UPPFÖLJARE: Svårfödd häst
2010-08-17 | 21:25:40
Hade tänkt göra en uppföljare på inlägget om Tages hull, ta upp lite frågor som uppkom och diskutera dem förslag ni gav. Framförallt tacka för alla bra och tänkvärda tips ni skickade in!
Gällande jämförelsebilderna från vintern 09 och sommaren 10 så visst, det är inte stor skillnad -Förutom att han är biffigare under högsommaren! Han blev ju inte precis vanvårds-mager under vintern, men han blev definitivt mycket mer slimmad, vilket inte passade honom eftersom hans kantiga ryggrad syntes då. Han tappade liksom allt fett uppe på gumpen och kring ryggraden. Eftersom han har ätet upp sig så fint nu under sommaren, verkligen fyllt upp alla kantiga skrymslen, så bevisar det ju att han KAN se fyllig ut -Problemet är bara hur man ska kunna hålla honom sådär över vintern.
Nu när dem blev släppta i hagen här hemma, som hade hunnit växa till sig över sommaren, så gick han upp och blev fin igen. Jag är kanske helt ute och cyklar, men borde inte det betyda (när han tappar hullet på vintern) att han saknar någon protein som finns i gräset eller helt enkelt stråfoder? Det konstiga är att i alla fall JAG gav honom stora mängder hösilage i vintras, i princip så att han inte hade ätet upp allt över natten. Hösilaget vi ger brukar vara analyserat och fint.
"Varför ger du honom så många olika foder och tillskott?"
Jag tycker inte att jag ger honom särskilt mycket olika foder och tillskott, inte konstigare än vad dem flesta välmående hästar brukar få. Jag tror kanske att det lät rörigt i inlägget bara?
TAGES FODERSTAT NU: Kornkross, müsli, örtmix (för lederna), linfrökross och olja.
Det kommer att läggas till större doser och mer foder efterhand som det blir kallare, hästarna flyttar in och gräset börjar ta slut. Jag kan inte riktigt svara på vad vi kommer ge honom då men dessa alternativ funderar vi på (markerade=säkra, resten är osäkert): Pellets, kornkross, betfor, müsli, lucernpellets, linfrökross, örtmix, olja, vetekli, mineraler, salt. Helt normala saker tycker jag, särskilt med tanke på att det är en häst som behöver mycket mat och fett för att hålla hullet.
"Provat att minska ner/ta bort allt utom grovfoder? Vad händer då?"
Nej, kan inte riktigt förstå varför han skulle gå upp i vikt av att ta bort kraftfodret? Har alltså inte provat det.
"Fri tillgång till hö/hösilage både ute och inne?"
När dem börjar stå inne så får dem den mängd hösilage dem behöver, vilket är mycket för Tage. Ofta har han lämnat kvar sånt som han inte orkat äta upp över natten. Så det skulle jag kalla fri tillgång inne i alla fall. Plus att våra hästar står på halm så dem har att plocka med ändå. På morgonen brukar vi ge kraftfodret inne i boxkrubborna och lägga ut flera (ofta dubbelt så många högar som hästar) hösilagehögar ute i hagen som dem äter när dem är klara med kraftfodret/går ut. När gräset börjar ta slut så får dem lika mycket hösilage igen på eftermiddagen. Därefter lika många igen på kvällen om de går ute, eller i boxarna. Tage är en av de ranghöga i flocken dessutom så han roffar åt sig tills han blir mätt.
"Mitt fullblod som var omöjlig att hålla i hull krävde tre månader i en ensilagebal för att komma igen samt en flock att gå med. Alltså stort behov av utevistelse."
Jag tycker inte att det verkar bra med en såndär stor fyrkantig höhållare i hagen, då står alla bara och äter ur den hela dagarna. Plus att höet blir dåligt när det står ute i flera dagar där det kan regna, snöa och bli varmt på det. Det är dessutom ingen annan än Tage som har svårt med hullet, så att sätta ut en hösilagebal i hagen hade nog resulterat i att dem andra hästarna blev övergödda... Tage går i en flock på 5 hästar, för tillfället går dem ute dygnet runt (om det inte spöregnar) och när dem börjar stå inne över natten så går dem ute 10-12 timmar/dag.
"En som stod i mitt stall hade en häst som var väldigt lik tage i hullet o muskler, han hade tjocka täcken för o inte "frysa bort" något, och fick någon müsli för äldre hästar för muskler o så, kommer dock inte ihåg vad den hette, men något i stil med 16+ (alltså för hästar över 16 typ :p) har för mig den var från dodson o horrel!"
Tack för tipset, bra att veta hur andra i samma situation gör! :) Jag som annars tycker att folk som lägger på överdrivet mycket täcken är töntiga ska nog själv prova den här vintern... Dodson & Horrell var vi på jakt efter men vi hittade det inte här nere, nu har vi en annan Build Up Mix från ett märke som jag tyvärr inte kommer på just nu...
"Sen har vi börjat med majsolja med, det fick vi rekommenderat av foderrådgivare som sa att detta var bra för hästar som lätt tappar hullet."
Intressant! Ska nog testa det nästa gång vi behöver köpa ny olja!
"Min häst magrade av massor i vintras och ja hade stora problem. Men ja gav honom Eggersmann ett tag och fasiken vilken skillnade de va!"
Tack för tipset! Har kollat lite på det märket, men vet bara en återförsäljare här i trakten och dem har bara vissa, vanliga, fodersorter.
"Jag skulle rekommendera Krafft Groov 90 tycker det funkar riktigt bra på svårfödda hästar. Har också ett minne av att vi hade krafft Rehab på min ponny som var jättesvår att hålla hullet på sommaren."
Bra tips! Krafft är ju ett lite vanligare märke, dock gillar inte min mamma dem eftersom det är ganska stora och hårda pelletsar som hästarna lätt sätter i halsen... Men det är bara min mamma det... ;)
"Det värsta med de färdiga müslifoderna är att det blir SVINDYRT! Skulle kunna tänka mig att det krävs 3-4 kg åtminstone av det, varje dag, på Tage för en bra foderstat?
Det som är så bra med Krafft Rehab är att den är till för lite "konvalescenthästar" som behöver all näring och extra tillskott man kan få. Detta hjälpte verkligen min häst!"
Ja, det kostar svinmycket! Därför har mamma sagt till mig att inte ge mer än 1 liter/dag så att det räcker längre... Så behöver antingen ett billigare alternativ, eller något drygare som kan ersätta müslin. Kanske borde prova Krafft Rehab eftersom så många verkar gilla det?...
"Tar precis som de andra för givet att tänder och mask är kollat. Ibland kan det om man inte får ordning på hullet också vara bra att ta en klinikkoll för att se så det inte är något annat som påverkar hästen."
Han är avmaskad och frisk som en nötkärna! :) Eftersom han äter upp sig så pass mycket under sommaren när det finns gräs, så borde det inte vara tänderna det är problem med när han sen magrar på vintern utan snarare kylan och att gräset försvinner.
"Men till sist vill jag bara säga att hästar är olika individer, precis som vi människor. Vissa kan äta vad som helst och ändå vara spinkiga. En del (som jag själv) märker minsta lilla havrekorn på hullet! ;)"
Haha, tyckte mest att detta var så himla gulligt! xD
"Mustangs proteinpellets ger jag numera ist för lusern. Dels för att min häst inte gillar lusern och dels för att det är mer ekonomiskt."
Bra tips! Våra hästar var heller inte särskilt förtjusta i lusernpelletsen, tror att den kanske är lite hård att tugga?...
"Havre är ju annars väldigt bra för magra hästar. Är du säker på att det sätter sig i Tages huvud, oftast är det bara något hästägare inbillar sig (jag faktiskt ;)."
Ja, jag provade att ge honom lite i vintras och han blev totalt speedad i både kropp och knopp... xp Kan dock ge någon deciliter om han känns lite trött någon gång, men annars undviker jag (ren) havre till honom.
"Tänk på att linfrö kan ge motsatt effekt också dvs det kan göra att tarmen arbetar "snabbare" så all näring inte hinner tas upp..."
Det visste jag faktiskt inte! Jag ger honom i och för sig bara 1 dl linfrökross och max en matsked linfröolja om dagen. Har fått tipset att jag kan gå upp till 3 dl kross om dagen, någon som vet om det är för mycket? Tänkte prova att ge vanlig matolja eller majsolja såfort linfröoljan är slut.
Många bra tips som jag ska undersöka kring! Jag tyckte att han fick jättemycket hösilage i vintras (särskilt med tanke på att han inte åt upp allt) men jag kanske rentav borde ge honom en höhög till på eftermiddagen efter ridpassen? Det var ju vår första vinter med honom förra året så då visste vi inte heller att han var svårfödd, det är kanske lättare att hålla efter detta året när vi vet lite mer om honom.
Normala saker för hästar att äta ja men att ge ALLT det där verkar overkill. Har du räknat på det där?
Anna: Varför skulle det vara "overkill"? ;S Vad brukar du ge, en dl havre eller?
Jag skrev att vi inte har bestämt oss än för vad och hur mycket vi ska ge, och om du hade läst inlägget ordentligt så står det att vi framförallt kommer att ge det som är markerat med fetstil. Resten som jag räknade upp är bara idéer/alternativ som vi funderar på, men kommer isåfall att ta bort/minska på något annat.
Min häst är istället extremt lättfödd jobbigt det med..hehe aldrig är man nöjd. Hon äter aldrig kraftfoder ens. Annars är det ju rätt klassiskt att stora hästar ofta är rätt svårfödda. Jag tycker att krafft protein är ett bra foder. Försök hitta grovfoder med riktigt bra värden.
Min ena häst är ganska svårfödd och förra vintern fick han Krafft groov, och hö 5 grr om dagen. Dessutom hade han i princip fri tillgång till hö inne, och han har varit fin i hullet :) Hästar är skapta för att äta nästan hela tiden, så att de får grovfoder ofta är nog bara bra för dem. Säkert därför han går upp på sommaren, han kan äta hela tiden :)
Hej!
Försöker att hålla mig utanför såna här disskusioner för folk är ofta väldigt nöjda med det de redan tror är rätt, men eftersom du är ung vill jag ge min syn på saken i alla fall... Det Anna menar är nog att "Pellets, kornkross, betfor, müsli, lucernpellets, linfrökross, örtmix, olja, vetekli, mineraler, salt" är en otrolig massa olika saker. Måste bli sjukt mycket duttande hit och dit med små mänger av varje. Hästar är grovfoderomvandlare och behöver äta gräs alternativt hö för att hålla magen igång, de har däremot ingen gallblåsa och klarar därför inte av att ta upp stora mängder fett så som människor klarar av. Om jag var du skulle jag ge honom hö, korn/(alternativt krafft grov som fungerar liknande), (något mineralfoder om det behövs och kanske med betfor om han inte äter upp det annars) + saltsten(då natrium är det viktigaste mineralet för hästar). Tänk på att hästar är stora djur, någon liter av något svindyrt mineralfoder gör varken från eller till skulle jag gissa. Att massor av människor ger sina hästar någon deciliter hit och dit betyder inte alls att det behöver vara rätt. SLU har gjort någon studie om foder som jag tror visar att travhästar (få hopphästar presterar ens i närheten av så hårt)klarar sig utmärkt bára på silage i full träning. Jag är dessutom en aktiv ört, b-vitamin och glukosaminmotståndare så jag är nyfiken på varför du ger örter?
Inte meningen att vara så kritisk som jag kanske verkar, men tycker att många duttar hit och dit (både med sig själva ska gudarna veta) och med sina hästar. Inte många människor som tränar hårt behöver en massa jox (däremot behöver människor varierad kost till skillnad från hästar), och det tror jag inte att hästar heller gör. Hoppas du får ordning på fodret så att din fina häst fortsätter att utvecklas och att ni får mycket skoj ihop!
Jag som är utbildad på foder och har vissa saker intjatat i skallen tycker självklart att det bästa skulle vara att räkna ut en korrekt foderstat med hjälp av en riktig foderrådgivare.
Jag är absolut inte en sådan som stirrar mig blind på foderstater, men i de allra flesta fall är de en ovärderlig grund att utgå ifrån.
Att hästen inte håller hullet är ju ett tydligt tecken på att den inte får i sig rätt/rätt mängd/rätt kombination foder.
Genom en foderstat kan man hitta saker man annars aldrig klurat ut.
Så var det flera gånger med Kenny.
Med henne kunde man inte följa en foderstat till punkt och pricka eftersom hon var så pass svårfödd att hon alltid behövde en betydligt större mängd enerig och protein än vad foderstaten visade. Men för att hålla ett koll på hennes mineralbehov var det alltid superbra.
Med hjälp av en uträknad foderstat kunde vi till exempel se att anledningen till hon tappade så mycket i början av året hade att göra med proteinbrist och inte energibrist. Eftersom hon var i så pass hård träning omvandlade hennes kropp energin TILL proteiner för att hinna med muskelbygget, därför fick hon inte nog med energi och blev mager = mer protein var lösningen.
En annan gång visade det sig att hon inte alls hade magnesiumbrist, vilket hon visat symptom på, utan fick FÖR MYCKET kalcium (för mycket kalcium hindrar kroppen från att ta upp magnesium).
Det jag vill komma fram till är att det inte behöver vara det man tror att det är, och att en korrekt uträknad foderstat är ett bra ställe att börja på.
Hej igen :) Tänkte bara ang Krafft grooven så blötlägger jag alltid mitt för att minska risken för foderstrupsförstoppning, funkar super. Hoppas du hittar något som passar Tage. Foder är verkligen en djungel =)
Malin: Jag tyckte inte alls att du verkade kritisk, i alla fall inte på fel sätt ;) Det var faktiskt lite intressant det du sa.
Pellets, kornkross eller havre och betfor har vi ALLTID gett våra hästar. Samt mineraler och ev. något tillskott. Eftersom jag är uppfostrad med den läran så fattar jag inte riktigt varför ni bara vill ge korn eller havre?...
Håller med om att det inte spelar någon roll om det är dyrt eller billigt, innehållet är ofta det samma. Varför gillar du inte dem tillskotten? Jag tycker att både B-vitamin och örter är superbra! Anledningen till att vi använder örter är för att vi gett glukossamin till samtliga av våra äldre hästar, men det gav inget resultat alls och kändes som bortkastade pengar med tanke på att det kostar rätt mycket. Vi hade hört att många använde bl.a. gurkmeja och nypon istället för glukossamin och att det skulle vara hundre gånger bättre och mer värt pengarna, så därför tyckte vi att det skulle vara kul att prova. Har aldrig provat något bättre och örtmixen som vi gjorde har snart räckt i ett helt år!
Tack så mycket, det hoppas verkligen jag med! :)
Lusern ska alltid blötas upp då det sväller nästan lika mycket som betfor ( dock långsammare) men det drar åt sig massor av vätska i magsäcken, vilket inte är bra. Lite lika med krafft, det är bra att fukta det lite. Dock brukar hästarna tjura en hel del i början när maten är fuktig.. :P
Säger samma lusern ska helst blötas, men alla hästar äter inte uppblötta pellets...
Men om ni har analyserat hö är det ju bara att räkna ut en foderstat efter vikt/ålder/träning och att han är svårfödd? det finns bra böcker med tabeller, eller be en foderrådgivare om hjälp. Blir det inte bra så får man ändra lite på det som inte funkar.
Det är inte speciellt dyrt, någon hundralapp skulle jag tro. Men ett annat alternativ är ju jag =)
Jag är full-lärd vad det gäller foderstatsuträkning och hjälper dig om du bara har en grovfoderanalys att utgå ifrån.
Vill egentligen inte gå ut med att jag kan detta, då jag inte vill sitta hela dagarna och räkna ut foderstater till andra gratis - men jag tycker att det kan vara en ganska kul utmaning ibland. Så säg bara till när du har en analys så kan jag hjälpa dig ;)
min häst har lätt för att falla ur. det som funkat allra bäst på honom har varit lucern, både pellets och som hackad strå! gav honom också krafft protein ett tag då det var riktigt illa med hans hull!
men jag blötlägger ALLA pellets, alltid!! varit med om alldeles för många foderstrupsförstoppningar pga ouppblötta pellets så jag chansar inte mer!
sen är det ju också så att det är normalt för hästar att gå upp och ner i hull. det är någonting som ligger i deras "gener". dom äter upp sig på sommaren för att det finns otroligt mycket och lättillgänglig mat då, för att ha "lite att ta av" och på så sätt förhindra att de svälter ihjäl under vinterhalvåret då det blir svårare att få tag på mat. det sitter i från när hästen levde på stäppen. helt och fullt normalt. låt det bara vara, för det är helt normalt! :)
Det är precis det jag menar! Vi har alltid gjort så, varför skulle vi göra annorlunda är något man får höra ofta. Jag har varit i olika tävlingsstall, och där är det ofta helt meningslöst att diskutera sånt här, t.ex. mag-och-tarm-problem löses med något preparat för magsår istället för mer grovdfoder vilket kanske vore bättre. Varför har ni gett alla dessa olika saker förutom av anledningen att ni alltid gjort det? Forskningen går framåt och gamla vanor behöver inte alltid vara bäst. Fundera precis på det som Anna sa, ge fri tillgång på silage, fungerar inte det, komplettera med lusern (eller något annat proteinrikt) eller typ korn eller groov. Eller räkna ut en foderstat så kan du direkt se om någon tydlig brist finns, sedan kanske du måste justera den hit eller dit, men då har du i alla fall ett hum.
B-vitamin är det jättemånga som ger, men i alla fall vad jag vet, har man aldrig kunnat konstatera b-vitaminbrist hos häst. Det är en vattenlöslig vitamin som bildas i tarmen hos friska hästar, får de för mycket genom fodret kissar de ut det igen. Vad jag vet, (inbillar mig åtminstone) har man inte heller kunnat konstatera effekt av glukosamin som givits genom fodret. Gurkmeja mfl örter är väl inte längre tillåtna på tävling, då tycker inte jag att man ska hålla på att ge det om man har som ambition att tävla, om man nu inte blivit ordinerad från veterinär (och då ska ju hästen i alla fall inte tävla). Jag kommer från en familj av elitidrottare och är uppfostrad att genom hård träning, ordentligt med lagad mat och återhämtning får man bäst resultat. Självklart kan man behöva tillskott om man lider av någon brist, men oftast är det onödigt. Att hålla på och pytsa med tillskott hit och dit som man ser många motionärer göra (både inom häst- och humanidrotten)är ofta att slänga pengarna i sjön. Köp mer ridlektioner så ska du se att hästen går bättre, blir mer lösgjord och stark, det är i alla fall vad jag tror!
Lycka till!
Det är ingen fara för foderstrupsförstoppning bara hästarna inte är stressade när de äter. Så helst inte direkt efter träningspass och på morgonen kan man ge hö före kraftfoder så de inte är vrålhungriga.
Om foder till din häst kan jag inte ge så bra råd kanske, men jag gav krafft groov 125 till min unghäst istf korn som förra ägaren och hon blev rund på en gång (lite väl rund kanske :P men hon var som ett staket innan typ). Men oavsett vilket foder det blir, rid, rid, rid, rid! Det är i ridningen muskler byggs upp och tjockismagar hålls borta. : )
Säger som flera andra här att lusern bör blöttas så som kornkross då bäda sväller mycket.(ja och så betfor)
Kan också säga att jag har sett flera hästar som ser runda å glada ut på sommaren men vipps så försvinner allt så fort det vankas vinter. Men jag kan rekomendera Kornkross, lusern, b-vitamin, Olija och Kraft grov. Men har även hört talas om folk som har gett hästen Renfoder då det är det fettaste du kan ge en gräsätare. vet dock inte hur de blir i magen av det. ifall det fungerar eller ej
Hej! Kan inte du skriva vad du tycker om dom andra bloggarna? skulle vara kul att läsa!
Verkligen en bra blogg
Kram
Vi verkar vara flera Anna här? Pelleterat foder ska blötläggas.
Hittade en länk om ensilage:
http://www.youtube.com/watch?v=zoOca3MQMEY&feature=player_embedded
Hej :D
Vad är det för pellets ni ger?
Det är bra att blötlägga pellets så att det sväller innan man ger hästarna det, precis som man gör med betfoder. annars blir det risk för foderstrupsförståpning.
hur många kg hö/hösilage gav du Tage i vintras? Vi ger våra ca 10 kg
Hoppas allt löser sig, foder är väldigt svårt att lära sig och man blir aldrig full lärd
mja, min är inte heller så förtjust i lucernpellets men lucernstrå gillar han mkt :) dock är det lite dyrare!!
annars kan jag tipsa om hippos grow breed (tror jag det heter, en grön säck med pellets). det ger jag till min häst nu och det håller honom fin i överlinjen (blötlägger detta också, var en i stallet som fick foderstrupsförstoppning 3 ggr på en vecka som åt ouppblötta hippo-pellets). och på vintern äter han dessutom 13 kg hösilage med bra proteinvärden! är det hippos pellets ni ger nu?
Bara så du vet så känner hästar inte någon mättnadskänsla, så det ligger nog inte kvar hö dagen efter pga. att han inte "orkat äta upp allt". Med detta inte sagt att han får tillräckligt, men han kanske lämnar en del pga. att det är "kvistar" eller typ restprodukter, som finns i även de bästa hö/ensilage-balarna.
Hade ju en häst som var extremt lik Tage i kroppen (endast lite biffigare). Han hade också skarpt kors och hade svårt att sätta muskler över rumpan. Skillnaden var att han blev smal på SOMMAREN och tjock och fin på vintern (?). Sista åren fick han lika mycket mat plus extra lucern som stödfoder under betestiderna och gick ändå ned. Tror precis som någon annan var inne på att det beror på hästen. Jag gav 12 kilo silage, 2 kilo lucern (för att garantera kvalitativ grund), 1,5 kilo krafft sport och VLS (vitaminer). Provade även Dodson & Horrels build up men det gjorde ingen synbar skillnad och var svindyrt (såg gott ut dock) ;)
Upplevde faktisk också att han höll sig finare om jag lade på tjockare täcken när han kom upp i åldern. Äldre hästar blir ofta känsligare.
jag brukar blöta lusernen i varvatten så de blir som en gröt, mycket mer uppskattat :)
Ett bra analyserat hö (så man vet vad man får), samt havre eller korn (beroende på hästen) och möjligen lucern om de är svåra att få i hull, det är mina tips! Har dock aldrig haft en direkt svårfödd häst så jag kan väl egentligen inte komma med så mycket till tips :)
När jag jobba med travhästar inne på jägers så fick dom, Havre, Lucern och hö. Det var allt. Det var tävlingshästar. Zebra har med fått den sen jag fick hem henne, funkar toppen...
Jag kör på Eggersmann Örtmüsli till min svårfödda islandshäst, och det har fungerat super. Gav honom Krafft GROOV 125 förut men han blev bara grinig av den mängden han behövde.
Sen delade jag in måltiderna, så att han fick äta mindre men flera gånger.
Lycka till!!!!