Ska Liva ha föl?

2009-10-09 | 15:46:03


 
Balougraph 1150, kärlek vid första ögonkastet!

Vi har länge funderat på att betäcka Liva, hon har en fantastisk hoppteknik (Som hon tyvärr inte kunnat visa med mig på ryggen p.g.a. sin ålder) och jag skulle så gärna velat ha en underbar avkomma efter henne! Eftersom hon får mer och mer problem med benen vid ridning så hade det varit ett perfekt tillfälle att låta henne gå med föl istället, problemet är att vi inte vet om hon har haft föl förut...

Betäcker man en så gammal häst för första gången så kan det i vissa fall gå riktigt illa med både föl och sto. Det vill vi ju inte! Å sin sida så tycker en gammal svårklass-ryttare och "hästakarl" att vi ska chansa ändå, hans erfarenhet är att stoets kropp känner av om hon skulle klara ett föl, om inte så blir hon aldrig dräktig.

  
Liva 2003 när hon stod i Göteborg

Hur som helst så är det väldigt kul att leta hingstar! Jag är inte särskilt insatt i aveln, men vad jag har förstått så ska man välja en hingst som kan komplettera stoets brister, om man vill ha chansen att få en så "fulländad" fölunge som möjligt.

En annan intressant sak som John Whitaker har sagt är "The andalusian/Thoroughbred cross makes the best jumper in the world, bar none". Detta tror jag är helt sant! Spanska hästraser är en av de mest orörda och naturliga hästraserna i världen=Människor har inte avlat sönder rasen genom inavel, vilket många halvblod är...=De spanska hästraserna är väldigt tåliga och ordentligt byggda, vilket gör dem mer hållbara.

Personligen så är jag inte "äckelmagad" vad gäller raser eller stamtavlor. Vad spelar det för roll? Amber är korsning halvblod/nordsvensk och har fått mycket beröm för sitt trevliga psyke, arbetsvilja, hållbara och starka ben och ett jäkligt trevligt utseende. Jag skulle inte kunna önska mig en bättre uppfödning! Sen blir hon kanske ingen topphäst, det beror på individen och vad ryttaren gör den till, så är det med alla hästar.


En PRE-hingst som Liva nog inte skulle tacka nej till!

Jag älskar ju spanska hästraser och har faktiskt funderat i dem banorna innan, så det är kanske inte helt omöjligt att Liva får träffa en spanjor så småningom?
Betäckning är dock bara funderingar för tillfälligt, ska hon betäckas så kommer det att bli till våren. Vi har alltså många månader på oss att tänka.

Tycker ni att ras/stam spelar stor roll? Någon som har erfarenhet av halvblod/PRE-korsningar?

Postat av: Evelina

Jag är absolut inte mycket insatt.. Men Jag skulle nog inte chansa, om jag ville ha en riktigt fin hopp häst, skulle jag nog leta efter någon som lämnat mycket riktigt bra hästar, dock mycket vilktigt att kolla upp vad de lämnar för temprament på sina avkommor osv också :)

Men gud vad avensjuk jag blir, jag vill också ta föl, och har man ett bra sto, tycker jag absolut inte att man ska tveka :)

2009-10-09 @ 16:07:39
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Kashaya

Tror inte stamtavlan har någon betydelse, tror det viktigaste är hur hästen utbildas...Sv. Ja förstår att det måste vara riktigt roligt.=) Tänker du gå?

2009-10-09 @ 16:17:01
URL: http://kashaysblogg.blogspot.com
Postat av: Kashaya

Sv.Precis, visst är det så.=) Åh vad man börjar saknar ridningen när man kikar in här...Ja klart du ska ta chansen att gå, blir säkert jätteskoj! Ja jag hade också tyckte att det varit lite nervöst att gå själv...Har du bestämt vad du ska ha för kläder?=)

2009-10-09 @ 16:28:29
URL: http://kashaysblogg.blogspot.com
Postat av: Helena

SV: Tack gulliga du!Tjusig hingst, vad roligt med föl :)Ha en trevlig helg!Kramar Helena

2009-10-09 @ 17:13:38
URL: http://susans.bloggsida.se
Postat av: Jennie

Gud så vacker hon är!

2009-10-09 @ 17:23:39
URL: http://unreal.blogg.se/
Postat av: moa

åh den där första hingsten var fantastisk!

2009-10-09 @ 17:25:49
URL: http://moajuliaeklund.blogg.se/
Postat av: Linnea

Vilken underbart vacker häst! :D

och vilken fin blogg du har :)

2009-10-09 @ 17:26:03
URL: http://linneafelicias.blogg.se/
Postat av: Julia

Hej!

Oooh vad roligt att ta föl! Drömmer att göra det med mitt sto om några år...Vad gäller Liva och avel är jag inte så väl insatt, men jag har en kompis som utbildar unghästar och tar hand om "problemhästar". Hon har haft två andalusier korsningar och jobbat med och båda hade VÄLDIGT starkt psyke, knepiga och svår ridna. Det betyder ju inte att alla blir sådana, men det är min erfarenhet av den kombinationen.Hur som helst, lycka till massor! :)

2009-10-09 @ 17:43:44
URL: http://ryttarliv.webblogg.se/
Postat av: Jennie

sv, Ja himla vackert med skimlar :)

2009-10-09 @ 18:12:28
URL: http://unreal.blogg.se/
Postat av: Julia

SVAR: Jag har själv bara träffat en utav dom och det var ett sto som de hade problem att rida in. Trots att min kompis jobbade jättemycket med henne, tränade join-up, ledarskapsövningar och fick hennes förtroende så var hon fortfarande dominant och svår.Det finns säkert massor med fina andalusier korsningar, men det är min erfarnhet utav dom. Det positiva med den hästen var att hon var otroligt snygg och hade massor med utstrålning ;)

2009-10-09 @ 18:13:04
URL: http://ryttarliv.webblogg.se/
Postat av: Anonym

Just en PRE skulle jag nog inte rekomendera, just för att de har ett så annorlunda rörelsemönster, som heller inte passar så bra till just hoppning.

2009-10-09 @ 19:54:16
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Anonym: Bra med lite tankeställare! :)

2009-10-09 @ 20:03:20
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Sophie

Balougraph är så himlans läcker! Hade gärna haft ett föl efter honom. Hur gammal är Liva?

2009-10-09 @ 20:26:36
URL: http://snopans.blogg.se/
Postat av: Caroline

Hejsan!Skulle mer än gärna vilja ta föl på mitt sto, som är bra utbildad osv. Men hur gammal får stoet egentligen vara?Hur gammal är Liva?Ha det så bra :)

2009-10-10 @ 11:37:51
URL: http://calliin.blogg.se/
Postat av: Grisans Matte

Jag personligen skulle inte betäcka med en PRE, just av den anledningen att jag antar att du vill ha fram en hopphäst, och visst vilken kossa som helst kan gå 130, men även om man inte vill ha en svårklass häst, så är det som man säger, siktar man mot stjärnorna kan man nå trätopparna. Visst kan det bli en bra hopphäst med en spansk hingst också, men risken är mycket högre att det blir det om du lägger på en hingst som bevisligen lämnat avkommor som hävdat sig inom sporten.

2009-10-10 @ 11:55:29
URL: http://minvackraste.blogg.se/
Postat av: Lamia

Haha och min bästa häst är varmblod/halvblod och jag väntar nu en halvblod/fullblod/varmblod bäbis ;) Har också en Andalusier fast han är pensionerad nu. Men visst, han hade inga problem att hoppa sin egen höjd (D-ponny) men var det bredare än 50cm blev det problem haha :D

2009-10-10 @ 16:18:07
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Hanna T

Om du vill ha en hopphäst för de högre klasserna tycker jag att du ska välja en hingst som lämnat många "hoppavkommor", tex Cardento. Känns onödigt att chansa på en PRE, även om han är snygg, när det är en hopphäst du vill ha. Lycka till!

2009-10-10 @ 16:39:58
URL: http://tormala.devote.se
Postat av: Liza

Jag hoppar en PRE hingst som heter Temerario och han är faktiskt väldigt duktig får jag säga. Nu är han kanske ingen "typisk PRE" han är lite längre och inte lika grov som de andra. Men jag tvivlar inte på att han kan gå långt i hoppningen. Bilder och någon film finns på min blogg om du vill se :) Annars är de vääldigt trevliga och otroligt lugna.

2009-10-17 @ 23:39:29
URL: http://lizamedzeta.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0