Övertäckad eller undertäckad?

2010-10-16 | 13:30:27




LÖRDAG (IDAG)-SÖNDAG:
Rida ut kravlöst, låta honom springa av sig energi och bara ha kul!

MÅNDAG-TISDAG: Tage blir vaccinerad och får nya skor under måndag och tisdag, så några dagar framöver kommer vi att ta längre skritt och travpass med mycket uppmjukning. Dem får ju inte lov att anstränga sig så att dem blir svettiga dagarna efter att dem fått sprutan. Därefter kör vi på som vanligt!

Nästa vecka ska vi hinna klippa honom dessutom! Jag sa att han såg ut som en teddybjörn för några veckor sedan, men det var nog till överdrift för NU är han verkligen en teddybjörn! Jag hatar verkligen när vinterpälsen börjar komma för jag tycker att hästarna blir så "nakna" och fula när dem är klippta, likväl som jag tycker att det ser fult ut med tjock lurvpäls. Hur som helst så behöver Tage klippas, annars svettas han för mycket under träning. Vår klippmaskin är ju inte precis den modernaste sorten så det är kanske därför som det inte blir så fin klippning?...



Hur gör ni med täcke på era klippta hästar under vintern? Det är så kluvna åsikter. Vissa säger att hästen klarar sig bra med bara ett vintertäcke och att man annars förstör hästens pälsproduktion, medans vissa tycker att man ska lägga på minst 2 tjocka täcken + ett halstäcke för att hästen inte ska frysa. Jag kan säga att jag förr tillhörde den första gruppen, men nu när jag har klena Tage så börjar jag fundera på det andra alternativet... Han blev ju så smal förra vintern så jag vill inte att han ska behöva frysa och använda sitt fettlager i onödan. Dock tycker jag att det verkar jobbigt med 2 täcken, det understa verkar alltid vilja kasa bakåt och klämma. Typ som att ha ett par trosor som skär in under skinnyjeans, inte skönt. Hm...

Postat av: fridan

jag täckar lagom! man kan ju känna i öronfästet om de äör för kalla eller varma. de ska ju inte va varma men liksom lagom :) halstäcke är onödigt dock, hästarn kan inte frysa på halsen va jag hört :)



sv: jag skulle med vilja kunna göra såna fina designer :D är det photoshop? isf förstår jag , för jag förstår mej verkligen inte på det programmet haha :D:D

2010-10-16 @ 14:09:15
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: Lina

I mitt stall i västerbotten så väljer vi antal täcken efter hur hästen fungerar med väre och kylla. Men ska du ha ett täcke under använd ett Ull täcke är mucket bättre än flece och tjocka stalltäcken. För det värmer fasten det blir fuktigt. Och ang hals så är det en sak som man kan använda om det tex blådser och snöar en dag. Medans då det är fint så får de gå utan för att få i sig så mycket d-vitamin som möjligen :) hoppas att du kommer fram till en bra lösning i täckesdjugeln!

2010-10-16 @ 14:56:35
URL: http://rockarungen.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Jag gillar inte att ha flera täcken på hästarna då det kan minska deras rörlighet och smidighet. Hellre ett riktigt tjockt täcke. Och MASSOR med grovfoder!

Det fanns en jättebra artikel i förra ridsport som Charlie Lindberg skrivit, han är veterinär. Jag har den på datorn om du vill att jag ska maila :) Har nämligen satt upp den i stallet.



Man ska inte glömma att hästar klarar kyla bättre än värme. Många människor överför sina värderingar av kyla och värme på hästarna - men det är inte alls samma sak.



Och angående halstäcke: Jag har gärna med hals, eller åtminstone halvhals. Inte för att hästarna fryser om halsen utan för att det oftast är betydligt bättre passform på dem, fram i manke och bog.

2010-10-16 @ 15:10:56
URL: http://escana.blogg.se/
Postat av: Camilla

men det lät ju inte så seriöst :S om jag hade köpt honom hade jag hört av mig till er först typ, man tar inte bort en häst efter ett par månader pga ålder.. :S



På min otroligt frusna dam gjorde jag så att jag la på ett ordentligt tjockt vintertäcke och vid dåligt väder åkte halsen på. om det var RIKTIGT dåligt väder (typ -25 och snöstorm) la jag på ett vanligt innetäcke under. Jag föredrar ett tjockt täcke pga rörlighet och passform. dock så fick dom frukost, lunch, eftermiddag i hagen och har därför tillgång till grovfoder att tugga under en stor del av dagen.

2010-10-16 @ 15:35:29
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Elin Isabella

Ska klippa min häst för första gången nu i höst och har också funderat lite på det där med täcken. Tycker personligen synd om hästar som är övertäckta med dubbla täcken, halstäcke etc. Satsar hellre på ett tjockt och bra vintetäcke ute med halvhals och ylletäcke inne, håller värmen och suger upp eventuell fukt :)

2010-10-16 @ 15:50:57
URL: http://akiro.blogg.se/
Postat av: Karro

halstäcke har man väl mest för att pälsen inte ska växa ut där fortfare?

Min ponny fryser jättelätt. Han måste ha flera täcken hela tiden :(

På natten har han ett tunnare innetäcke sen ett regntäcke på det när han är ute.

Till vintern har jag ett utetäcke (typ ett duntäcke med regntäcke på) haha, sjukt tjockt är det iaf! Och sen ett jättetjocktinnetäcke, men det har vi på om det blir så där 20 -...

vad hände med tuffe? :'( förstår dock om du inte vill prata om det.

2010-10-16 @ 17:20:14
URL: http://stockholmsponnyn.blogg.se/
Postat av: Emily

Jag håller verkligen med dig om pälsen! haha jag har min ena häst halvklippt men han har aldrig varit klippt tidigare år. Och min andra är oklippt och lite lagom lurvig haha men han är 18 år och lite frusen av sig men han klarar sig ändå med ett 200-350g täcke när det är kallare :) så övertäcka tycker jag INTE man ska göra, bara risk för hudproblem osv :P Lagom är bäst! ^^

2010-10-16 @ 17:32:59
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Sandra Johansson

Vi har lite blandat, några har två täcken o några går med ett. Allt beroende på hästen, om den är frussen eller "normal". Just nu har vi ett par med innertäcke + regntäcke o några med ett tunnare vintertäcke. Jag har inga problem med två täcken, tycker bara det känns varmt o gosigt :)

2010-10-16 @ 18:03:14
URL: http://teamjohansson.blogg.se/
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Lagom är alltid bäst :) På mina hästar så brukar jag normalt ha ett tjock täcke på vintertid, utan hals, Men det varierar ju på vad man har för typer av hästar, men det är sällan jag ser hästar frysa, :)

2010-10-16 @ 18:48:38
URL: http://cathie.se
Postat av: jennifer

Jag har aldrig haft mer än ett 400g vintertäcke på de hästar jag klippt (utan hals dessutom, men det beror snarare på att mina hästar biter sönder allt de får på sig och då drar av halsdelen varje gång, annars är ju halsbiten bra).

Kanske om det ska bli en monstervinter nu igen med -30 hela tiden igen att man får lägga på ett fleece under men annars så säger man ju att vi tror de fryser mer och lättare än vad de gör.

2010-10-16 @ 19:08:57
URL: http://loadofshit.blogg.se/
Postat av: maria

men halå, klä han efter väder! :) då det är kallt, fler täcken;) ull närmast kroppen brukar va väldigt bra:)

2010-10-16 @ 19:38:08
Postat av: Maja

På vintern körde jag alltid med hellre lite för mycket än lite för lite!

Jag själv är ganska frusen av mig, så det är kanske mycket därför...



Kenny var dock väldigt glad i att gå naken, så kalla klara dagar utan vind brukade hon få rulla sig i snön och busa naken i någon timme. Men sedan var det på med täckena igen!



Hon var inte klippt, men hade tunn fullblodspäls, och det brukade fungera bra med ett innetäcke (200g) och ett riktigt bra utetäcke med hals (400g). Då var hon varm och go och glad =)



2010-10-16 @ 22:20:58
URL: http://majagoesirish.blogg.se/
Postat av: alma:)

asså det beror ju lite på hur kallt et är!:)

hos oss är det inte jätte kallt men runt noll, min ponny ät nyrakad och går med regntäcka och ett flece täcke under som sitter riktigt bra för att inte åka bak:) dock tycker jag att börja med två tjocka täcken nu är HELT onödigt! hur många ska man inte ha om det överraskande kalla väret som förra året kommer i år igen om inte ännu kallare då?:O

2010-10-16 @ 22:33:32
URL: http://trettiondemajtvatusentio.blogg.se/
Postat av: Sara

Min är bara klippt på halsen. Då kan han gå otäckad hela vintern :) Blir han väldigt svettig ändå efter ridning så får han stå inne en stund med fleece täcke och torka upp, och sedan ut igen. :)

Han går alltid ute, dygnet runt och det funkar jätte bra utan en massa täcken!

2010-10-17 @ 17:04:26
URL: http://www.saraaandersson.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0