Mjuka händer, hur får man det?

2009-12-29 | 11:39:34


På begäran av läsare som önskade ett inlägg om mjukare händer, kommer det nu.
HÄR kan ni önska inlägg!

Mjuka händer har alltid funnits naturligt för mig, ibland kanske lite för mjuka, men ju mer kunskap jag får desto mer korrekta händer börjar det bli.
Att vara hård i handen skapar inte bara obehag i hästens mun, den kan även lägga sig till med ovanor eller rent av bli hård i munnen själv.

Att rida är som att dansa, det är en konst, "It takes two to tango". Ni ska alltså sammarbeta, du är föraren som ska visa vägen. I dans kan inte föraren kasta runt sin partner, det hade inte varit dans då och partnern hade troligtvis inte velat dansa med dig igen, likadant är det med ridning, förutom att hästen inte kan säga vad den tycker. Du ska lugnt och mjukt föra hästen dit du vill.

Jag gissar på att hälften av alla hårdhänta ryttare bara har dåligt tålamod, den andra hälften har svårt att göra handen oberoende från resten av kroppen. Då kan ett tips vara att börja träna balans, koordination och bålstabilitet.


Denna ryttare kan omöjligt ha snälla händer med tanke på att hon måste spjärna emot med benen för att kunna dra i hästens huvud så mycket som möjligt...

Handen bör inte vara ryttarens främsta hjälper, det är benen. Det är alltså benen, som ska ligga stadigt men mjukt längs hästens sidor, som ska göra det största arbetet. Dem visar vägen och ökar tempot. Minskar tempot gör man genom att sätta sig i en lodrät sits, tung i sadeln, samtidigt som man klämmer lätt i tyglarna. Det är främst när man lärt sig vikten av att låta de olika hjälperna samverka, som man på riktigt kan utveckla en mjuk hand.

ÖVNING FÖR ATT BLI MJUKARE I HANDEN:
Du behöver:
Bett med tyglar
En kompis

Sätt på tyglar på ett bett och låt kompisen hålla i bettet (Hon är hästen/hästens mun), medans du håller i tyglarna (Du är ryttaren). Du ska sen ta i tyglarna precis som när du rider, kompisen ska säga till så fort bettet rör sig. Denna övning är bra för att man får verkligen känna hur lite kraft det behövs för att hästen ska kunna känna det genom bettet, du ser även själv hur mycket bettet rör sig.
 
Har ni läsare några tips?

Postat av: Jenny - fotograferande hästtjej

Ett tips för att bli så oberoende av tyglarna som möjligt är att sitta på en longeringhäst och inte ha några tyglar (dessa har ju den som longerar). På det sättet tränar man upp sin sits och att komma djupt i sadeln utan att hålla balansen i tyglarna. Sedan när balansen är där kan man lägga till tyglar och rida som vanligt. Detta är väldigt bra för folk som precis börjat rida i alla fall :)

2009-12-29 @ 12:21:05
URL: http://jennystoa.blogg.se/
Postat av: Sofia

Bra skrivet! :)

2009-12-29 @ 13:34:24
URL: http://eliinsofiia.webblogg.se/
Postat av: Lina Renström

Bra skrivit :D

2009-12-29 @ 16:12:06
URL: http://linastraningsdagbok.blogg.se/
Postat av: Lollo

Jag tror inte att man tar likadant i tyglarna när man väl är på backen. Det blir nog annorlunda när man kommer upp på hästen. Och detta är ju mer en sak där man kan se hur lite det krävs för att bettet ska röra sig, men jag tror inte att det kan göra att man får mjukare händer.

2009-12-29 @ 18:34:23
URL: http://westerngirl.devote.se
Postat av: jenny

bra tips det där med bettet, inte för att det är samma sak som när man rider, men då känner man hur lite det krävs för att det ska kännas i munnen

2009-12-30 @ 15:00:55
URL: http://jbostrom.blogg.se/
Postat av: kattis

bra tips, tar åt mej och ska tänka på det när jag rider! :) Tack för super blogg!

2009-12-31 @ 14:52:48
Postat av: Misha

ett bra tips är att förfina motoriken i båda händerna, speciellt den hand du använder minst. Är du höger hänt så kan du träna på att skriva mycket med vänster och tvärtom. har du jämn motorik i båda händerna så blir allt genast mycket lättare och förhoppningsvis mjukare då du får mer kontroll på ex vänster handen om du är höger hänt :)

Dett kräver som allt annat i ridningen tid och tålamod men har man de som kommer man långt (Y)

2010-01-01 @ 00:04:09
URL: http://lovezetar.blogg.se/
Postat av: Misha

glömde påpeka ang att skenklarna är den primära hjälpen.

Jag använder endast skenklarna när jag akut måste bromsa hästen (kombinerad effekt), handen däremot är primära hjälpen för mig, jag styr både fram och bakdel med hjälp av tyglarna, gör öppnort, slutor, skenkelvikningar, travfattningar, gallopfattningar div enbart med tyglarna, drar aldrig handen bakåt, endast uppåt och åt sidorna med minimala rörelser.

Coolt va? låter det inte otroligt?

Det är sant, och nära piaffen har vi även kommit genom Klassisk dressyr och som sagt mer om de går att läsa på www.ekipage-1.se



En till fråga, hur vet man när man är mjuk i handen? hur mycket vikt är okej i tygeln?

Vad gör man om hästen blir hård i munnen?

2010-01-01 @ 00:13:37
URL: http://lovezetar.blogg.se/
Postat av: Lollo

Du kan läsa på min blogg. Har lagt upp ett inlägg om ett tips om hårda händer..

2010-01-02 @ 00:56:51
URL: http://westerngirl.devote.se
Postat av: Anonym

de är anky på bilden

2010-01-04 @ 14:46:01
Postat av: Linda

Anky är ju en av de få som förespråkar Rollkur, som vi ser på bilden. Idioti enligt mig.



Jag använder mest skänklarna när jag jobbar min häst, lirkar och kramar endast med fingrarna för att ställa och böja. Mjuk i handen betyder ju inte heller att man ska ha slapp kontakt utan att vara följsam och inte stum. Många blir FÖR rädda att ta i desar hästar för att dom inte vill vara hårda i handen men glömmer at en jämn kontakt är A&O för en mjuk hand.



Jätte rolig blogg btw! :)



2010-01-06 @ 22:40:28
URL: http://mervelliux.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0