Läsarfråga

2009-06-16 | 12:19:57

"Hur gör du då när du får hästarna i form? Vad är det du är noga med och hur tänker du?"

FREJA SVARAR:
Det allra viktigaste tycker jag, är att hästen trampar på bra med bakdelen och använder sig av hela kroppen. Jag vet inte om det är rätt, men jag har fått för mig att det är väldigt lösgörande för hästen. Och det måste ju vara lite rätt också om man ska tänka logiskt; En häst som använder sig av alla benen, och därigenom hela kroppen, blir mycket friare och mjukare än en häst som tillåts knäppa av bakdelen och går och släpar benen i marken, inte sant?

Så, tänk-på-1: Få med bakdelen.
Detta är nog det jag är mest noga med och tänker på allra mest.

  

Det andra jag gör är att jobba med lösgörande övningar. När man rider ut får man utnyttja den natur man har, har man skog så kan man rida serpentiner och liknande runt träden. På ridavstånd har vi bara tråkiga grusvägar, men då kan man göra skänkelvikningar, öppnor och slutor, rygga. Då och då kanske man hittar en äng och då kan man ju rida precis som man gör hemma på ridbanan! Det lösgörande på ridbanan kan vara volter, där jag brukar variera vanligt voltarbete med att få hästen banan-lik (Alltså få in bakdelen lite innanför spåret) och att ställa utåt. Man kan hitta på hur många roliga övningar som helst! Sen tycker jag också det är viktigt att man inte fastnar inne på t.ex. volten hela passet bara för att hästen inte går så korrekt som man vill, utan då får man gå över till något som hästen tycker är roligare och sedan gå tillbaka till lite voltarbete igen. Preston blir lätt uttråkad, och då kommer tungan eller tänderna fram, så jag brukar variera hans lösgörande övningar med lite tempoväxlingar/ökningar, då får han tankarna på annat håll! Samma med Liva, som inte brukar allvar när det blir rent dressyrarbete, därför brukar jag ha med mycket bom och cavalettiarbete i hennes pass.

Tänk-på-2: Lösgörande.

Men vi alla vet att det inte är fullt så enkelt. Ryttaren måste hitta känslan, man måste hitta vad som funkar bäst för just den hästen.


Såhär ska man aldrig göra! Hennes hästar mår nog inte så bra...

Något annat som jag tycker är väldigt viktigt; Händerna! Att dra, såga och liknande är verkligen inte min grej (Och bör inte vara någon annans heller!), jag håller ett väldigt lätt stöd, "lirkar" med fingrarna, små halvhalter samtidigt som jag håller hästen framför skänkeln. Det som har hjälpt mig förstå hur man ska få hästen i form är boken "Balans till häst", och ett citat från en text:

"Ytterhjälperna är samlande, inner lösgörande"

Det är också viktigt att tänka på att ta ett steg i taget. Om hästen inte är van vid att behöva gå i form så har den förmodligen inte musklerna för det och är ganska stel i sidorna, då får man börja med att bara fokusera på bakdelen ett tag. Din häst kommer förmodligen ha träningsvärk. Efter det kan man börja tänka lite mer på formen, men samma här; Ta det lugnt! Hästen behöver bygga upp rätt muskler innan den kan gå i en korrekt form.


Även hoppryttare behöver arbeta sina hästar i form!

Så sammanfattningsvis, jag är noga med att hästen arbetar genom hela kroppen/bakdelen och tänker på att hålla hästen framför skänkeln. Håller ett väldigt lätt stöd i tyglarna, händerna ska inte vara den främsta ryttarhjälpen! Lösgör så mycket du kan, men variera med roligare saker som din häst tycker om, för att hålla dess arbetsvilja uppe. Fundera ut varför din häst gör som den gör, tycker den det är tråkigt? Har den inte rätt muskler? Och gör något åt det!
Postat av: Anna

Finns så många unga ryttare som drar och sliter i sina hästar och det gör mig så himla ledsen och arg. jag vill helst bara gå dit och skälla ut personen, och framförallt hennes mamma med som står och hjälper henne, att de borde ta hjälp av en tränare så att de vet hur man ska rida för att de uppenbarligen inte kan det!Usch blir irriterad bara jag skriver detta. hhaha. Så är bra att du tar upp dt tycker jag :)Svar: Tack så jättemycket :) Jag känner mig dock inte så fri just nu, är väll för att jag vet att jag ska börja jobba om en vecka.. :/ :P haha

2009-06-16 @ 14:55:53
URL: http://soockertoopp.blogg.se/
Postat av: linn

hej!! å vad synd att du inte kunde vara med då:) riktigt kul med stil hopp!

2009-06-16 @ 17:31:08
URL: http://ladylinn.blogg.se/
Postat av: Evelina

Ja men visst är han söt =)

2009-06-16 @ 20:45:03
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Anna

Hej! Du frågade ju om en häst på min blogg, och du kanske ser att det är Peter Eriksson som rider den ;) Vad den heter vet jag tyvärr inte, och inte vem som äger den heller.. Men visst är den snygg :)

2009-06-16 @ 21:01:25
URL: http://annnaek.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Sv: Ja visst är bilderna fina :) Mina stövlar är av märket Roberto Porreca ;)2009-06-16 @ 21:33:32
URL: http://jennifersumar.blogg.se/
Postat av: Linn

vad tävlar du annars för klasser? berätta om dina hästar:)

2009-06-16 @ 22:08:46
URL: http://ladylinn.blogg.se/
Postat av: sofie

Jag håller helt med dig!!!SV: Tack så jättemycket! :)Underbart vackra hästar i din header med :)

2009-06-17 @ 11:59:45
URL: http://chadida.blogg.se/
Postat av: ina

tack! fin och bra blogg du har! :D

2009-06-17 @ 12:41:41
URL: http://iinah.blogg.se/
Postat av: Hanna

jo, det förstår jag...håller tummarna för din syster att hon kommer vidare! ;)2009-06-17 @ 15:02:25
URL: http://hpsdagbok.blogg.se/
Postat av: Anna

Svar: Jag antar att det var kvinnan som drog ner hästens huvud på en av de sista bilderna? För övrigt har jag ingen aning om vem hon är faktiskit :DAaa det är tråkigt. Min mamma är hoppdomare och i söndags sa hon fakiskit till i högtalarna efter att hon hört att hennes mamma hade skrikit "bli arg" och "slå till honom så hårt du kan" med mera till sin dotter. Efteråt hade mamma fått mycket beröm eftersom hon sagt ifrån att så gör man inte och jag vill inte veta av något mer sånt här idag, så jag hoppas att de förstod vad de höll på med!

2009-06-17 @ 16:52:52
URL: http://soockertoopp.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jättefin blogg! :)

2009-06-24 @ 17:41:01
URL: http://hannagralof.blogg.se/
Postat av: thesshanning

frejsan, jag ser dig på första sidan! :D hur är det med dig? <3

2009-06-24 @ 17:44:53
URL: http://thesshanning.blogg.se/
Postat av: Vilja

Hej har du något bra tips på att få en 5 årig "travare" har dock aldrig gått löp är bara tänad men inte mer att få att galoppera utan att springa in i galoppen!? tips mottages tacksamt

2009-06-24 @ 18:15:23
URL: http://www.vallgaren.se
Postat av: Ida Funk. Vardag och tankar.

Bra skrivet. Fin blogg =)

2009-06-24 @ 18:26:27
URL: http://idafunk.blogg.se/
Postat av: Linda

Det är väl som dom säger. Alltid kommer bakifrån. Man är beroende av att hästen trampar under sig och energin kommer ju också bakifrån. Det är väl samma sak som om vi springer. Om vi springer halvdant så blir vi ju stela och jävliga :P Något jag stör mig på, är dom som rider med milslånga tyglar så hästen går lågt och ser lång ut. Sedan sitter dom och snackar om hur fint deras hästar går i form, helt låg osv när hästen egentligen bara länger på halsen och inte trampar under sig för fem öre. Fy tusan!

2009-06-24 @ 18:39:19
URL: http://liiiiinda89.blogg.se/
Postat av: Emelie

ÄNTLIGEN en sådan här blogg =DDet är mycket viktigt att få sin häst att trampa under sig och jobbar med bakdel och hela ryggen =)

2009-06-24 @ 19:48:24
URL: http://emeelieesveensson.blogg.se/
Postat av: Carro

Va skoj att du är med på första sidan på blogg.se. :) Grattis

2009-06-24 @ 19:56:49
URL: http://iamcarro.blogg.se/
Postat av: Sofi - The amazing one

Fin blogg:)

2009-06-24 @ 20:05:56
URL: http://silversun.blogg.se/
Postat av: Junitjej

Kul att inlägget hamnade på startsidan!

2009-06-24 @ 21:40:44
URL: http://junitjejen.se
Postat av: wendela

Usch det där ser inte skönt ut för hästen :SÄntligen en blogg om hätar ;D Finns inte så många aktiva hästbloggar på blogg.se, enligt mig. Fin bloggdesign och bra tips!Har du egna hästar? isåfall, vad heter dem?

2009-06-24 @ 21:53:46
URL: http://wendelarang.blogg.se/
Postat av: Insikten

Jag håller verkligen med dig. Tragiskt nog rider många för mycket med händerna. Jag kan säga att jag tyvärr var en av dem när jag var yngre, men det kändes ju verkligen så bra när man fick hästen att kröka på nacken när man lirkade lite..

För rätt länge sedan red jag för en tränare som var väldigt noga med att man alltid skulle vara stilla i handen och då sa det bara klick sen så var det som om allt föll på plats. Jag har mycket att tacka denna tränare för!

2009-06-24 @ 22:22:31
Postat av: Sofia [gaspedal.blogg.se]

vilken söt blogg!

2009-06-24 @ 22:23:05
URL: http://gaspedal.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG

Insikten: Ja, det är lite för mycket "våld" och "ryttare MOT häst" istället för "ryttare MED häst", och det är lite synd, för man kommer ju mycket längre på att vara vän med sin häst ;PJag känner igen den känslan själv, när man får hästen att kröka på nacken. Jag har "provat" att vara en hårdhandskad ryttare men lade av med det lika snabbt som jag började för jag kände bara att det inte var jag, och synd om de stackars hästarna också!

2009-06-24 @ 22:38:42
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Nikki

Undrar hur du fått din blogg till en så fin hemsida... =) Med bildlänkarna ovan( om mig Mina hästar och foton)....Snyggt!2009-06-24 @ 22:48:07
URL: http://bonies.blogg.se/
Postat av: Katten

Jag kastrerade min haflingerhingst som elvaåring precis efter att jag köpt honom innan när jag red honom och enligt ägarna bvar han jättelugn men nu som valack så är han rädd för allt eller är jättetråkig. Mycket roligare som hingst då han var ärligare, bråkade mindre och inte var så lat. Varför blev det sämre? OCh han har stått själv för det mesta men nu hos mig har han två kompisar och att rida ut själv är jättejobbigt då han bråkar hela tiden och vägrar koncentrera sig, mina stallkamrater pluggar mycket så rider mest ut själv varför bråkar han?//My (Bilder på honom finns på min blogg)

2009-06-24 @ 23:15:21
URL: http://cryingcat.blogg.se/
Postat av: Jen

Drivning är A och O i ridnigen. En häst som saknar framåtbjudning kommer inte komma till en bra form.

2009-06-25 @ 00:05:51
URL: http://jenkanz.blogg.se/
Postat av: Evelina

Bra skrivet, låter väldigt vettigt :) Det viktigaste är att både ryttare och häst har kul, annars är det ju ingen idé!Ha det bra!

2009-06-25 @ 00:13:52
URL: http://evis3nvis.blogg.se/
Postat av: matilda

häftigt!

största dröm med ridningen? :)

2009-06-25 @ 10:36:30
URL: http://elitecyclist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0