Á Naturell eller Överbeskyddad?

2009-07-16 | 17:05:26

Hur sköter man hästens ben på bästa sätt? Ja, det finns det miljontals delade meningar om! Vissa anser att naturligt är bäst, vissa föredrar att skydda dem dygnet runt.


Jag har läst att Merediths hästar har duntäcken som täcken, annars får de skav och vanliga hästtäcken är dessutom för tunga... Överbeskyddande?

Personligen tycker jag att det är oerhört överbeskyddande och löjligt att ständigt ha något slags skydd på hästens ben; Höga benskydd på alla benen i hagen, lindor/skydd under ridpasset, liniment och vatten efter ridpass, back on track, lindor och paddar över natten. Varför gör man så? För att annars skadar sig hästen säger de flesta. Men om den ständigt har något som stödjer upp benen, då är det inte så konstigt att hästen inte klarar sig själv utan skador till slut! Hästens ben har då blivit så svaga att de går i sönder för minsta lilla, och hur bra är det? Jag förstår tanken bakom att hålla hästen skyddad, men många gånger går det överstyr, och då blir det endast en ond cirkel av det hela där hästen ständigt måste bli beskyddad.



Jag själv föredrar naturellt så långt det går, hästen måste vara slagtålig och den måste få vara bara häst någon gång! Jag använder skydd när jag rider, mina gamla hästar blir även spolade med kallt vatten på benen efter ett ridpass, men något annat behövs inte. Hästarna är glada och friska.

Mina hästar går inte några höjder (ännu), men jag tror ändå att naturligt är det bästa. Att landa efter ett 160-hinder tar ganska hårt på hästens ben, men borde det då inte ta extra hårt på ett par ben som står inlindade i bomull vanligtvis, än ett par ben som har fått stärkas av att bara "vara"?

Vad tycker ni, har ni några erfarenheter av ämnet? Hur sköter ni era hästars ben? Dela med er i kommentarsfältet!
Postat av: Caroline

Bra artikel du har skrivit. =)

Kan bara säga att jag tror många har skydd på sina hästar bara för att det ska se snyggt ut.



Sen kan jag tycka att det är okej när man rider att ha på skydd. Fast rätt skydd, för sin häst ju.



Fast skulle aldrig ha på skydd ute i hagen för att hästen ej ska skada sej.

Är mer inne på vildhästar som springer i det fria har inga skydd på sej när dom springer ju.

Tror inte att dom skadar sej så ofta.?



Fast alla är vi olika och det är något vi får lära oss ju =)



2009-07-16 @ 18:48:57
URL: http://ridemyhorse.blogg.se/
Postat av: sarah

Håller med dig! Fast dock förstår ja elit hästarna innan typ mästerskap och så att man vill vara extra noga eftersom man inte vill ha något litet skit som förstör för en! sen finns de ju faktiskt hästar som är hur tokiga som helst i hagen så de personerna kan ja förstå med ;) haha. Men tycker de är lite fjantigt med dom som har hästar som kanske tävlar lb/lc och vill låtsas vara bäst och har alltid på hästarna dyra och fina skydd, trots att de bara går i en hage.

2009-07-16 @ 18:50:55
URL: http://ridsportsarah.blogg.se/
Postat av: Camilla

skydd när man rider - om hästen är på sig, eller vid hoppning. själv anväder jag aldrig skydd då jag rider.

ute i hagen är helt uteslutet. om man inte har en häst som får balltramp typ varje dag, okejdå, på med boots. visst kan man linda ben ibland, om dom är lite tjock eller någon annan anledning. men annars tycker jag det är onödigt?

2009-07-16 @ 18:53:40
URL: http://unafraid.blogg.se/
Postat av: Hästpassion

sv: Gud så kul! Du får fota en massa och uppdatera om det i bloggen sedan. :-)

2009-07-16 @ 20:50:49
URL: http://hastpassion.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Allt måste ju göras med måtta! Jag har tex en häst som är extreeeeem på att sparka sig själv i hagen någon som kostat mig sura veterinäravgifter gång på gång för att jag inte velat "badda in honom". Så nu får han faktiskt ha skydd i hagen, efter väderlek. Är det gassande värme ska ingen häst behöva stå med lindor eller dylikt ute. Fin blogg förresten!

2009-07-16 @ 21:21:45
URL: http://jennifersheard.blogg.se/
Postat av: Kattis

Jag håller helt och hållet med dej! =) Dom flesta ponnisarna på våran ridskola har inga som helst benskydd och har jätte fina ben! =) Även dom äldsta!

2009-07-16 @ 22:11:56
URL: http://kattjis.blogg.se/
Postat av: sandra

Jag håller med till viss del, vid ridning har jag alltid skydd eller lindor beroende på vad jag gör. Vissa hästar, ex PB har benskydd fram i hage. Eftersom han är lite sprallig och slår sig själv, inte så kul alltid. En annan häst har boots i hage då den är så klumpfotad att den trampar på sig själv hela tiden, dessutom skadar den sig rätt ofta. Jag spolar alltid benen med kallt vatten efter ridning, inget annat. om hästen har gått hårt eller har lätt för att få gallor så är den lindad under natten med antingen Back on Track eller vanliga paddar / lindor. Bra inlägg du skriver Freja ! Fortsätt så :)

2009-07-16 @ 23:12:53
URL: http://teamjohansson.blogg.se/
Postat av: Cicci

Har du några vetenskapliga bevis på det du menar med att hästbenen blir "bortskämda"? Många säger det, men vet vi någon fotbollsspelare exempelvis som avstår benskydd på smalbenen och liniment för att det försvagar hans fysik?



Jag tror att man mest bara är lyckligt lottad om man får en skadefri häst. Det finns så mycket duktigt hästfolk men alla drabbas ändå av skadade hästar i tid och otid. Det jag tror man kan göra för att undvika skador så gott det går är att försöka underlätta blodgenomströmningen med liniment eller lindor. Själv använder jag Back & Track och vet väl egentligen om det fungerar, men jag upplever att hästarna blir torrare i benen av att stå lindade med det.



För mig är det självklart att man har åtminstonde senskydd då man hoppar, men själv har jag alltid benskydd runt om. Senskydd och strykkappor vid uteritt eller hoppning, lindat runt om vid dressyr och strykkappor runt om vid tömkörning. Och såklart ordentliga skydd vid transport.

2009-07-17 @ 00:09:18
URL: http://ciccieurenius.blogg.se/
Postat av: jacqueline dinewald

Jag har aldrig heller varit för det här med liniment och nu är det dessutom vilket inte så många vet om förbjudet att linemnetera hästarna på tävlingsplatsen.

Mina hästar får gå så naturligt som möjligt, har dom hoppat högt lindar jag ibland frambenen undernatten med det är endast då jag t.ex har hoppat 1.20 banor med min c-ponny och tävlingsunderlaget inte varit det bästa.

Min b-ponny fick även tävla en del utan skydd då hon inte alls behövde det, hon går även utan skor året runt och hon klarar sig hur bra som helst, skulle aldrig kunna tänka tanken att slå på henne en sko nu då hon har så otroligt bra hovar. så naturligt är bäst! :)

2009-07-17 @ 00:10:03
URL: http://charente.blogg.se/
Postat av: jacqueline dinewald

skulle bara vilja kommentera det cicci skrev angående skydd i transport, Jag är ganska emot det då det är otroligt skadefyllt! trampar hästen fast sig i skydderna så kan det sluta otroligt illa.

Själv har jag boots på min under tiden då dom är broddade, annars så kan dom inte trampa sig så illa.

Hade en ponny som la sig ner och fick panik för att hon trampade fast i transport skydderna, oerhört otrevligt!

2009-07-17 @ 00:13:22
URL: http://charente.blogg.se/
Postat av: Elin

Bra inlägg. Måste säga att jag håller med Sandra, en del hästar, t.ex. min egen häst kan behöva skydd i hagen av anledningen till att de kan vara lite klumpiga och trampar på sig själva ganska ofta, eller att de brallar mycket i hagen. En annan anledning är kanske att hagen är mycket kupperad och att det finns mycket som de kan slå sig på. Innan jag bytte stall så var jag i den situationen att min häst var lite klumpig, väldigt brallig i en mycket kuperad hage. Det kändes ganska självklart att hon skulle ha boots i hagen. Ibland, om det var halt kunde hon även ha skydd/ lindor om det fungerade. Men inte annars. Nu står hon dock i en plan och fin hage och behöver inte alla skydden! :-) Sköönt! Men kan dock linda benen efter träning/tävling eller som nu när hon är konvalecent och står still mycket. Spolar även benen med vatten efter ridpasss, eftersom att det även rekommenderas av veterinärer och jag tycker själv att det fungerar.



Tack för en fin blogg :-)

2009-07-17 @ 00:25:13
URL: http://fornbrandt.webblogg.se/
Postat av: Sigrid

Jag håller med Cicci.

"Hästens ben har då blivit så svaga att de går i sönder för minsta lilla, och hur bra är det?". Jag undrar hur du kan se att hästens ben blir svagare på grund av att man har benskydd på den?



Annars håller jag personligen med om den naturliga stilen. Min häst har benskydd när jag rider och jag lindar honom till natten efter hårdare arbete. I hagen går han utan, alltid. Har dock förståelse för de som i en kuperad hage är extra rädda om hästens ben. :)

2009-07-17 @ 09:19:50
URL: http://anderssons.blogsome.com
Postat av: Lisette

min ponny har endast lindade ben när han arbetar precis efter att han fått skor på sig då han annars slänger hej vilt med dom bara för att han inte är van vid tyngden ^^



annars går han "oskyddad" alltid...

dock så har vi en ponny som tävlas i stallet och hon är 17 år och hade i vintras problem med svullna ben baktill.. så vi lindade henne och det hjälpte.. gammal som hon är också och har lite konstigt rörelsemönster, sen att det är ungdomar som rider henne och det ska gå fort m.m är ju också en bidragande faktor. nu sade jag åt dom at köpa stallbandage med kardborre då jag inte alltid har tid att linda hennes häst :)



men vissa människor är extrema med skydden!

och det kommer nog aldrig förändras...



Btw jag gillar verkligen din blogg :P du får hafrågestund snart igen ^^

2009-07-17 @ 11:48:14
URL: http://zettes.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Lagom är bäst!! ;)

2009-07-17 @ 18:17:30
Postat av: Sabina

Bra skrivet!



Skydd ska användas med måtta, själv använder jag alltid skydd när jag rider förutom när jag t.ex bara skrittar ut. Jag tycker att det är svårt att säga om man ska ha eller inte, det bestämmer man själv.



Bra blogg! :)

2009-07-17 @ 21:21:39
URL: http://ronda.blogg.se/
Postat av: Cornelia

Svar: Haha, nej va kul. Ja, jag stod med två kompisar och tittade då. :-D

2009-07-18 @ 10:27:56
URL: http://[email protected]
Postat av: Lisan

Hej, prenumererar på din blogg nu :D Jättebra inlägg!



Jag använder alltid skydd på benen på min ponny.

Efter åker dom av och inget mer, och min häst mår bra! Däremot har hon gallor jag sköljer lite då och då, länge med iskallt vatten :)

2009-07-18 @ 12:40:02
URL: http://griseknoe.blogg.se/
Postat av: caroline

Jag har alltid benskydd på hästen när jag rider, har det även på en av hästarna i hagen eftersom att hon lätt får småsår och tål inte smuts eller väta så jag lindar även bakbenen. Jag har inga regler för hur hästens ben ska skötas utan jag går efter varje enskild individs behov. Jag använder dock inte liniment,kylgele eller kyllera så ofta endast efter riktigt hårda pass.

2009-07-20 @ 21:59:49
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0