Detta tyckte hovslagaren om Tages hovar:

2010-06-08 | 14:14:45


Nu har hovslagaren varit här och fixat alla hästarnas hovar! Gällande Tage så tyckte han inte att vi skulle ta av skorna, som flera av er redan skrivit så trodde hovslagaren att hovarna då skulle bli ännu mer uppslitna. Han nöter väldigt mycket på sina skor (särskilt på framsidan) och hovslagaren menar då att den nötningen skulle bli på själva hoven istället. Han sa att eftersom Tage var så stor och tung blev det stor påfrestning för hovarna och det kunde vara därför som dem lätt fläkte upp sig och blev så slitna, och att skor definitivt var att föredra på så stora hästar just för att förhindra detta. Så Tage fick alltså nya framskor påslagna idag :)

Däremot tyckte hovslagaren att han sliter mer på insidan av alla hovarna, vilket då gör att han "tippar inåt" med benen eftersom utsidan växer sig längre. Detta har hovslagaren sett enda från början så det är något vi åtgärdar varje gång, jag tror han gör det genom att verka utsidan lite kortare -Så att det tar längre tid för den att växa sig för lång... :) Han slet även mycket på sina bakhovar överlag så hovis tyckte att vi skulle fundera på att sätta bakskor till hösten. Här är ju nästan bara grusvägar att rida på vilket ger extra mycket slitage, däremot nere vid sommarbetet är det mycket mjukare underlag (gräs med sandunderlag, skogsslingor osv.) och därför kunde vi vänta tills dem blir hemflyttade igen.

 
Medlet som vi använder till strålarna, ser dock lite äcklig ut på utsidan -Det är inte så ofta vi använder den precis... :p

Annars så var några av hästarna lite svampiga och mjuka i strålarna, vilket nog beror på vädret -Ena dagen är det snustorrt i hagarna nästan regnar det och blir lerigt, värme och det blev väldigt fuktigt och äckligt i stallarna p.g.a. alla skiftningarna. Så vi har redan påbörjat behandling för det, vi har någon lilablå vätska som är för sånna här problem. Behövdes nog bara 1-2 pådragningar innan det skulle vara "läkt" :)

Sen vill jag tacka för alla jättebra tips som jag fått för att stärka hovarna! Kommer definitivt att prova dem! Eftersom skorna fick sitta kvar så är det ju mer yttre (och kanske någon tillsats till hösten när dem får foder igen?) saker som jag får försöka påverka på egen hand, t.ex. olja in dem. Har ni några mer tips att kläcka ur er så tar jag gärna emot dem! :D

Postat av: Anna

Har det medlet här hemma också, användes när lille hästen här hade lite dåliga fötter. Funkade jättefint!:)

2010-06-08 @ 21:29:59
URL: http://annastohm.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0