Med eller utan martingal?

2010-03-01 | 21:00:38


Tage var så himla avspänd på hoppningen igår, hoppade fina och ordentliga språng med bra rygg/bakverksamhet. Jag har fått för mig att det beror på att vi inte hade på martingalen. Nu hann vi visserligen inte hoppa så högt, han blir lite mer laddad när det är högre höjder -Men vad jag kommer ihåg från tidigare hoppträningar så är han inte särskilt besvärlig med huvudet oavsett?...

Nu kommer det visserligen dröja några veckor innan jag får hoppa ordentligt igen, men nästa hoppträning ska jag definitivt prova att hoppa högre utan martingal! Det finns inget att förlora, är han som en dröm den träningen så är det bye bye på martingalen för alltid! Jag har alltid strävat efter "less is more" på mina hästar, dvs så lite onödig utrustning som möjligt. Att ha något "bara för att det är snyggt" eller för att alla andra har det är i mina ögon ganska korkat, det kan i värsta fall störa hästen och därmed orsaka sämre prestationer.


Av min magkänsla att dömma så känns det som att Tage är en sådan stor häst att han behöver full rörelsefrihet med halsen för att kunna hoppa sina bästa språng

Martingal är inte bra för alla hästar, vissa kan bli spända och inte riktigt vilja/kunna sträcka ut i språnget. Det kan dessutom hindra hästen från att använda optimal teknik om den är felaktigt spänd. Det är precis såhär som det känns ibland med Tage när vi har hoppat med martingalen, att allting blir lite "kantigt" och man får inte riktigt den där mjuka känslan som man vanligtvis brukar få över ett hinder. DÄREMOT var han som sagt svinfin på träningen igår; Jättefina och mjuka språng, mer avslappnad under hela passet. Ska bli kul att undersöka i alla fall!

Postat av: borasryttaren.blogg.se

jag använder martingal på min häst och vi hoppar 1,40 m utan problem plus att våran martingal sitter inte så hårt och måste ha martingal för jag blir oftast knockad av honom hehe :P Har fått näsblod några gånger och nån blåtira haha :P

2010-03-01 @ 21:07:41
URL: http://borasryttaren.blogg.se/
Postat av: borasryttaren.blogg.se

sv: så är det med mammas häst också =)

2010-03-01 @ 21:17:01
URL: http://borasryttaren.blogg.se/
Postat av: jenny

skönt att höra att du går efter principen "less is more" :) tummen upp!

2010-03-01 @ 21:27:02
URL: http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se/
Postat av: Elin

jag gillar less is more jag med.

Många klär på hästen så mycket skit som den inte behöver utan som du säger bara stör hästen i stället.



Min häst reser sig med martingal o bara backar för han inte har det spelrummet han behöver.

Så jag rider aldrig med det. även om de skulle vara sjönt o ha i skogen för o ha nåt o hålla i när han busar.. Stigläder runt halsen kan ju glida lite för mycket på halsen tycker jag.



2010-03-01 @ 22:56:48
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: Jenny

En fråga bara...

Om du nu är så "less is more", hur kommer det sig att du har haft martingal även fastän du tycker att han inte håller på med huvudet så mycket?

2010-03-02 @ 07:59:34
URL: http://gullregn.blogg.se/
Postat av: Sarah

Jag tog bort martingalen på min häst förra året då jag hade lite samma känsla som dig, den gjorde inget så då behövdes den inte. men sedan tyckte min tränare att jag skulle plocka på honom den, vilket jag gjorde. Blev lite "ooops" känsla haha gick bra mycket bättre helt plötsligt ;) Men på ponnyn har jag det bara för det är lite av en "TUR" sak, hahah töntigt? jag vet!

2010-03-02 @ 14:45:18
URL: http://ridsportsarah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0