En optimal dressyrhäst med stilmix?

2009-12-21 | 18:39:28
Jag har tittat rundor lite på den fantastiska dressyrhästen Moorlands Totillas, och kunde inte hjälpa att jag fick några nya tankar på huvudet, främst "Hur kan hästen ha en sådan bakbensaktivitet?!".

Personligen så tycker jag att den "vanliga" dressyren har mycket att hämta från den Klassiska och Akademiska dressyren. Dem alla strävar efter samma sak -Att få vikten på bakdelen, men den gren som har lyckats bäst med just detta skulle jag säga var den Akademiska. Den "vanliga" dressyren känns som att den har fastnat lite i det här med att hästen ska gå i form till varje pris?...Hur som helst, det jag har funderat på är -Om man mixar det bästa från det bästa, från varje slags dressyrgren, borde man inte få den optimala hästen då? Låt oss säga att man i grund och botten är utbildad efter den "vanliga" dressyrstilen, det finns ju ingenting som säger att DU helt plötsligt börjar rida i barockstil bara för att du kryddat din hästs utbildning med lite sådant? Självklart är väl tillvägagångssätten för bakdelsaktivitet ungefär den samma oavsett gren, men jag tror att den "vanliga" dressyren hade mått bra av att öppna upp sig lite för andra ideologier. Just det här med att vi ryttare ska vara allmänbildade tror jag mycket på, hur ska vi annars kunna veta att det vi gör är det absolut bästa för hästen? Det skadar inte att lära sig lite om varje!

Ännu ett av mina tankeinlägg, känner mig så fånig när jag skriver dem eftersom det är just bara tankar, inget som baseras på fakta, och behöver därför inte nödvändigtvis stämma korrekt. Men det är kanske kul för er att också få lite att fundera på?...

PS. Den här sidan är väldigt läsvärd -Sustainable Dressage!

Postat av: Sandra

Fast då ska du ha i åtanke att just Totilas rids enligt rollkur/hyperflexion...

2009-12-21 @ 19:00:26
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Sandra: Hade inte gissat på något annat! ;D Skrev faktiskt det först i inlägget, men tog bort det sedan. Men vad jag har sett tidigare så har inte rollkür BIDRAGET med bakbensaktivitet, snarare tvärtom, att de blir för lätta i baken.Han har ju trots allt otrolig bakbensaktivitet inne på banan i alla fall, och det är väl det som jag fokuserar på i inlägget, hur man borde få som bäst bakben... :)

2009-12-21 @ 19:06:39
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Jane

hehe vsg :) hur är det med dig då?

2009-12-21 @ 19:06:40
URL: http://jeino.blogg.se/
Postat av: ina

Mera sånna tankar och funderingar! (Y)2009-12-21 @ 19:11:21
Postat av: Warnmark -Adventsutlottning -bloggen för dig & din häst

Totilas är verkligen ingen dålig häst och Edward är en riktigt bra ryttare :). 2009 har verkligen varit deras år och det är imponerande att se att de har kunnat hålla sådan form en sån lång tid :)

2009-12-21 @ 19:15:25
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Ina: Haha, det kan ni räkna med! ;D

2009-12-21 @ 19:16:39
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

åh han ör ju SÅ fin :D

2009-12-21 @ 19:23:54
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: sofie

Bra tankar, älskar att läsa sånt (A)

Men jag håller med dig. Dressyren är för inne på formen, inte nödvendigtvis alla men dom flesta.

2009-12-21 @ 19:43:44
URL: http://thatgeek.blogg.se/
Postat av: alice

i grund o botten är jag upplärd klassisk men jag rider/tränar med en blandningsinspiration av western/klassisk/barock o även lite islandshästridning. tar lite från varje stil som jag tyckt fungerat o gjort min egen blandning! Så visst går det!!

2009-12-21 @ 19:46:57
URL: http://kruthuset.webblogg.se/
Postat av: sanna

Jag håller med dig om att folk inom dressyren är lite för insnöade. Det är alltid bra att blanda lite från andra "hästkulturer". Därför förstår jag faktiskt inte varför det är sånt ståhej kring rollkur. Om man kollar på western till exempel så förekommer sk hyperflexion ganska ofta och det på betydligt skarpare bett än kandar.

All ridning är direkt skadlig för hästen innan ryttaren har lärt sig att behärska den.

Det jag har sett är att om rollkur utförs av en proffesionell ryttare som vet vad de håller på med så ger den lösgjorda hästar med bra ryggverksamhet. Men det är bara mina tankar och funderingar. ;)

2009-12-21 @ 20:05:52
URL: http://krumben.blogg.se/
Postat av: Catago - Hästbloggen för dig!

haha ja det kan va rätt svårt att få till en bra knut till ridhjälmen ;)

och ja, det här ekipaget är ju bara så överlägset nu och både hästen och ryttaren är fantastiska!

2009-12-21 @ 21:51:52
URL: http://catago.blogg.se/
Postat av: Lisa Welin

Bra fråga!

SVAR: Ne det är helt sjukt hur högt dom hoppar. Fattar inte vad som är grejen med det. haha ja Ellens häst var lite tokig ja. Men tänkte du på att näsan alla Whitakers hästar var så ? kanske ligger något i det :)

2009-12-21 @ 22:14:06
URL: http://lawn.blogg.se/
Postat av: Matilda Bredin

Fin blogg du också har! :) Kan bara tilläga till Totilas att jag sett honom live i Stuttgart och hästen är helt galet vacker! Han är one of a kind!

2009-12-23 @ 12:34:50
URL: http://matildabredin@hotmail.com
Postat av: My

Måste bara tillägga lite åsikter ;)

Det tortiallas har är bra(jätte bra) framben och det han saknar är bakben!

Det blir lätt att man bara fastnar för all rörelse där fram när man tittar på honom. Men han och han ryttare är en otroligt bra kombination det kan jag hålla med om, men tyvärr inte angående hans braiga bakbensaktivitet ;) :)

2009-12-23 @ 14:40:08
URL: http://mememy.blogg.se/
Postat av: Li

SV: Tack så mkt! Din är riktigt mysig och trevlig också:) Och ja håller nog med att vi behöver hämta mer från den Akademsika stilen också:)

2009-12-23 @ 20:34:05
URL: http://littleli.blogg.se/
Postat av: Zandra

För mig så är Tptilas den opimala dressyrhästen! Han är snygg, rör sig underbart, är snygg, har en utstrålning som slår det mesta och så är han snygg som satan!! Svart dessutom som jag är en aning svag för (a) Nej jag satt och dreglade som en tok när jag såg videon från när han fick 90% i kür!

2009-12-23 @ 21:54:53
URL: http://zandramirellesvensson.blogg.se/
Postat av: Felicia

jag tycker inte alls att du ska känna dig fånig, dina tankar är jättebra!Angående Totilas...

jag har en idé men eftersom jag inte är så säker är den förmodligen inte rätt. om du kollar på bilden av totilas/edvard gal ser du att hästen kota är Otroligt böjd( överkotning) o jag har läst att detta kan ge otrolig schvung (mer bakbens aktivitet) fast så klart finns dett ju också en baksida med överkotning (om det är det totilas har) och kotan slits ut och håller inte bra alls=dåliga ben

rollkür vet jag inte om han rids enligt men kan nte tycka att det ser speciellt bra ut?

annars kan jag bara säja att totilas helt enkelt är simply the best vilken häst altså!

2009-12-25 @ 20:46:24
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Felicia: Haha tack, det är ju inga dumma tankar precis, dem har sin mening, men det svåra är att få ut det i texten... :PRiktigt bra idé du hade, det har jag inte alls tänkt på! Edward har ju själv sagt i intervjuer att hästen är överelastisk och måste ridas väldigt sparsamt för att hålla. Så det ligger nog något i det du säger!

2009-12-25 @ 22:19:46
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0