För feg för unghäst?

2009-06-13 | 23:11:25

Jag har funderat mycket kring min unghäst Amber. Vi blir aldrig klara till att sätta igång henne "på riktigt"! Hon är 4 år, och inte mycket riden på ännu... Inte särskilt utbildad alls faktiskt!...


To crazy för me?
(OBS: Bilden är tagen medans hon ryster på huvudet, ingen öronmissbildning har uppstått...)

Jag kan klart säga att jag är ingen unghästmänniska, jag är för försiktig och feg för det, känslan av att göra något för första gången på en "vildhäst" och att inte veta hur jag ska göra känns inte kul. Det är nog mest det som skrämmer mig, att jag inte vet hur hårt jag får ta, hur jag ska hantera situationen om hästen börjar skena/bocka/stegra/sparka/slita, för sånt har jag aldrig fått vara med om. Jag har alltid haft gamla lullehästar som inte gjort en fluga förnär. Jag är en person som vill veta fakta innan jag agerar och det kan man inte alltid vara tillsammans med en unghäst.

Samtidigt som jag är feg så har jag även en "jäklar-anamma"-sida, och när den visar sig så trippar Amber som ett snällt litet får bredvid mig. Problemet är att den sidan sitter så djupt rotad och visar sig enbart när jag blir riktigt förbannad. Det är detta som bekymrar mig, för jag vet att jag egentligen kan klara av en unghäst galant så länge jag inte börjar övertänka allting, då jag blir feg.


Would she be a wild one?
Bild från förra sommaren

Tanken har slagit mig om vi skulle sälja Amber, då hade vi fått plats för en ny läromästare till mig. Men detta är nog det allra sista alternativet jag skulle välja. Det är liksom bara själva "inridningsstadiet" vi ska komma över och som jag är "rädd" för, att vidareutbilda hästarna sedan tycker jag är jättekul! Som när jag började rida Preston, på honom är jag inte alls rädd för jag vet att han har accepterat att ryttaren ska sitta på ryggen. Det är nog det, när hästen börjar acceptera ryttaren, när man kan kalla den inriden, då kan jag börja slappna av!

Nej, vi har sommaren på oss att fortsätta träna så får vi se vad det blir av det och vad som kommer hända i framtiden. Vi ska i alla fall fråga en duktig hoppryttarinna, som har sina hästar bredvid våra på sommarbete, ifall hon vill hjälpa oss. Då blir det i alla fall lite fart på Ambers utveckling och jag får även se att det antagligen inte är så farligt med en unghäst.

Dessutom så VILL jag inte vara "rädd", tänk vad mycket nytta man har av att kunna utbilda sina egna hästar? Så min stora förhoppning är att det ska växa bort ju längre jag kommer med Amber...

En fråga jag har undrat på länge; Är det så att antingen är man tillräckligt tuff för att hantera unghästar eller så är man det inte? Är det vanligt att vara lite försiktigare och "rädd" den första gången, eller betyder det att man helt enkelt inte har nerver för unghästar? Man kan alltså inte "växa in i rollen" efter ett tag?
Postat av: Camilla

självklart är det lite pirrigt att hoppa upp på en häst som aldrig är riden förr (kan inte räkna hur många jag har ridit dom första gångerna dom är ridna..) men jag tycker samtidigt att spänningen är rolig! tyckte jag att det var läskigt skulle jag alderig ge mig in på det eftersom hästen läser av det direkt och passar på! om jag var du skulle jag lämna henne till en tränare typ tre veckor så den personen kan "rida in" henne och göra det värsta och sen kan du börja och träna och öva? :)

LYCKA TILL!

2009-06-14 @ 01:00:13
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Hanna

precis, men jag litar inte på alla sådana prognoser!



vilken fråga! och jag känner igen det... själv har jag heller aldrig utbildat någon unghäst, men nu har jag blivit tillfrågad om jag kan hjälpa till med en... en "gammal" travare på 5 år...

jag gissar att det är en osäkerhet inför den nya situationen och en oro för hur det kommer att bli.

mitt svar är att ta det lugnt, prova sig fram och be om hjälp av en som har mer erfarenhet...

det kommer säkert att gå bra! det verkar vara en snäll häst! =)

2009-06-14 @ 10:35:39
URL: http://hpsdagbok.blogg.se/
Postat av: Jennifer Hübinette

SV: bilderna är redigerade så nu är det mera färg i dom :P Okej, ska också testa fota på P då :D använder alltid A eller S när jag fotar annars ;)

2009-06-14 @ 12:04:29
URL: http://jennniferhubinette.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du skrev: "Jag har alltid haft gamla lullehästar som inte gjort en fluga förnär. Jag är en person som vill veta fakta innan jag agerar och det kan man inte alltid vara tillsammans med en unghäst." Men jag tycker nog att om du alltid har ridit gamla lullehästar så är det här ett perfekt tillfälle för dig att känna på något nytt. Även om det ibland kan kännas läskigt och jobbigt, du kommer lära dig så enormt mycket av detta. Och sen det där med att du alltid vill veta fakta innan så är det här ett perfekt tillfälle att träna bort det på, för oavsett vilke häst du sitter på så uppstår situationer där man måste agera utifrån känslan och situation. Nej jag tror helt och fullt på att du klarar detta, och känner man sig osäker så är det bara att ta hjälp av någon tränare :)

Blev kanske lite flummigt svar men hoppas du förstår vart jag ville komma med det :)

2009-06-14 @ 17:09:11
URL: http://jmariia.blogg.se/
Postat av: Anonym

Sv: Så lite så :) Ja men precis. Och man kan ju som sagt alltid ta hjälp av någon tränare eller liknande om man känner att man verkligen inte klarar vissa saker på egen hand. :)

2009-06-14 @ 19:09:33
URL: http://jmariia.blogg.se/
Postat av: Cicci

Jag är lite likadan men har en unghäst hemma nu som jag provar på lite med. Jag känner mig lite för och sådär. Henne ska jag bara ha några månader över sommaren, så det är inte tänkt att jag ska ha uträttat några stordåd med henne tills dess tack och lov..



Nu har jag ju kommit in på KY Unghästutbildare på Flyinge, och inte ens där är det ngt krav att man ska ha mycket erfarenhet! Man kan ju inte kunna allt innan man fått lära sig... :)



Men om du känner dig osäker så är det bara att ta hjälp. Lämna helst inte iväg henne långt, det är kanske bättre du lämnar henne till ngn du känner till på inridning, och som sedan kan hjälpa dig i form av tränare efter att du fått tillbaka henne!



Att ta mycket hjälp är A och O tror jag, alla är vi nybörjade i början!

2009-06-16 @ 15:59:46
URL: http://ciccieurenius.blogg.se/
Postat av: Emily

Jag tycker inte man ska tänka så mycket på att det är en unghäst. När jag rider en unghäst accepterar jag inte att den ska bocka/stegra/skena osv bara för att den är ung. Den enda hänsynen jag tarr till en unghäst är ju såklart att inte pressa den för hårt eller rida för långa pass. Man sätter ribban efter utbildningen. Men i övrigt rider jag den som en vuxen häst, dvs jag tillåter inga dumheter.



Jag har hjälpt en tjej att rida in flera unghästar, och ingen av dom har någonsin kastat av eler ens försökt kasta av henne. I början longerade vi alltid hästarna innan, i alla gångarter, så dom fick rasa av sig lite. Sen satt hon upp, tog tyglarna och manade fram dom i trav direkt. Korta tyglar, skäkeln om hästen, rama in dom ordentligt så dom känner sig trygga. Om man sitter och väntar sig att hästen ska bråka, så gör dom oftast det. Men jag förstår hur du känner, och jag trordu gör helt rätt i att ta hjäp.

Hoppas det går bra för dig.

2009-06-19 @ 09:56:11
URL: http://emilystighall.blogspot.com
Postat av: Madde

Man växer in i rollen att utbilda ungästar.

Självklart är det alltid lite nervöst första gången man ska hänga hästen.

Men det har varit bland det viktigaste när jag varit med och utbildat hästar.

Att just hänga på dom, då är det minst risk att du skadar dig och hästen förstår tillslut att det inte är någon fara.



Det jag gjorde när jag utbildade min egen häst va att jag stog på pallar och stegar bredvid henne så hon vande sig vid att jag var över henne och att min röst kom uppifrån.



Lycka till

2009-08-07 @ 21:24:23
URL: http://sjobergs.blogspot.com
Postat av: maria

jag har nyligen köpt en 4årig unghäst som är relativt skolad men självklart försöker hon fuska sig hur sitt arbetete ibland men vilken häst gör inte det. Jag kan känna likadant som dig ibland , och fundera om man har tagit sig vatten över huvudet. Men nu har man gett sig på det hela och nu är det bara att ta tag i "problemet" jag känner ofta att jag är rädd för att göra fel och att jag ska lära ut fel, och mycket hur det ser ut när jag rider, för att få hjälp så rider jag ofta tilsammans med andra i vårt ridhus så att jag ofta kan få tips och råd hur det tycker att jag skall göra det så enkelt och okomplicerat som möjligt. det är som att man har två till tre dressyr tränare som finns där jag rider och alla kommer med tips och råd för att hjäpa mig. Det uppskattar jag.



:) lycka till

2011-12-19 @ 02:35:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0