Vikten av V A R I A T I O N

2009-08-23 | 12:11:01

 

Det finns så många ryttare som bara gnor runt i en paddock/ridhus, av rädsla för hästens bus, eller helt enkelt för att "hästen skulle gå i sönder om jag red ut på den". Detta tycker jag är ett helt fel tankesätt! Man får inte vara rädd för att använda hästen, den består av 600 kg massa, vilket betyder att den inte behöver behandlas som silkespapper, den går inte sönder av att variera träningen! De blir inte mer ömtåliga än vad man gör dem till.

Många har också ursäkten att "om jag skulle rida ut, då lär sig hästen bara en massa hyss!". Nej, man kan träna disciplin precis lika bra ute i det fria, som man kan göra i en inhägnad. Kanske till och med bättre, eftersom man då verkligen ser hur pass mycket hästen lyssnar på sin ryttare när den inte har väggar att följa!


Bild lånad från: www.grevlunda.com

Vikten av variation, med betoning på "vikten". Att variera hästens träning innebär att man får ut "maximal effekt", många fler muskler, sinnen och ligament blir delaktiga, till skillnad från att bara nöta runt på en volt dag ut och dag in.

Varierad träning innebär att hästens senor och ligament stärks, eftersom den får gå på väldigt varierande underlag. I vissa fall lär den sig kanske att hålla koll på var den sätter fötterna bättre, t.ex. i skogen. Man får en glad och harmonisk häst. En mer "komplett" häst också, eftersom man inkluderar både styrka, kondition, dressyr och hoppning (Med allt vad det innebär).

 
Och nej, uteridning är inte bara för hopphästar, Ulla Håkansson är en av dem som fattat galoppen!

Skriv på en lista vad din häst behöver träna mer på och vad den behöver för att bibehålla det den har i nuläget, ta reda på vad för slags träningssätt eller övningar som stärker det din häst behöver arbeta på, plussa ihop alla grejerna till ett välanpassat och varierat schema; Vipps! Så har du en snygg, vältränad och framförallt välmående häst!
Jag utarbetade ett eget schema för mina två äldre och rutinerade hästar och kom fram till att varannan dag uteritt, varannan gymnastikträning, var det perfekta schemat för dem! Det var så Liva gick från this to that...

Det viktiga är att träna efter hästens individuella behov, först och främst måste hästen få ha kul! Om hästen sedan kanske måste bli mer rutinerad inom hoppningen, då är kanske gymnastikhoppning ett smart drag att tillföra schemat. Om hästen behöver träna ryggmusklerna, då är kanske backträning det bästa!

LÄSVÄRDA ARTIKLAR:
http://www.hippson.se/cldoc/36084.htm
http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=http://www.agria.se/Agria/text.nsf/id/2633Gottfolk, sitt inte och harva inne på ridhusunderlaget, genom variation får ni en bättre och trevligare häst på köpet, det kan jag lova!

Varierar ni era hästars träning? Diskutera gärna i kommentarsfältet!
Postat av: PP

Fast LN rider inte ut sina hästar..

2009-08-23 @ 12:30:57
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

PP: Va? Det hade jag för mig att jag läst! :O Får ändra lite i texten då, tack för upplysningen :)

2009-08-23 @ 12:33:42
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Melinda .F.O.T.O & D.E.S.I.G.N

Du har verkligen en jättefin design! Hur har du gjort din header? =) För att då bilderna som länkar!?

2009-08-23 @ 14:45:59
URL: http://pindilusen.blogg.se/
Postat av: JULIA AMANDA

Jag hade en kompis som red sin häst 6 dagar i veckan antingen i paddock eller i ridhus. En av de sorgligaste historier jag hört.

2009-08-23 @ 16:22:20
URL: http://juliaamanda.blogg.se/
Postat av: KJELLSON KAJSA- Min ponny & Jag

vem är LN? :O

2009-08-23 @ 16:29:47
URL: http://kjellsonkajsa.blogg.se/
Postat av: j.karlsson

du är så jävla grym! =D älskar både bloggen, dina hästar, din ridstil jaaa allt! lycka till i fortsättningen!

2009-08-23 @ 17:25:55
Postat av: Melinda .F.O.T.O & D.E.S.I.G.N

Aah okej, jag brukar också titta där för att veta hur jag ska göra! ;D

Men står det någonstans hur man byter bild vid mouseover samtidigt som bilden är en länk? Precis så som du har! :)

2009-08-23 @ 17:33:20
URL: http://pindilusen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Om man har en häst som skenar hem så fort man sitter upp utomhus.. hur gör man då? Inte så lätt att rida ute då utan blir gärna att man väljer ridhuset.

2009-08-23 @ 19:14:23
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

J.Karlsson: Haha tack, vad glad jag blir! :D

2009-08-23 @ 19:50:50
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Anonym: Det är ju en svårare situation, men borde gå att lösa på ett eller annat sätt. Skenar den enbart om du ska sitta upp utomhus? Då kan du väl prova att sitta upp inne i ridhuset/paddocken och sedan rida ut? Drar den pennor med dig? Kanske den behöver någon tuff ryttare som kan säga åt den på skarpen några gånger?

2009-08-23 @ 19:54:37
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Evelina

Jag håller helt med dig här, och jag är HELT säker på att hästen går sönder " fortare " och " enklare " när man harvar runt på samma underlag och i ett tungt ridhus tillexempel.. Men många är nog Rädda för att hästarna ska bli vilda av att rida ut - MEN gör man det ofta och till en rutin så blir det ju inte samma stora sak när dom väl FÅR fara ut i skogen :)

2009-08-23 @ 20:34:02
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Anonym

Sitter jag upp i ridhus paddok skenar hon när vi kommer ut ändå. Sen får jag nog lov att säga att jag är en ganska tuff ryttare. Har testat att säga ifrån på skarpen men hon nonchalerar bara.

2009-08-24 @ 12:27:36
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

Anonym: Hm, då är det svårt för mig att ge vidare tips eftersom jag inte sett er i verkligheten vad som händer, men det var ett märkligt beteende... :S

2009-08-25 @ 12:13:33
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/
Postat av: Astrid

Kan abra hålla med om att varierad träning är A och O, om inte för en mer hållbar häst så för en gladare häst!

2009-08-26 @ 14:37:59
URL: http://astridstraning.blogg.se/
Postat av: Veronica

Jag kan inte göra annat än att hålla med! Större risk att hästen drabbas av skador om man bara harvar runt på ridbana/ridhus och på samma underlag. Sitter man och nöter på volt dag ut och dag in så kan man säga hej kotledsinflamation :S Nej, men just rida mycket på volt är inte bra för kotorna. Dessutom får man en gladare häst om man varierar träningen! Man behöver inte "lufsa runt" för att man rider i skogen, man kan träna endå! :)

2009-08-30 @ 14:17:53
URL: http://veronicasroka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0