Läsarfråga: Lära unghäst bakbensarbete

2009-12-28 | 19:04:18





FREJA SVARAR: Jag tycker absolut att du ska skaffa dig en (dressyr)tränare igen, dressyr är grunden för hoppning och det är speciellt viktigt för en unghäst att den lär sig att arbeta rätt från början. Dels så är det svårt och tidskrävande att lära om en häst, dels så sliter man mer på hästen om den arbetar fel.

Detta är en svår fråga att svara på tycker jag, det gäller ett så stort område och det finns många tillvägagångssätt. Plus att det är typiskt en sådan sak som man endast själv, uppe på sin häst, kan känna och på så sätt fundera ut vad det var man gjorde rätt.


Dressyrträning är A och O för alla hästar

Det finns "bakbensaktivitet", dvs. att hästen inte släpar efter med några ben=Bakbenen eftersom dem är jobbigare att arbeta med för hästen. Samt så finns det "trampa under sig". Bakbensaktivitet är grunden för att lära hästen att trampa under sig, vilket innebär att hästen lägger all vikt på bakdelen, vilket i sin tur innebär att framdelen lättar. Att lära hästen att trampa under sig är en avancerad procedur som inte ens jag själv har lärt mig än, men jag ska försöka att förklara det jag kan längs vägen.

Först och främst så måste vi tänka på att din häst är en unghäst. Den ska lära sig att arbete är kul och få trevliga upplevelser genom att arbeta korrekt, endast på det sättet får vi glada och harmoniska hästar som TYCKER OM att arbeta. Att lära en unghäst tar tid, väldigt mycket tid, och det måste det få göra.


Det första som en unghäst ska lära sig är FRAMÅTBJUDNING, den ska vilja röra sig framåt. Det är svårt och framförallt jobbigt, att försöka "hålla liv" i en häst som lärt sig att det inte är tillåtet att vilja gå framåt.

Det andra som en unghäst behöver är STYRKA, en häst föds inte med muskler att bära en ryttare, likaså föds den inte med muskler att piaffera med.


Att rida på stranden är också bra träning!

Eftersom det är en unghäst, du vill lära honom att använda bakbenen, vilket kräver en hel del muskler men arbetet måste vara roligt och positivt, så är mitt förslag: Rid ut i backar! Lura hästen att bygga de viktiga musklerna, samtidigt som den måste trampa under sig på ett naturligt sätt, plus att den kommer få göra detta under roliga omständigheter!
Nedförsbacke är det optimala för att lära hästen att trampa med bakdelen. Tänk på att endast göra det i skritt tills det att din häst är ordentligt utbildad, det är bara riktigt avancerat tränade hästar som klarar av att trava/galoppera nedförs i ett så samlat tempo som krävs. 

Något annat att tänka på om man vill lära hästen att arbeta korrekt med bakdelen är att aldrig låta den gå i ett flängtempo, såvida inte du själv ber den om det. Dock betyder det inte att man ska döda framåtbjudningen, hästen ska fortfarande vara energisk, det är en svår balansgång.


Äntligen hittade jag den perfekta bilden! Hästen går i korrekt form och trampar under sig riktigt bra, den här unga ryttaren var riktigt duktig!

Slutmålet är att hästen balanserar vikten på bakdelen, med framdelen fri, något som brukar kallas för "att rida i uppförsbacke". Detta innebär inte att man rider i en uppförsbacke, utan att man ska få samma känsla. Hästen ska alltså vara så lätt i framdelen att man nästan skulle kunna tro att man rider i en backe, fastän man befinner sig på ridbanan.
Detta tar dock tid, både att utbilda hästarna, men också ryttaren! Det krävs otroligt många år av kunskap, knep och skicklighet innan man som ryttare kan få sina hästar att arbeta på detta sätt.

Sammanfattningsvis: Räkna med att det tar tid innan din häst har kraft att använda bakdelen på ett optimalt sätt, tills den dagen kommer så ge inte upp; Skaffa dig en tränare som kan se från marken hur det ser ut och när/vad/hur du gör rätt, träna mycket styrka, låt aldrig hästen komma undan från arbete genom att rusa iväg och se till att bakdelen alltid är aktiv!

Har ni läsare några bra tips att dela med er av?

Postat av: Anonym

men du svarade typ inte på frågan hur man gör för att få den att trampa under sig du förklarade ju bara vad de är

2009-12-28 @ 20:01:46
Postat av: Carro

Jag fick ett tips av en riktigt erfaren dressyr ryttare att longering och annat jobb från marken är enormt viktigt för att hästen ska börja lita mer på sig själv, vilket då i sin tur är viktigt när de ska sätta vikten på bakdelen. De flesta hästar hon har haft under de senaste åren har hon haft sedan föl och de har resulterat i några kanon-fina dressyrhästar. Så mer jobb från marken! ;D

2009-12-28 @ 20:07:09
URL: http://hastochtraning.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Anonym: Frågan var "Hur får man en unghäst att lära sig att arbeta med bakbenen?", och det svarade jag på. När hästen har lärt sig att vara aktiv i bakdelen kan man börja arbeta på att få den att trampa under sig, men jag skrev i inlägget att det tar år innan man är så skicklig som ryttare, och att jag själv inte är helt säker på hur man går till väga, då tycker jag inte att jag ska tipsa 300 läsare om det heller... ;P



Eftersom hon har en unghäst så kommer det ändå ta tid innan de är på den nivån, när dem väl är där kanske hon vet hur man gör själv eller så får hon ta hjälp av en duktig tränare :)

2009-12-28 @ 20:29:16
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Alice

+ små/korta tempoväxlingar i TAKT. på plant och i svagt uppförslutning!, gärna utomhus för att få/bibehålla framåtbjudningen. Ökar styrkan samt lydigheten.

Sluta är en bra övning för samling/bakbensaktivitet med.

2009-12-28 @ 20:50:15
URL: http://kruthuset.webblogg.se/
Postat av: ebba

Tack så hemskt mycket för ett väldigt bra och utförligt svar! Dax att leta efter en duktig tränare och uppförsbackar med andra ord! :)

2009-12-29 @ 20:00:33
URL: http://brejjk.blogg.se/
Postat av: Jana

Asså jag tycker att de är dunt av dig att lägga ut bilder på ryttare untn hjälm.... Tänk på dom ``små´´

som lästar ska dom lära sig att man får rida utan hjälm..... Jag tycker attt du borde sluta ha sådanna bilder.....

Tpfh/Jana

2009-12-30 @ 10:23:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0