Ört-research

2010-02-20 | 14:31:59


Uppföljning till det HÄR inlägget. Vi har nu frågat runt hos en massa kunniga och duktiga människor, gällande vilka örter som klassas som doping, dvs. vilka örter som har si och så lång karenstid. SVARET: Ingen vet säkert!

Hallå? Vad är det här för någon knasig grej? Man kan ju inte sitta och komma på regler om doping, fast dem vet inte själv vad som är dopingklassat? Hur ska då andra människor kunna veta vad som gäller?!
Vi har alltså mailat till Svenska Ridsportförbundet och frågat VAD som är dopingklassat, dem svarade att dem inte visste riktigt(?!) och att vi borde fråga en vetrinär istället. Vetrinärer säger att vi ska fråga SvRf istället... Suck!

Hur som helst, alla personer som vi frågat har svarat så gott de kunde. Här har ni lite mail/diskussioner:


Diskution via Bilddagboken. Personen som jag frågade ger sina tävlingshästar gurkmeja. Personen tävlar Svår klass-hoppning både i Sverige och utomlands och har alltså aldrig blivit fälld för doping.


Mamma mailade till en diplomerad och populär equiterapeut. Örterna som mamma frågade om i dopingsammanhand är alltså: Gurkmeja, Nypon, Kamomill, Pepparmynta, Kardborrerot, Ingefära, Rosmarin och Rölleka. Som equiterapeuten nämner så har djävulsklo en karenstid (Är inte säker, men tror att det var ca. 4 dagar?). Valeriana har jag aldrig hört talas om.


Jag fick även en kommentar från en "Örtföretagare"! Som personen säger så är SvRf's regler väldigt knepiga...

Sammanfattat: Det är väldigt luddigt med allt kring örter och doping, men de flesta som vi frågat verkar inte ha någon uppfattning om att örterna vi ska använda kan ge utslag på dopingtester. Ni får bilda er en egen uppfattning, vi känner oss ganska lugna på de flesta av våra örter -Jag vet dock inte om vi ändå kommer ge ett litet upphåll varje gång det närmar sig tävling...

Förresten; VI FICK HEM VÅRA ÖRTER IDAG! Vi ska mixa dem senare idag, ni kommer självklart få se hur den proseduren går till!

Postat av: Warnmark -Vinn strumpor från Equiline -bloggen för dig & din häst

Vad jobbigt när ingen kan säga säkert hur det är :o :s

2010-02-20 @ 15:25:35
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: Julia - Ryttarliv

jäklar vad irriterande! :S inget vet eller har någon koll överhuvudtaget. Jag hade också tänkt ge mina hästar lite örter i förebyggande syfte... :P

2010-02-20 @ 17:20:04
URL: http://ryttarliv.webblogg.se/
Postat av: fridan

men vad jobbigt att ingen vet direkt :/

hur mkt gurkmeja ska ni ge?

2010-02-20 @ 17:45:58
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: Christina

nypon behöver du inte vara nervös för alla fall...

2010-02-20 @ 18:47:28
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Christina: Nej precis, det har vi luskat ut i alla fall! :) Haha, en sak mindre att vara orolig för... ;P

2010-02-20 @ 19:52:52
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0