Ridsport är en tjejsport?

2009-02-01 | 20:59:05


Tjejsport?

Varför har ridsporten blivit klassad som en tjejsport? Visst, nästan vareviga tjej har någon gång under sitt liv haft kontakt med hästar, men om man nu tänker på de ryttare som är aktiva på tävlingar, ju högre klasser desto fler killar. Faktum är att de svåra klasserna nästan domineras av killar!


Världsrankingen. Jag vet inte hur pass uppdaterad den här listan är men ni kan tydligt se att det över lag bara är killar.

Varför är det så? Även i en s.k. tjejsport är det killar som dominerar? Då är det ju knappast någon tjejsport!

Sen är det konstigt, miljontals tjejer över hela världen rider dagligen, drömmer om att en dag få hoppa med toppryttarna, och lägger sin själ på hästarna. Ungefär en halv miljon killar håller på med hästar. Trots denna stora antalsskillnad så är det ändå så många fler killar ute på världscuper, än det är tjejer. Hur kan det komma sig, att killarna har det "lättare" att ta sig till toppen än vad vi tjejer har, trots våra dagliga drömmar?
(OBS: Antalet tjejer/killar som rider stämmer inte, jag ville bara visa vilken stor skillnad det var)

Är det så, att killar vill ha större utmaningar, lite farligare höjder, och därför klättrar snabbt upp till högre höjder = Därav den stora klungan killar som plötsligt visar sig ju högre upp i klasserna man kommer? Är det så, att många tjejer är för mesiga för att våga chansa utan att vara 110% säkra på att det skulle funka? Är vi för rädda, både om oss själva och om vår häst?
Nu säger jag inte att killar inte är rädda om sina hästar, utan kanske att vi tjejer är >för< rädda om våra? Vi vågar kanske inte chansa lika mycket för "Tänk om jag ramlar av?" eller "Lilla Snuffles kanske inte klarar en så snäv sväng?".
Är det skillnaden på varför killar klättrar snabbare än tjejer?


Eric Lamaze

Samtidigt som jag tycker att vi tjejer ska ta efter ryttarkillarna, ta för oss bättre och våga chansa, så blir jag lite irriterad på just killar. Det är främst killar som sporten kallas för "tjejsport" av, såväl "vanliga" killar som SVT:s repportrar, tidningsredaktörer och allt vad dem nu kan vara. Men, ändå har de mage att säga att ridsporten aldrig skulle få så "stor" publicitet som vi får, om det inte vore för killarna som håller på med sporten! Varför skulle ridsport få mindre publicitet om det var mindre killar som red? Är det 10-talet vi lever på eller?

Så, varför kallas ridsport för "tjejsport", när den helt klart domineras av killar ju högre man kommer?
Varsågoda att argumentera.
Postat av: camilla

sv: ja, jag råkade länka till min andra blogg ena gången, hehe.

okej, ska försöka hitta den då :P

nej, det ligger typ i stockholm ju. fast det var bara småbarn kvar efter jag (och resten av mitt lag) slutade, och ett halvår senare behövdes båda våra voltigehästar tas bort så nu har vi ingen voltige alls i vår klubb.

2009-02-01 @ 21:36:43
URL: http://piruett.blogg.se/
Postat av: camilla

sv: aha, men det är det inte - det är från vår hemmatävling (min sista tävling) hösten07. då tävlade vi mellan :)



ja, väldigt tråkigt faktiskt. både hästarna och att voltigen las ner, för jag tyckte det var riktigt roligt, även om jag slutade.

2009-02-01 @ 22:05:50
URL: http://piruett.blogg.se/
Postat av: Emma

Ojoj, nu kommer jag inte ihåg vart jag hörde det här. Det var nog på en föreläsning nyligen. Att ridsporten uppfattas som en tjejsport är för att det är så många unga tjejer som utför den, på den "lägre" nivån. Generellt sett så desto högre upp i "hierarkin" man kommer desto fler män. Och det gäller inte bara i arbetslivet utan även i olika sporter. Ridning var ett exempel. Tyvärr kommer jag inte på fler, men när jag fick höra det så blev det så självklart. Det är ju så det faktiskt ÄR.

2009-02-01 @ 22:11:41
URL: http://borjesbarnbarn.blogg.se/
Postat av: Patricia

Det är precis som i arbetslivet. Män fegar inte, de tror redan från start att de kan, they are made for the job. Därför är de mer "frammåt" att söka chefstjänster och ta för sig också. Och sen är de dom runt i kring, blivande sponsorer, samarbetspartners, medarbetare som ska tro på dig. Tror man inte på sig själv så gör ingen annan det heller. Kan tänka mig som sagt att detsamma gäller inom ridsporten som arbetslivet. Söker man en ny chef är det lättare som manlig chef att lämna över stafettpinnen till en annan man. Då vet man "vad man får". En sponsor räknar med att en manlig hoppryttare är tuff och aldrig skulle bli rädd oavsett hur hans häst tar hindret. .....hum, tror vi kan göra en ny uppsats om det här ämnet eller vad tror du?! ;)

Tusen tack för kommentaren om Spaniz!! =)Jag vidarebefodrade det till stallet idag... han såg lite mallig ut ;)

Ha en fortsatt trevlig söndagkväll.

2009-02-01 @ 22:11:44
URL: http://rallybabe.blogg.se/
Postat av: Josefine

Jag tror även att lite har att göra med att många som tävlar på de högre nivåerna kommer från "hästfamiljer" där det funnits tid och pengar att lägga på sina barns intressen. Och därifrån är det både tjejer och killar som kommer.



Men sen är det väl som andra säger, killar tar mer plats, de tar för sig på ett annat sätt. Många kvinnor sätter familjen främst och vill skaffa barn och sådant = deras karriär kan bli knackigare.



Synd är det i varje fall. Och löjligt att ridsporten inte får den plats den förtjänar.

2009-02-02 @ 17:57:35
URL: http://matchesyoureyes.blogspot.com
Postat av: Anna

Jo men det är ju så att killar överlag är mer tävlingsinriktade och vill vara bäst, annars kvittar det liksom! Många tjejer tar inte för sig så mkt och nöjer sig med att ha roligt och sen är det bra med det. Killar har det i blodet, att kämpa tills svetten rinner, och tror man bara på sig själv, och är envis, så når man långt!! :)

2009-02-04 @ 20:00:49
URL: http://soockertoopp.blogg.se/
Postat av: ebba

du skriver att på världsrankingen e det typ bara killar men det är 60% killar och 40% tjejer :S det e väl knappast en så stor skillnad??

2009-02-06 @ 10:30:08
Postat av: FREJA LINDSKOG

Ebba: Fler än hälften av ryttarna är alltså killar isf, det är klart att det gör skillnad :P



Nu är jag inte så bra på procent (Eller någon slags matte för den delen heller...) men tänk dig om varje procent = en ryttare.

Alltså 60 killar och 40 tjejer, det gör på sig!

2009-02-06 @ 11:52:16
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: sandra

Utomlands är det killarna som dominerar även dom lägre klasserna... I england hitter du nästan inte en "Tonårsflicka" på hoppbanorna. Lite udda mot Sverige!! :P xx

2009-02-09 @ 18:39:46
URL: http://metrobloggen.se/lillsandra

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0