra statistik över hur min och Tages utveckling på dressyrbanorna har sett ut över 2010! Vi har startat 6 dressyrtävlingar totalt, varav 1 var slutet på 2009 och resten utspridda över 2010. Dem flesta gångerna 2 klasser/tävling. Jag blev inte intresserad av dressyr förrän juni-juli då vi började träna mer seriöst och jag verkligen började lyssna på tränaren, innan dess kan man mest säga att jag bara cyklade runt...


Startade bara LB på ÖSRK, därför linjen åkte ner på noll!Jag tycker att vi har haft ganska jämna resultat hela tiden, vissa gånger har jag tyckt att vi förtjänat mer och vissa kanske jag inte förstår varför vi fick så "mycket" -Allt beror ju på hur hård domaren är och vilken typ av häst som hon föredrar. Sen har det även varit så att det gått bättre och bättre på träningarna hemma, men felen har smygit sig tillbaks på tävling p.g.a. nervösitet eller liknande.
LB är klassen med mest ojämnheter. Nästan 58% på Trunnerup förstår jag verkligen inte om man jämför den uppvisningen med det senaste KM -Där vi bara fick 51% på en hundra gånger bättre runda! Men som sagt, kanske har varit så att domaren på Trunnerup gillade Tage väldigt mycket och var lite extra generös medans domaren på KM var jättehård (vilket jag har fått höra i efterhand att hon är)? Det är rundorna från den sista tävlingen som jag vill minnas i alla fall, kändes verkligen bra och som om vi har utvecklats.


Sammanlagt för alla starter så har vi fått flest 5:or på våra utförda rörelser. Dock blev det fler och fler 6:or (och även enstaka 7:or) under hösten.

Oftast återkommande kommentar, POSITIV: Snygg/flott/trevlig häst av god modell med bra gångarter
Oftast återkommande kommentar, NEGATIV: Hög/spänd nacke, jobba i lägre form

För hoppningen har jag tyvärr ingen statistik, har inte orkat sitta och leta upp varje start för hand. Tror inte att dem alla sammanförs på samma sida eftersom det bara är lokalt? Dock kommer jag ihåg att vi fick 88 stilpoäng på KM-hoppningen 2009 och 92 poäng detta året, och vi hade riktigt bra flyt genom hela banan (förutom att han fick för sig att vägra ut sig på näst sista hindret) jämfört med förra året!

Jag tycker att vi har blivit mycket bättre tillsammans jämfört med 2009, särskilt efter sommaren då vi började med dressyr. Plötsligt fungerar även hoppningen bara för det! Jag ser framemot att få fortsätta jobba med Tage över vintern mot 2011, tror bara att det kan bli bättre.

Vinterns träningsschema blir snart publicerat!

Dagens väderprognos i bild

2010-11-27 | 15:03:48


Såhär fint har vi det hos oss idag! Tror att man skulle kunna kalla det för storm?... Snöar extremt mycket i alla fall. Hästarna har fått stå inne typ hela dagen, släppte endast ut dem för lite rastning under tiden vi fräschade upp lite i boxarna och fixade lunchfoder. Dem börjar bli väldigt rastlösa och laddade nu (har ju blivit väldigt lite tid i hagen den här veckan), men vill samtidigt bara vara ute typ 5 minuter i snön innan dem ställer sig vid grinden och vill in igen. Så istället för att busa av sig när dem väl var ute tyckte dem att det verkade roligare att byta boxar och springa rundor i stallet istället...

Här är lite bilder som jag tog idag, inga fina men ändå. Det var svårt att fota när det snöade så mycket...


Alla ville rulla sig när dem kom ut!Mitt bästa julklappstips!

2010-11-27 | 12:33:03


Nu är det mindre än en månad kvar till julafton! Själv har jag varken hunnit fundera på vad jag önskar mig eller vad jag ska ge bort... Något som jag tycker är väldigt roligt (både att få och att ge) är att plocka ihop flera stycken lite billigare men användbara saker och göra som ett flera-i-ett-paket. Till hästintresserade skulle det t.ex. kunna vara ett "tävlingspaket" som innehåller knoppsnoddar, en ryckkniv eller kam, något litet pälsglans, ett schampo, hovolja, en bra borste eller massageborste, ett läderputs som ger extra glans och kanske ett snyggt hårspänne. Bara din fantasi sätter gränser! Definitivt mitt bästa (och roligaste) julklappstips!


PS. Ett annat tips som definitivt kommer bli en uppskattad julklapp är dem tre Hippson-böckerna!
Hade själv blivit skitglad om jag fick dem i julklapp, om det nu inte vore så att jag redan hade dem... ;) Funkar för både dressyr och hoppryttare.

Vilka är era bästa julklappstips till hästintresserade?

1 2 3

2010-11-27 | 11:53:57Geee mig! Dregglar över hennes design... :p

1. Jag är sugen på att byta design till en mer juligare/vintrigare! Kolla bara in Matildas, så himla mysig! Problemet är att jag inte har några speciella idéer och inga fina, nya vinterbilder heller... Har ni några idéer eller förslag så får ni gärna dela med er!

2. Nu är det bara 3 dagar kvar tills bloggtävlingen avslutas (och omröstningen börjar)! Skicka in era bidrag, tveka inte! Tänk om det är just du som vinner biljetter till GHS?

3. Om ni har lust så får ni väldigt gärna rösta på min och Tages "kärleksbild" HÄR (nummer 4)! Haha, han var så söt när vi skulle ta den bilden, älskar att bli pussad :)

Snö snö snö snö hela dagarna

2010-11-27 | 11:33:12Jag undrar hur det ska gå med vårt träningsschema om det ska vara såhär mycket snö hela vintern?...

BRRR, nu har snön kommit även till Österlen! Har snöat utan avbrott sedan typ i tisdags eller liknande. Är det bara jag som inte riktigt hänger med i årstiderna detta året?! I mitt huvud är det fortfarande höst, 2010 har gått så jäkla snabbt... Hur som helst, för tillfället har vi ca. en halv meter snö på marken.

Tage har tappat en sko för typ 4:e gången den här omgången, och hovslagaren har inte hört av sig tillbaks än så jag har inte direkt ridit så mycket denna veckan. Inte mig emot dock (syftar på vädret), hehe... Fast jag längtar i alla fall efter att få inviga den här nya snön med en ridtur, när det nu blir. Efter det vill jag ha sommar igen!

Hur mycket snö har ni fått änsålänge?

Vad är en bra blogg?

2010-11-25 | 12:51:45


Hittade detta inlägget, och kände för att säga vad jag själv tycker utgör en bra blogg.

Det absolut VÄRSTA jag vet är när man kommer in på en blogg och känner sig indirekt påhoppad. Så otroligt tråkigt och irriterande att läsa negativa och spydiga inlägg där personen klagar på ditten och datten och ofta även på sina läsare.

FÖRSTA INTRYCKET? En fin och välgjord design gör att man vill bläddra vidare i bloggen, ett bra och intressant första intryck är viktigt att ge (ofta får man bara en chans på sig) och eftersom designen är det första man som läsare ser så är det givetvis en bra idé att på något sätt fixa en bra design. Själv gillar jag rätt detaljrika designer, med mycket färg och saker att kolla på.

PERSONEN BAKOM BLOGGEN?
Tyvärr kan man inte räkna med att få läsare bara för att man har en fin design, det är insidan som räknas! Det vill säga hur bloggaren är som person och hur den framför det på bloggen. Själv tycker jag att det är otroligt tråkigt, irriterande, jobbigt och mår dåligt av att läsa blogginlägg där bloggaren hackar och är spydig åt allt och alla. Det visar bara hur personen är i verkligheten, ingen som jag skulle vilja umgås eller lyssna på med andra ord. Det jag fastnar för och gillar är en glad och positiv person som sprider värme i alla sina inlägg! Då blir jag själv glad, känner mig väl till mods och blir inspirerad. DOCK är det viktigt att man inte blir självgod, det får samma effekt som den negativa bloggaren -Folk blir irriterade. Visa att du är en trevlig och ödmjuk människa!

BLOGGINNEHÅLLET? Nu talar jag för hästbloggarna eftersom det är det jag själv bloggar om och är intresserad av. Jag gillar personliga bloggar, där man får lära känna bloggaren och dess häst lite tydligare och får följa dem på träningar och tävlingar. Jag uppskattar att läsa om både med- och motgång, det är naturligt och gör att man som läsare känner sig "närmare" bloggaren på ett sätt. Motgång är inget att skämmas över. However så tycker jag ändå att det är viktigt att man inte hänger upp sig på motgången och tjatar det fram och tillbaks, utan som sagt behåller en positiv klang i det hela (efter motgång kommer alltid framgång). Jag tycker att det är mycket mer intressant att läsa hur saker och ting kändes, alltså känslor istället för bara ytligt snack om dagen. En bra variation på inlägg är viktigt, kanske du har något tips, en nyhet, åsikt eller övning att dela med dig av utöver dem vanliga inläggen som du brukar skriva.

ÖVRIGT? Visst är det roligare med en blogg som blir uppdaterad dagligen, dock tycker jag att det räcker med 3 riktigt bra/roliga/intressanta inlägg/dag istället för 10 snabbt ihopkraffsade om allt och ingenting. Mycket bilder är alltid roligt!

JAG?
Jag hoppas att ni tycker att jag uppfyller många av mina egna kriterier? Uppdateringen är visserligen kass under veckodagarna, men det hoppas jag att ni förstår varför (även om det kanske är tråkigt). Har så jäkla många ämnen i skolan att läsa ikapp, eftersom jag tar studenten nästa år är det viktigt att jag tar igen dem. För övrigt är jag snäll, omtänksam, rätt spontan och jordnära (försöker i alla fall!) med rätt mycket humor, hoppas att ni uppfattar mig så också?!

Sammanfattat, att blogga är en jäkla balansgång med pirayor på vilken sida man än skulle falla på! Detta är vad jag tycker och gillar (=bloggare som jag verkligen tycker om och känner för), sen kan man visst återkomma till en blogg bara för att man stör sig så jäkla mycket på den -Men man kan fråga sig vilket man vill bli "känd" för? Det viktigaste är att man visar sin personlighet, låtsas aldrig vara någon du inte är och låt aldrig någon bestämma vad du ska göra om du inte själv tycker att det är en bra idé.

Vad tycker ni är viktigt att uppfylla för att ha en bra och läsvärd blogg? Är det något som jag bör ändra på i min egen blogg?

Dagens dilemma...

2010-11-21 | 13:27:12Här har vi sötnosarna från förra omgången! Sofia, Lina, Kajsa och Julia

Idag är mamma och Julia på tävling i Ystad (tror jag?), klubbens ponnylag har ju lyckats ta sig till final i dressyrallsvenskan! Skitkul, ni får hålla tummarna för alla i laget! Hoppas att Rosanne håller sig i skinnet, har ju inte gått att träna särskilt ordentligt denna veckan p.g.a. vädret så Rosanne har haft en hel del överskottsenergi... Dem senaste tävlingarna har hon gått på 72% och varit jättestabil och fin, men då har hon också hållts igång på ett annat sätt.


Julia och Rosanne i början av året

Med det sagt så betyder det att jag har hela stallet att fixa och djuren att passa. Inte jätteinspirerande väder idag, regnet ser ut att hänga i molnen... Hade tänkt rida ut på Tage igen men kan inte bestämma mig för vilken väg som blir bäst att ta idag...

LÄNGS ÅN:
+
Närmare hem och kan hålla någorlunda uppsikt över Amber. Hon tycker nämligen inte att Liva räknas som sällskap i hagen och tror att hon är helt ensam och blir galen när både Tage och Rosanne är borta...
- Det är väldigt klaffsigt och halt längs ån just nu eftersom det har regnat så mycket, och det är på gräs...
- Om dem jäkla gässen är vakna och för liv så kommer vi aldrig att komma längre än halva rundan...

ÖVER VÄGEN:
+
Kan i alla fall trava eftersom det är grusvägar hela rundan. Möjligtvis galoppera lite i vägkanten.
+ Mer möjligheter till att hinna få igenom honom eftersom det är en längre runda.
- Kan inte se Amber.
- Fler "riskmoment" med saker som Tage alltid blir rädd för (dock inget så farligt som gäss... ;p).

RSS 2.0