ÖRTMIXEN ÄR KLAR!

2010-02-20 | 19:49:16
NU ÄR ÖRTMIXEN FÄRDIGFIXAD! Måste säga att företaget vi beställde från har varit väldigt snabba med att skicka iväg paketet och allting såg så fräscht och prydligt ut när vi öppnade det! Örterna vi beställde var...

... INGEFÄRA, 2 förpackningar=½ kg: Stimulerar aptiten och magsäcken. Ingefära har positiv inverkan på rörligheten. Ingefära kan dessutom hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och därmed understödja hjärtfunktionen.
... KAMOMILL, 1 förpackning=1 kg: Anti-inflammatorisk, avslappnande, kärlvidgande, kramplösande.
... GURKMEJA, 2 förpackningar=2 kg: Anses hjälpa vid inflammationer i leder, muskler och andra organ.
... KARDBORREROT, 1 förpackning=1 kg: Anses hjälpa vid artrit, eksem och reumatism. Sägs vara utmärkt vid alla typer av blodproblem, samt stödja leverna och njurarnas funktion.
... MOROTSFLAKES, 1 förpackning=1 kg: Innehåller mycket fibrer och är såklart supergott för hästarna!
... NYPON, 1 förpackning=1 kg: Anses innehålla höga halter av vitamin C och antioxidanterna betakaroten och flavonoider. Sägs höja immunförsvaret och förebygga förslitningsskador.
... PEPPARMYNTA, 1 förpackning=1 kg: Anses vara stimulerande, kramplindrande, anti-inflammatorisk samt lindra vid väderspänning.
... ROSMARIN, 1 förpackning=1 kg: Anses vara anti-inflammatorisk, stärkande, blodrenande, stimulera samt öka genomblödningen.
... RÖLLEKA, 1 förpackning=1 kg: Anses vara anti-inflammatorisk, sammandragande, kramplindrande, blodstillande, kärlvidgande samt stimulera matsmältningen.

  

Som jag berättade i det HÄR inlägget så var det flera kunniga personer som inte trodde att dessa örter skulle vara något problem vid dopingtester, vi hade dock ändå tänkt hålla upp med tillskotten mellan 4-7 dagar innan tävling, för att vara på den säkra sidan. Jag tror inte att det kommer bli så himla jobbigt att hålla koll på dagarna som det kan låta, man håller ju ändå koll oavsett när det börjar närma sig tävling.

Vissa förpackningar var extremt stora, medans andra var mindre (De stora var dem lättare, som endast innehöll blad etc. De små var pulver som väger tyngre, ingefäran var minst). Detta medförde att vissa örter behövde vi bara ta t.ex. en halv förpackning av och sparade resten, andra fick vi tömma allt på en gång.

Till en stor låda med återförslutningsbart lock, som rymmer ca. 30 liter, använde vi: 1 förpackning ingefära, ½ förpackning kamomill, 1 förpackning gurkmeja, 3 nävar kardborrerot*, 1 förpackning morotsflakes, 1 förpackning nypon, 1/3 förpackning pepparmynta, ½ förpackning rosmarin, ½ förpackning rölleka.
* Kardborreroten var hackad i ganska stora bitar, så för att minska risken att de skulle t.ex. sätta i halsen tog vi bara lite. Här blev det nog något fel, för mamma har för sig att hon beställde malen?...

När alla kryddor var nedhällda i lådan så var det bara att börja röra runt tills allt såg blandat ut. TADA! En örtmix!

 
Ser ganska gott ut, va? Lådan blev dessutom full!

För att vänja hästarna vid smaken och se så att de äter och mår bra, så måste man börja med små doser, och sedan ev. trappa upp till önskad dos om man nu tycker att det behövs. Vi började med att fodra hästarna med mixen idag, ½ dl till alla äldre hästar som ska arbeta mer eller mindre -Tage, Liva och Tuffe. Dem kommer att få tillskottet vid varje kvällsfodring.

Tage slaffsade i sig allt som vanligt, Tuffe hade lämnat lite småkraffs kvar i hörnorna på foderhinken. SÅKLART foderstrejkade Liva efter att ha ätit hälften... Detta är nog enda minuset med örter som kan lukta/smaka en del -Kräsna hästar tycker att det är lite "läskigt".

DOCK hade mamma läst att det var viktigt att fodra på ett speciellt sätt när man gav örter, särskilt om det var i "invänjningsfasen"; Man skulle tydligen lägga i betfor allra först, sedan örterna, skaka runt/blanda lite grann. Sedan kunde man lägga i resten av fodret, skaka. Betforen skulle dölja smaken eller något. Detta gjorde inte jag idag, jag tog örterna allra sist. Vi får prova några dagar med denna metoden -Ni lär få uppdatering om hur det går samt om det känns någon skillnad ridmässigt på hästarna!

Postat av: fridan

kul med mer info om örtmixen, man kan ju hoppas att svrf har koll på vad som är doping så småningom iaf.. suck!!jag velar fram och tillbaka om jag ska byta ut min glukosamin mot gurkmeja :D

2010-02-20 @ 20:01:02
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: fridan

hehe jo det skulle jag ju kunna göra, dina hästar får va testpersoner :P men sen vet man ju inte om det är gurkmejan eller nått annat som funkar på dina :)hoppas du hinner märka nån skillnad innan fredag, för annars ska jag köpa ny glukosamin på gbg horse show :D

2010-02-20 @ 20:12:28
URL: http://kaloescha.blogg.se/
Postat av: ASTRIDS TRÄNING - tävling i bloggen!

men tror du att allt blandas jämt och att de får den tilltänka mängeden örter då?SV: haha, jag älskar att lägga in sådant! stammar <3

åh, jag vet inte om jag ska klippa eller inte!! alla säger olika..

2010-02-20 @ 20:31:19
URL: http://astridstraning.blogg.se/
Postat av: Onthebit - bloggen om dressyr

Vilken spännande mix, vad gick hela kalaset på i pris med frakt och så?

2010-02-20 @ 22:31:49
URL: http://oonthebit.blogg.se/
Postat av: Maria

Kan man verkligen blanda alla dessa örter med varandra??

2010-02-21 @ 00:37:54
Postat av: Victoria

2010-02-21 @ 01:18:36
URL: http://nineintheafternoon.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Maria: Varför skulle man inte kunna det??

2010-02-21 @ 13:46:12
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Sofi

Ett tips: Vissa örter luktar ibland och det kan hästarna reagera på i början. Så jag när jag gav min häst örter, så mätte jag upp ett dygn tidigare och lät det står och lufta sig. På så sätt försvann doften lite och hästen pillade inte bort det från resten av maten =)

2010-02-21 @ 16:12:31
Postat av: liza

Åh vad kul, alltid spännande med "alternativa" tillskott..

2010-02-21 @ 17:13:25
Postat av: Evelina

Hur mycket fick ni betala för hela "paketet" ?

2010-02-22 @ 18:04:57
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Ina

Bra idé där att blanda eget och ni vet ju vad ni stoppar i hästarna :) blir spännande att se om ni märker någon "skillnad" eller vad man ska säga!:D

2010-02-23 @ 11:55:21
URL: http://iinah.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0