JULIAS SVAR PÅ FRÅGORNA! Del 1

2009-12-17 | 00:16:59




"Jag undrar vad Frejas bästa respektive sämsta egenskaper är som person och som ryttare? :)"

JULIA: Hm, Frejas bästa egenskap är nog att hon är en väldigt stilig ryttare, rakryggad och stolt, mjuk, alltid lugn och sansad och tänker på hästens bästa i vått och torrt.

Det sämsta som jag kan komma på just nu är nog att hon, enligt mig, ibland rider lite för slött med glappande tyglar. Inte för att man ska vara hård mot hästen eller liknande, men det är ett starkt djur och ibland behöver man säga till på skarpen för att den ska förstå, inte mesa för mycket.

"Vilken klass i dressyr tävlar du på ponny?"

JULIA: Just nu tävlar jag bara LC:2 och LB:1, eftersom jag har 2 nya ponnys som inte är tävlingsvana. Annars har jag tävlat några gånger i LA-klasserna.



"Varför använde du sporrar på en unghäst (Syftar på den där mörka hästen som Freja sa att hon inte var klarutbildad, antog att det var en ganska ung häst då)? Jag tycker att på unga hästar ska man inte använda hjälpmedel, inte ens sporrar för att få dom att gå bra -Utan lära dom utan några som helst hjälpmedel. Men det är bara min åsikt, vill gärna höra ditt svar."

JULIA: Freja har kanske inte berättat hur gammal hon egentligen är, utan bara sagt unghäst. Rosanne är 6 år och redan inriden, men jag har henne för att vidareutbilda henne och få ut henne på tävlingar. Så på henne kan jag använda sporrar som på en vanlig häst, och jag använder inte sporrarna för att få henne att gå bra t.ex. i formen, utan endast som ett hjälpmedel när jag tränar. Annars håller jag med att man inte ska behöva några särskilda hjälpmedel på oinridna unghästar, men som sagt hon är 6 år och är inriden.

FREJA: Passar på att svara lite ordentligare, Julias svar kändes lite luddigt. Rosanne är som sagt 6 år och inriden, man kan säga att det grundliga arbetet är inlärt. Hon har haft ett föl, och är därför lite efter i utbildningen. Julias jobb är att vidareutbilda henne, vilket i nuläget består av att finputsa på grunderna och arbeta på nästa "trappsteg". Men självklart ska man inte lära en unghäst (Med unghäst menar jag en häst som är i inridningsstadiet) att gå med sporrar etc.

"Undrar också hur Freja är innan tävling? Nervös, glad, spänd, irriterad?"

JULIA: Jag och Freja brukar inte vara på samma tävlingar längre, men om jag någon gång följer med henne som skötare så skulle jag nog säga att hon blir nervös precis innan hon ska in (Samma som jag) och blir lätt irriterad på t.ex. mig eller mamma. Men på morgnarna, på framridning och liknande brukar hon vara peppande mot alla (Om vi tävlar lag, eller mot klubbisarna vi träffar) och glad.

FREJA: Nervös? Skojar du med mig?! :P När jag var liten var jag ibland nervös, men enda gången de senaste åren som jag har varit nervös var med Preston på Talang Skåne. Jag kan säga såhär; Jag blir nervös när jag inte vet hur det kommer gå.


Enda gången på länge som jag var nervös!

"Sen eftersom ni båda har egna hästar, både du o freja, och är duktiga kanske ni vill hjälpa mig med mitt lilla hästproblem, eller iaf gissa lite? Jag har ridit en häst på ridskola i ett och ett halvt år, en gång i veckan. Jag har börjat hitta knapparna lite, men det är svårt, hästen är ganska svårriden på det sättet. Han stänger ofta av och blir som en lång korv, alltså det kan gå superbra precis i början, sen går det bara utför. Jag har testat allt, volter, ställa om ofta, mjuka upp i båda sidor, skänkelvikningar, byta varv ofta på volt för att ställa om ofta, men inget funkar riktigt.. Han är en sån där häst där du inte får arbeta för mycket för då blir han arg men inte heller för lite, men just första 20 min av lektionen så måste du arbeta lite mer, för att mjuka upp honom, men jag vet inte hur? Har ni några tips kanske? Ni kanske har stött på samma problem med era egna hästar!"

JULIA: Jag har faktiskt liknande problem med min ponny Hootch som jag tävlat på i några år nu, fast han är nog svårriden på ett annat sätt; Han kan vara hur pigg som helst på framridningen innan tävling och gå hur fint som helst, och direkt när han kommer in på banan ”stänger” han av och blir bara loj och seg som tusan. Jag har faktiskt inget speciellt tips till dig, mer än att du får försöka hitta ert egna sätt att värma upp, som passar er båda. Jag gör t.ex. alltid många volter när jag rider fram och tar det väldigt lugnt, rider fram på lite längre tyglar. Det fungerar för mig och hästen och du får nog hitta ditt eget sätt? Om han är en latis kanske det passar han med en kort enkel framridning. Testa olika saker.

FREJA: Jag känner mig lite korkad och förstår inte riktigt frågan... x) Försöker att svara ändå efter den uppfattning jag fick! Först och främst så vet jag hur svårt det är att endast rida en häst 1 gång/vecka, även om man har ridet så i ett helt år så lär man ändå inte känna hästen riktigt ordentligt. Mitt tips för att undvika "lång korv"-syndromet samt mjuka upp skulle nog vara; Lek runt! Gör arbetet intressant OCH roligt för hästen, byta övningar ofta så att hästen inte hinner göra sig bekväm och ständigt får något nytt att arbeta med samtidigt som han blir mjuk. Du kan t.ex. göra en "bana" bestående av en volt i ena hörnet, halv igenom i ökat tempo, öppna, volt. Hoppas att det hjälper!

"Är ni alltid snälla mot varann eller bråkar ni ofta?? =P"

JULIA: Jag skulle inte säga att vi är snälla mot varandra hela tiden, men vi har våra trevliga stunder när vi är i stallet tillsammans eller något sådant och vissa dagar kan vi ha riktigt kul. Annars är vi nog väldigt extrema med syskongrälen. Men jag kan säga er att det är alltid Freja som börjar, hehe...


Travaren som jag och Julia hjälpte till att rida ett tag

"Vad tycker du och Freja om ridtravare? :)"

JULIA: Hm, vi har nog samma åsikt här tror jag. Travarna är fina på sitt sätt, men jag föredrar mer robusta hästar. Travarna kan ju vara väldigt klena med smal hals och sådant, jag själv tycker det är vackrare med muskler.

FREJA: Ja, jag är också förälskad i kraftpaket. Dock finns det ju snygga travare också, och jag tycker absolut inte att det är något fel med travare som ridhästar. Dem blir vad man gör dem till, och det är det som är så himla imponerande! Vi har ju faktiskt ridet en travare som stod inackorderad här, Extreme Gelg.

"Har Freja någon hemlig talang som vi bloggläsare inte vet om?"

JULIA: Hon är väldigt duktig på att planera saker och ting. Göra upp scheman och sånt, men det visste ni nog redan. Hon är duktig på att rita. Duktig på frisyrer och att sminka, och en sak ni KANSKE inte visste; Hon är världsmästare på att baka pizza! Hon har nog en del till men dom kommer jag inte på nu.

FREJA: Hehe japp, blir livet förstört så har jag i alla fall ett backup-jobb; Pizza-bagare! Alltid något.


Dante

"Vad är dina mål långsiktigt respektive kortsiktigt med dina olika hästar?"

JULIA
: Med Dante kortsiktigt är det nog mest att jobba med markarbetet väldigt mycket för han är så himla stark och stel. Långsiktigt till nästa säsong är absolut att nolla två LA så att vi kan komma med i Elitlaget för ponnyer i hoppning.

Med Rosanne kortsiktigt är också mycket markarbete och hitta den stadiga formen och en jämn takt. Målet för nästa säsong då vi förhoppningsvis hunnit träna en del och blivit riktigt samspelta så blir det ut på tävlingar och vänja henne vid omgivningarna och sådant. Kanske vara med i Allsvenskelaget också.

Hootch har ju en liten medryttare, Chrissy, nu som jag hoppas ska kunna tävla honom lite. Annars så kommer jag att fortsätta med lite lagtävlingar och träna som vanligt med han. För Sunnys del ska jag försöka lära honom lite frihetsdressyr (hur nu det ska gå till), han är väldigt duktig på att lyssna och lära, och eftersom han är så gammal och jag inte får tävla han så blir det kul för oss båda.


Sunny "Barbiehästen", på antagningen till TV-programmet Ponnyakuten


Rosanne, en av foderhästarna!

"Hur kommer det sig att ni har så många av era hästar på foder? Skulle det inte kännas "säkrare" om hästarna var ens egna så man vet att de blir kvar så länge man själv vill och man får ut något av allt jobb/slit och kanske lite av de pengar man lagt ut?"

JULIA:
Jo, det är för att vi inte är alls särskilt rika och inte har råd att köpa flera bra hästar till oss, tyckte vi att foderhästar var en bra lösning. Visst kostar det kanske lika mycket att ha hand om hästen med mat och hovslagare och sådant men man slipper lägga ut de där 70.000 för en tävlingsponny i alla fall, vilket är mycket lättare för oss. Det är klart att det hade känts säkrare att äga ponnyn och veta att det är ens egen, men vi har ju verkligen haft tur och hittat de underbaraste foderhästar man kan tänka sig, plus superbra ägare till dem alla. Så jag är inte så orolig, men visst skulle jag bli riktigt ledsen om dom togs ifrån mig plötsligt, för foderhästarna känns ju som ens egna, bara att man inte köpt dom. Men eftersom dom nu har så pass bra ägare så känner vi verkligen att vi får ut de vi kunde fått av en häst vi ägt själv.

FREJA: Tage har vi ju dessutom på livstids foder, såvida jag sköter om honom bra. Det behöver ju inte ägaren vara särskilt orolig över, han får verkligen leva upp till sitt prins-namn! ;)


Vad du är söt, min kära lilla Tage...

"Kan du inte be Freja göra en utförlig videoblogg där hon visar stallet, ridbanan mm. Mera filmklipp!"

JULIA:
Jo, det ska jag göra!

FREJA: Haha, hundrade gången jag säger detta, Jag LOVAR att ni ska få en film på gården! MEN ni får den inte förrän till våren, just nu ser allt så slabbigt och sjaskigt ut med brun smuts-snö, lera och grått väder. Plus att stallet inte är städat heller.

"Hur många hästar har ni?"

JULIA: Vi har 10 stycken sammanlagt i stallet. 6 stycken äger vi själv, 3 stycken är foderhästar och den sista är en inackordering.


Inackorderingen Moby Dick och hans ägare, Catrine

"Är inte du avundsjuk på att Freja har Tage?"

JULIA:
Haha nja, inte så. Jag har ju mina 4 och klarar mig med dom, men Tage är en fin häst!

FREJA: Höhö du, försök inte! Jag vet nog en som bönade om att få rida honom första dagen du såg honom, och sen blev du sur och klagade på att han inte gick i form när jag sa att du inte fick... :P

"Vilken är din favoritfärg på hästar? :)"

JULIA: Det är nog isabell, avblekbar skimmel, eller mörkbrun. Haha, det finns många som är fina!

"Kallar Freja dig fortfarande för roliga smeknamn? ;)"

JULIA: Haha ja, det kommer hon nog aldrig att sluta med...

"Hur går de med Chrissie och Hootchi?"

JULIA:
Det går jättefint! Dom blir bara bättre och bättre för varje vecka tillsammans! Hootchi är ju så snäll också ;)

FREJA: Hehe, utom den gången hon trillade av när ni red ut och Hootch sprang hem igen... ;) Men Chrissie är duktig!


Delar av voltigelaget, 2008

"Ska du tävla voltige nästa år?"

JULIA: Ja, det är nog tänkt så. Individuell eller Pas de Deux.

"Är Freja bra på att sjunga?"

JULIA:
Har aldrig hört henne sjunga på allvar, haha.

FREJA: Nja, jag brukar sjunga för hästarna när vi rider ut! Fast då är det oftast motvind så då hör jag inte riktigt hur det låter... :P Men inför andra sjunger jag endast med tillgjord röst, annars blir jag nervös och DÅ låter det inte bra... x)

"Sjunger hon i duschen? x)"

JULIA: Det har jag ingen aning om, men vem gör inte det? ;)

FREJA: Jag sjunger faktiskt aldrig i duschen längre, för man hör genom vår badrumsdörr... ;)

"Kan du eller Freja spela något instrument??"

JULIA: Freja spelade nog flöjt och fiol när hon var liten, och jag spelade piano. Freja kan nog inget av det men jag kan fortfarande lite piano.

FREJA: Vaddå självgod? ;O Jag var faktiskt grym på flöjt, och jag spelade trollflöjt (Inte fiol...) en kort period men det var urtråkigt. PLUS att jag faktiskt kan "Broder Jacob" eller vad den nu heter, på piano!

FREJA IGEN: Haha oops, fick precis veta att trollflöjt bara är till för typ troll och andra påhittade sagofigurer, hehe... :S Jag menar såklart TVÄRflöjt! :P

"Längtar ni till julen och snön?"

JULIA: Ja, julen är mysig! Men jag längtar inte efter slasken!

FREJA: Ja, jag längtar efter mina julklappar och den goda maten! ;) Jag hatar att det är kallt men på något konstigt vis så är det ändå under vintern som jag får mest energi till hästarna.

Del 2 kan ni läsa HÄR!

Postat av: Anna

Ojoj många frågor som jag inte hinner läsa igenom idag, får bli en annan dag ;)



Svar: Usch så tråkigt när det blir så :/ Men jag hade för mig att Tage var den lite äldre hästen? Jag menar varför du inte var med på din nya stora?

2009-12-17 @ 00:26:42
URL: http://soockertoopp.blogg.se/
Postat av: Jenny

Haha, det märks verkligen att ni är syskon!

2009-12-17 @ 01:19:47
URL: http://hastfest.blogg.se/
Postat av: Ina Jacobsen

Detta var verkligen kul att läsa, ser fram emot del 2 :)

2009-12-17 @ 11:34:34
URL: http://inajacobsen.blogg.se/
Postat av: Tina - Born "Bornis" Late

Rolig läsning :D

Hoppas del 2 kommer snart :D

2009-12-17 @ 12:21:14
URL: http://bornlate.blogg.se/
Postat av: Lisan

Ja, visa videoblogg från hur stallet ser ut! :D

2009-12-17 @ 12:59:29
URL: http://griseknoe.blogg.se/
Postat av: Bus ;)

Jo visst var det trollflöjt du spelade?! Du e ju ett litet troll :)

XO

2009-12-17 @ 13:42:28
Postat av: Jenny

Sv: Ja utsikten går inte av för hackor. Fina bilder? Haha jag ser ju ut som "hej kom och hjälp mig,men ingen hjälp kom"!

2009-12-17 @ 13:49:48
URL: http://hastfest.blogg.se/
Postat av: Anonym

jag vet att frågestunden är avslutad men hur långa är ni ? :)<3

2009-12-17 @ 16:28:12
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Anonym: Senast jag mätte mig var jag 174 cm, Julia har inte mätt så på 100 år men jag gissar att hon är kanske 168-170?... :P

2009-12-17 @ 17:06:35
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Bus: Höhö, nu var du allt rolig... ;)

2009-12-17 @ 18:36:12
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Missbill

hej vilken rolig blogg du har:) jag har själv två hästar (mamma och föl) men mamman är tyvärr halt nu så jag ahr inte ridit ordentligt på ett år nu pga av fölningen osv:) men nu blev jag jätte sugen att rida :) kram på dig!

2009-12-23 @ 11:14:07
URL: http://sarabillstroom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0